Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Podłączenie okapu gastronomicznego wykraplanie wilgoci

0 Odpowiedzi, 105 Wyświetleń

saluo

2025-10-20, 08:32:09
Nowy użytkownik
Witam
Mam okap gastronomiczny nawieno-wywiewny składający się z dwóch modułów (cztery wyjścia 315 oraz cztery wejścia 250).
Okap zamontowany jest na całej szerokości ściany 4m w związku z tym mam pytanie. 
Czy kanał nawiewny podłączyć do okapu przez ścianę boczną czy ewentualnie robić przyłącz z przeciwległego końca i zrobić tzw. "U" ze spadkiem w stronę czerpni (wentylatora).
Obawiam się wykraplania wody z kanałów i okapu gdy temperatura powietrza czerpanego będzie poniżej zera.

Drugie pytanie. Czy stosować ocieplone kanały wylotowe? (też by uniknąć wykraplania wody). Bezpośrednio nad dachem planuję montaż wentylatora promieniowego zakończonego kolanem 135st z siatką.

Szukałem tematu już w książkach odnośnie chłodnictwa i wentylacji ale ciężko znaleźć coś konkretnego i wydaje mi się że to bardziej kwestia doświadczenia.
Poniżej przykładowy rysunek na szybko

Załączone pliki Miniatury

• Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa