Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wybór klimatyzacji, mieszkanie 40m blok

15 Odpowiedzi, 6071 Wyświetleń

hubi

2024-04-01, 11:16:40
Nowy użytkownik
Cześć,

Próbuje wybrać klimatyzację do mieszkania w bloku, 40m, okna na zachód, wiem, że będzie to 3.5KW i gdzie będzie zamontowana, przejście na zewnątrz będzie na wysokości klimatyzacji, na zewnątrz będzie korytkiem schodzić na dół do jednostki zewnętrznej, poza tym nie wiem praktycznie nic, próbowałem czytać, wybierać, porównywać, cieżki temat. może bylibyśccie w stanie zawęzić zakres firm i modeli, napisze na czym mi zależy i na czym mi mniej zależy:
- szerokość jednostki wewnętrznej nie może przekraczać 89.5cm
- zależy mi tylko na chłodzeniu, grzanie nie bedzie używane
- zależy mi cichej pracy obu jednostek, wew i zew, możliwości spania przy włączonym urządzeniu w sąsiednim pokoju.
- dobrze jakby urządzenie miało zawory, kompresory, dobrej jakości
- ma byc wifi, co chyba jest standartem teraz
-wygląda jednostki wewnętrznej ma znaczenia im ładniejsza tym lepiej
- tylko trochę zależy mi na nawiewie 3d, wydaje mi sie, że jak sie raz ustawi to nie trzeba będzie tego zmieniać.
-wogóle nie zależy mi na oczyszczach powietrza, jonizatorach, promieniach uv, itp. lepiej jak by ich nie było, urządzenie było by prostsze. Na marginesie co mi po nich jak więszkośc czasu klima nie bedzie używana.
-domyślam, że, że może być to urządzenie japońskie, wieć licze się, że koszt może być wyższy, dobrze jakby nie był bardzo wysoki.

Skłaniam się ku tym, w dużej mierze ze względu na niedużą szerokość:
Daikin FTXP35N COMFORA
Daikin FTXF35D SENSIRA +
Mitsubishi MSZ-AY35VGK STANDARD

Załączam plan mieszkania.

Załączone pliki Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-04-02, 14:42:27 przez hubi.)
  • Odpowiedz

hejterklimatyzacji

2024-04-02, 12:07:53
Nowy użytkownik
obie sa ok , spelnia swoja funkcje
  • Odpowiedz

hubi

2024-04-04, 11:57:03
Nowy użytkownik
W trakcie rozmów z firmami do gry weszło:
LG Standard 2 S12ET

Parametry ma nie gorsze od pierwotnej listy, jak wygląda porównanie z Daikkinem i Mitshubishi?, cenowo dużo korzystniej.
  • Odpowiedz

aminokwas

2024-04-04, 15:16:04
Zaawansowany użytkownik
    Nie myślałeś o multisplicie? Aż się prosi.
  • Odpowiedz

hubi

2024-04-04, 15:22:49
Nowy użytkownik
Nie myślałem, wychodzę z założenia, że w ciągu roku dni, w których przydało by się chłodzenie w nocy będzie max 10-20, zakładam, że klimatyzacja w sąsiednim pokoju wystarczy, na te kilka dni, może będzie mniej efektywna, ale i tak będzie lepiej niż bez klimatyzacji., ale tak, układ mieszkania, aż się prosi o multisplit, z tym, że o czym chyba warto wspomnieć w realu układ, TV, kanapa jest odwrotnie niż na schemacie, TV jest na ścianie od strony sypialni, dodatkowo drzwi do sypilalni są w innym miejscu, lepszy będzie przepływ powietrza do sypilani, drzwi są bliżej. Załączam schemat poprawiony.
Zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej mimo wszystko było by umieścić pojedyńczą jednostkę tak jak zaproponowałeś czyli na ścianie pomiędzy salonem i sypialnią. W tej sytuacji jednostka na balkonie schowała by sie za scianą i nie była widoczna przez okno. Co może mieć znaczenie dla estetyki.

Który wariant byłby lepszy, jak mamy klimatyzacje przed sobą, czy za sobą, jak to jest w praktyce, jak np. siedzimy na kanapie i oglądamy telewizje w upalny dzień.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-04-04, 19:37:27 przez hubi. Powód edycji: dodatkwo inormacje, nowy schemat )
  • Odpowiedz

radekklimat

2024-04-04, 19:43:09
Moderator
Jaka miejscowość montazu?
  • Odpowiedz

hubi

2024-04-04, 21:04:15
Nowy użytkownik
Warszawa, ale jakie to ma znaczenie, chyba klimatyzacje działają tak samo w każdym miejscu Smile
  • Odpowiedz

radekklimat

2024-04-05, 03:45:07
Moderator
Ma znaczenie ponieważ ja działam w rejonie mazowieckim i Warszawie i mogę podjąć temat
  • Odpowiedz

hubi

2024-04-05, 08:36:28
Nowy użytkownik
Rozumiem, to poproszę o kontakt.

A wracając do głównego wątku, zapominam o multi split, klimatyzacja będzie tak jak oryginalnie miała być, zaznaczone na niebiesko. Mam teraz dwie wersje, opinie jak poprowadzić przewody od jednostki wewnętrznej, czy da się to zrobić pod jednostką, czy konieczna będzie bruzda, poza obrysem klimatyzatora, czy może wystarczy bruzda pod jednostką. Jeżeli chodzi o zawrócenie przewodów to są kolanka,  czy jest coś złego w ich zastosowaniu? Poza oczywistym kolejnymi czterema połączeniami, które mogę się rozszczelnić, też może chodzić o odpływ skroplin, które w przypadku zawrócenia przewodów pod klimatyzatorem, miałby by gorszy spadek albo w ogóle na odcinku ok 70cm, a może by wystarczył.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-04-05, 11:24:51 przez hubi. Powód edycji: dodanie załącznika )
  • Odpowiedz

aminokwas

2024-04-05, 14:58:04
Zaawansowany użytkownik
Nawiew na pewno nie na przeciwko osoby siedzącej na sofie, chociaż są tacy, którzy lubią morskie klimaty i wiatr we włosach.

Co do reszty pytań to wydaje mi się, że dzielisz włos na czworo.
Sprawy techniczne pozostaw fachowcom - radekklimat jest jednym z nich i to bardzo doświadczonym.

Samo prowadzenie instalacji też można zrobić na kilka sposobów. Pamiętaj jednak, że robi się to nie na miesiąc czy rok lecz na dłuższy okres czasu i warto wydać więcej i mieć estetycznie zwłąszcza w mieszkaniu czy na balkonie.
Przy okazji zapytam : gdzie w tym układzie woda?
  • Odpowiedz

hubi

2024-04-05, 21:23:01
Nowy użytkownik
Szanuje oczywiście wiedzę i doświadczenie fachowców, ale co jak fachowcy mają różne koncepcje. Rozmawiałem z kilkoma firmami i jedni nie widzą problemu, sami to zaproponowali żeby zrobić bruzdę pod jednostką, inni chcę robić ją obok urządzenia, domyślam się, że tu i tu są fachowcy. Zacząłem się zastanawiać jak to ma fizycznie być zrobione, stąd moje pytania, jak ktoś wie coś konkretnego to chętnie się dowiem. Jaka woda? skropliny?
  • Odpowiedz

aminokwas

2024-04-07, 08:27:37
Zaawansowany użytkownik
Nie wiem, nie widziałem jak mieszkanie wygląda w realu, ale:
Ja proponowałbym bruzdę w ścianie (na instalację do jedn. zewnętrznej) w dół i do przewiertu - dalej na balkon.
Woda (czyli skropliny) widzę, że też na balkon, a ja zaproponowałbym bruzdę i podpięcie do kanalizacji.
  • Odpowiedz

hubi

2024-04-07, 11:37:59
Nowy użytkownik
Plan mieszkania i miejsce montażu jest wyżej załączone, do kanalizacji nie da rady ze skroplinami, muszą iść na balkon.
  • Odpowiedz

LukaszHVAC

2024-05-13, 11:02:38
Nowy użytkownik
Jeśli zależy Ci na zgrabnym rozmiarze jednostki to sprawdź sobie ANDE Basic. Jeden z najmniejszych na rynku - 75 cm szerokości.

W tym modelu masz także cichą pracę, Wi-Fi, dodatkowo masz także jonizator (usuwa nieprzyjemne zapachy).
Jest to podstawowy i zupełnie wystarczający model z gamy ANDE.
  • Odpowiedz

hubi

2024-05-14, 07:34:23
Nowy użytkownik
Dzięki za info, ale chyba wolałbym niżej niż LG Standard 2 nie schodzić, które zostało zamontowane, do tej pory nie mam zastrzeżeń, chłodzi, jest bardzo ciche wewnątrz i na zewnątrz.
Teraz poszukuje urządzenia do innego lokalu gdzie jest tylko 81cm i z lewej strony jest prostopadła ściana, myślę o:
- Toshiba Seiya 2 RAS-B13E2KVG-E (minus to brak wifi, trzeba dokupić moduł, i chyba brak elek. rolety w poziomie)
- Mitsubishi MSZ-AY35VGK STANDARD (minusem jest cena, sporo wyższa)
- Daikin FTXF35D SENSIRA + (wszyscy z kim rozmawiam mi ją odradzają, najniższy model, problem z serwisem)
  • Odpowiedz

LukaszHVAC

2024-06-24, 11:04:47
Nowy użytkownik
Hej @hubi, przepraszam, że odpisuję Ci z opóźnieniem. Rozumiem Cię, ale myślę, że jednak warto spróbować z ANDE. Jak pisałem, masz Wi-Fi (nic nie musisz dokupywać), masz jonizator, nawiew w czterech kierunkach, funkcję turbo, cichą pracę. Podzespoły od znanych producentów. Kontakt z serwisem raczej okej.

Daj znać, jak tam u Ciebie z wyborem klimatyzacji do bloku.  :-)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa