Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Domyślnie Klimatyzacja kanałowa ze sterowaniem strefowym Lg

8 Odpowiedzi, 4629 Wyświetleń

karolbudowlaniec

2020-10-01, 19:17:28
Nowy użytkownik
Cześć wszystkim,

planuję zamontować klimę kanałową:
Klimatyzator kanałowy LG Inverter UM36F 9,5kW
sterownik do kontroli strefowej
Kontrola strefowa sterownik ABZCA

Strefy będą kontrolowane przez 4 przepustnice, jedna na strefę. Poniżej schemat podłączenia.

Czy jesteście w stanie doradzić mi jaki termostat pokojowy powinien zostać zastosowany do sterowania w każdej strefie?
Czy zwykły lg typu:Uproszczony PQRCVCL0Q CZARNY
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-10-01, 19:18:10 przez karolbudowlaniec.)
  • Odpowiedz

poniedzialkowski

2020-10-02, 18:12:41
Nowy użytkownik
Misubishi heavy ma gotowe rozwiązanie. Każdy panel naścienny ma termometr.
  • Odpowiedz

radekklimat

2020-10-02, 20:03:56
Moderator
Montuj caly komplet LG, bardzo dobrze nawet to dziala
  • Odpowiedz

Proxima

2020-11-23, 17:48:55
Nowy użytkownik
Nie podjąłbym się montażu klimatyzacji samodzielnie. Warto zlecić to fachowcom, sam wziąłem ekipę z Katowic /reklama Admin Smile / do montażu i serwisowania. Dawno nie widziałem tak szybko zrobionej roboty.
  • Odpowiedz

obser

2020-11-23, 17:56:43
Top użytkownik
Podejrzewam, że jeszcze nie zamówiłeś, a już się z montażem uporali. Smile
  • Odpowiedz

jack63

2020-11-24, 07:26:53
Zaawansowany użytkownik
Proxima napisał(a):Dawno nie widziałem tak szybko zrobionej roboty.
obser napisał(a):Podejrzewam, że jeszcze nie zamówiłeś, a już się z montażem uporali. Smile
Typowe podejście większości ludzików. Ma być szybko. Na wczoraj. A czy poprawnie, zgodnie ze sztuką, solidnie itd. to już jest nieważne. Typowe podejście pani Krysi czy innego janusza.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-11-25, 08:18:54 przez jack63.)
  • Odpowiedz

Pavel

2024-10-11, 20:33:39
Nowy użytkownik
Witam, pozdrowienia z Czech Smile
Planuję taki sam klimatyzator LG i moduł ABZCA jak karolbudowlaniec.
Czy ktoś ma doświadczenie z taką kombinacją i może mi doradzić?
Interesowałyby mnie między innymi:
1. Czy moduł ABZCA może sterować precyzyjnym położeniem elektrycznych klap powietrza za pomocą sygnału 0-10V?
2. Na podstawie czego moduł steruje prędkością pracy klimatyzatora - na podstawie wielkości różnicy pomiędzy temperaturą aktualną a zadaną oraz na podstawie położenia zamkniętych klap?
3. Czy działa dobrze i w pełni nie tylko z termostatami LG, ale także z innymi termostatami uniwersalnymi?
4. Czy można podłączyć dwa moduły ABZCA do jednej jednostki wewnętrznej i sterować 8 zaworami?
Jeśli ktoś miałby dla mnie jakąś cenną radę, byłbym bardzo szczęśliwy.
Dziękuję bardzo.
Pavel
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-10-11, 21:34:36 przez Pavel.)
  • Odpowiedz

LukaszHVAC

2024-10-31, 15:59:52
Nowy użytkownik
Cześć Pavel!

Moduł ABZCA obsługuje sygnał 0-10V do sterowania przepustnicami. Daje to możliwość płynnej regulacji otwarcia w zakresie 0-100%. Faktyczna precyzja regulacji zależy od zastosowanych siłowników.

Moduł wykorzystuje kilka parametrów: różnicę między temperaturą zadaną a rzeczywistą, procent zamkniętych przepustnic, aktualne obciążenie cieplne strefy, system automatycznie dostosowuje, wydajność jednostki kanałowej do rzeczywistego zapotrzebowania.

Kompatybilność z termostatami - wydaje mi się, że najlepiej współpracuje z dedykowanymi termostatami producenta. Można używać termostatów uniwersalnych, ale muszą obsługiwać protokół Modbus RTU.
Niektóre funkcje zaawansowane mogą być niedostępne. Polecam sprawdzenie konkretnego modelu przed zakupem.

Połączenie dwóch modułów teoretycznie jest to możliwe, ALE nie jest zalecane, gdy może powodować konflikty w sterowaniu
Lepszym rozwiązaniem będzie wybór mocniejszej jednostki z jednym modułem.

Sprawdź sobie rozwiązania strefowe tej marki - https://www.aircontrolclima.it/en/c/1/zo...lnova.html - nie wiem, jak w Czechach, ale w Polsce przedstawicielstwo ma na pewno ANDE/ANG.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa