Jak w temacie, szukam informacji o tym jak optymalnie ustawić klimatyzację w trybie osuszania. Instrukcja obsługi urządzenia lakonicznie odnosi się do tematu. Chodzi o to żeby możliwie skutecznie obniżyć poziom wilgotności w pomieszczeniach gdzie normalnie, najprawdopodobniej z powodu słabej wentylacji, jest ona dość wysoka (70-80%). Średnia temperatura w pomieszczeniach to 21-23 stopnie.
Czy im niższa temperatura ustawiona w trybie osuszania, tym więcej wilgoci klimatyzator będzie usuwał w danym przedziale czasu?
Czy zwiększając prędkość nawiewu poprawię efektywność procesu?
Gdy próbowałem automatycznych ustawień nawiewu i ustawienia temperatury o jeden stopień mniejszej od tej w pomieszczeniu, klimatyzator włącza się i wyłącza co jakiś czas, ale przy odprowadzeniu skraplanej wody na zewnątrz budynku nie zauważyłem, żeby jakaś woda była odprowadzona z instalacji. W lecie przy chłodzeniu klimatyzacją bywało tej wody sporo.
Mam urządzenia Panasonic Etherea CS-Z35ZKEW + CU-Z35ZKE
Z góry dziękuję za podpowiedzi!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-10-18, 10:35:49 przez Lamiak.)
Czy im niższa temperatura ustawiona w trybie osuszania, tym więcej wilgoci klimatyzator będzie usuwał w danym przedziale czasu?
Czy zwiększając prędkość nawiewu poprawię efektywność procesu?
Gdy próbowałem automatycznych ustawień nawiewu i ustawienia temperatury o jeden stopień mniejszej od tej w pomieszczeniu, klimatyzator włącza się i wyłącza co jakiś czas, ale przy odprowadzeniu skraplanej wody na zewnątrz budynku nie zauważyłem, żeby jakaś woda była odprowadzona z instalacji. W lecie przy chłodzeniu klimatyzacją bywało tej wody sporo.
Mam urządzenia Panasonic Etherea CS-Z35ZKEW + CU-Z35ZKE
Z góry dziękuję za podpowiedzi!
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY