Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki klimatyzator jest najbardziej cichy?

3 Odpowiedzi, 1471 Wyświetleń

kajacek

2024-07-16, 11:16:34
Nowy użytkownik
To mój pierwszy post na tym forum, tak więc przede wszystkim chciałbym wszystkich powitać ?
A teraz do rzeczy:
Pokój około 11 M2 - jest to sypialnia oraz mój pokój, gdzie mam komputer PC, telewizor itp. Okna od strony północno zachodniej - tak więc po południu jest w nim ponad 30°C...
Jaki byście mi doradzili klimatyzację - bardzo ważne jest aby była jak najbardziej cicha, bo chcemy aby pracowała też w nocy, a oboje z żoną jesteśmy czuli na wszelkie hałasy ?
Był u mnie fachowiec od klimatyzacji i polecał mi klimatyzator firmy ROTENSE ze stacją zewnętrzną 2,5 kW - ale jak zaczęliśmy rozmawiać o funkcjach klimatyzatora i hałasie to już nie było tak łatwo.
Powiedziałem facetowi, że w tym roku byłem w dwóch miejscach gdzie było bardzo ciepło i tam były klimatyzatory firmy TCL i LG i oba miały dużo funkcji dodatkowych typu HEALTH, FEEL, SLEEP, SWING w kierunku poziomym i pionowym - jeśli TCL minimalnie było w nocy słychać i czuć powiew, to LG pracował praktycznie bezgłośnie i niewyczuwalnie.
Powiedział, że to już jest wyższa klasa i za to trzeba dodatkowo płacić ?????
Dlatego pytam tu o poradę co wybrać - ważne aby nie przeszkadzał w nocy spać no i miał trochę przydatnych dla zdrowia funkcji ( oboje z żoną mamy już trochę po 60tce...)
Załączam zdjęcie robione z łóżka w kierunku okna i komputera - klimatyzator wisiałby nad obrazkiem nad komputerem 
Wymiary pokoju to 4m x ~2,7m        
  • Odpowiedz

LukaszHVAC

2024-08-16, 08:20:18
Nowy użytkownik
Cześć (widzę, że dopiero ja witam Smile )!

Do rzeczy:

Moc urządzenia:
Dla pomieszczenia 11 m2, klimatyzator o mocy 2,5 kW powinien być wystarczający.

Poziom hałasu:
Rozumiem, że cisza kluczowa. Nowoczesne klimatyzatory wysokiej klasy potrafią pracować na poziomie hałasu nawet poniżej 20 dB(A) w trybie nocnym.

Funkcje dodatkowe:
Funkcje takie jak HEALTH (zwykle jonizator powietrza), FEEL (automatyczne dostosowanie do warunków), SLEEP (tryb nocny) czy SWING (regulacja kierunku nawiewu) rzeczywiście zwiększają komfort użytkowania i mogą być szczególnie przydatne dla osób wrażliwych na zmiany temperatury.

Efektywność energetyczna:
Klimatyzatory klasy A+++ są droższe, ale zużywają mniej energii, co przekłada się na niższe rachunki.

Filtry:
Dla osób starszych szczególnie ważne mogą być zaawansowane systemy filtracji, np. filtry HEPA czy plazmowe, które skutecznie oczyszczają powietrze z alergenów i drobnoustrojów.

Sterowanie:
Rozważ model o dużych, czytelnych przyciskach lub z możliwością sterowania przez smartfon, co może być wygodne w nocy.

Marki:
LG i TCL, które wspominasz, rzeczywiście oferują wysokiej jakości urządzenia. Warto rozważyć również inne renomowane marki, jak np. ANDE od ANG.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-08-16, 08:20:37 przez LukaszHVAC.)
  • Odpowiedz

azet

2025-05-02, 05:21:23
Użytkownik
Chcę zamontować klimatyzację w sypialni, ale zależy mi, żeby była naprawdę cicha. Czy są jakieś modele, które nie będą przeszkadzać w spaniu?
  • Odpowiedz

januszk

2025-05-02, 07:22:20
Użytkownik
Są modele z trybem nocnym, które pracują bardzo cicho – tylko trzeba to uwzględnić przy wyborze.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa