Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

pytanie dla obeznanych w przepisach .

112 Odpowiedzi, 71512 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej

awax

2017-03-21, 10:42:50
Top użytkownik
Sa ludzie i ludziska.
Co do osoby zajmującej się F-gazami uważam ,że jest OK.

Krzysztof Rudziewicz

URZĄD DOZORU TECHNICZNEGO

Departament Koordynacji i Inspekcji

ul. Szczęśliwicka 34, 02-353 Warszawa

tel. +48 22 57 22 488

kom. +48 515 457 991

Sam mam taką zasadę ,że nic na gębę i jeżeli uzgadniam coś tel. to zawsze proszę o potwierdzenie co najmniej na maila.
  • Odpowiedz

MarioO

2017-03-21, 16:28:41
Zaawansowany użytkownik
obser napisał(a):Jak byś Brytyjczykowi powiedział, że urzędnicy państwowi z UDT organizują płatnykurs na którym będą opowiadać czego oczekują przy kontroli, to na pewno nikt by nie uwierzył.
To prawda ale u nas życie toczy się innym torem....Dostałem ofertę udziału w takim szkoleniu i już jestem zapisany na termin dość odległy bo dwa wcześniejsze są już zarezerwowane ,brak miejsc.
Mam parę pytań w związku z tą ustawą i wymogami które trzeba spełnić.Rozwijanie tematów na forum i dyskusja nigdy nie daje jasnych i pewnych odpowiedzi więc najlepiej zapytać u źródła.Może lepiej odżałować te 200 netto skoro i tak już wydaliśmy niemało na te całe zamieszanie f gazowe i być przygotowanym jak zdziwić się przy kontroli i zapłacić za odwieszenie 900zł + przestój w pracy.Jeśli dokument o ukończonym szkoleniu miałby w jakimś stopniu pomóc przy kontroli to OK niech pomaga.Do poziomu życia takiego jak UK my już nie doczekamy .Może nasze dzieci wnuki Niestety boli to wszystko ale na dziś aby przetrwać trzeba myśleć po Polsku
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-03-21, 16:31:06 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

awax

2017-03-21, 17:40:37
Top użytkownik
Tak jak napisałem wcześniej,uważam,że takie płatne szkolenia prowadzone przez UDT ,który pózniej prowadzi kontrole jest co najmniej NIEETYCZNE.
Mam propozycję,może któryś z kolegów przyśle nam materiały z takiego szkolenia i my je upublicznimy.
Będą dostępne BEZPŁATNIE i szkolenia umrą śmiercią naturalną.
  • Odpowiedz

contango

2017-03-21, 18:10:33
Nowy użytkownik
awax napisał(a):Tak jak napisałem wcześniej,uważam,że takie płatne szkolenia prowadzone przez UDT ,który pózniej prowadzi kontrole jest co najmniej NIEETYCZNE.
Mam propozycję,może któryś z kolegów przyśle nam materiały z takiego szkolenia i my je upublicznimy.

Ciekawe jaki ma wpływ odbycie szkolenia na przebieg kontroli, bo są dwie opcje:
1. ulgowo ,bo byleś na szkoleniu i przede wszystkim zapłaciłeś.
2. bardziej surowo ,bo byłeś na szkoleniu i nie możesz się tłumaczyć niewiedzą, niejasnością ustawy itp.

Tak czy inaczej słowo "nieetyczne" jest bardzo wyważone i kulturalne na nazwanie tego szkolenia.
  • Odpowiedz

MarioO

2017-03-21, 18:28:21
Zaawansowany użytkownik
Myślę że udając greka na kontroli nie wpłynie to na jej wynik.Masz wiedzieć co i jak.Urzędnik przychodzi na gotowe i nie ma półśrodków.Jest tylko pozytywny lub negatywny wynik.
  • Odpowiedz

mg

2017-03-21, 19:18:06
Top użytkownik
Jest wielka rozwałka w branży, kto może to na tym korzysta, ale spójne i jasne zasady powinny klarować nasz fach, a nie obracać w jakieś TABU.
  • Odpowiedz

barbie

2017-03-21, 19:24:29
Top użytkownik
kontrole będą jak abonament RTV-jeśli nigdy nie płaciłeś nikt do ciebie nie przyjdzie .
  • Odpowiedz

awax

2017-03-21, 19:32:01
Top użytkownik
barbie napisał(a):kontrole będą jak abonament RTV-jeśli nigdy nie płaciłeś nikt do ciebie nie przyjdzie .
Może tak,a może nie.Lubisz hazard ryzykuj . Smile
  • Odpowiedz

benedykt

2017-03-21, 19:34:28
Użytkownik
W kwietniu jadę na szkolenie do UDT-u Smile Szef mnie wysyła. Więc będę miał kwity Smile
  • Odpowiedz

barbie

2017-03-21, 19:48:01
Top użytkownik
jeśli ktoś naprawia chłodziarki do mleka i kombajny do do jego lokalizacji potrzebny satelita .
  • Odpowiedz

awax

2017-03-21, 20:03:34
Top użytkownik
barbie napisał(a):jeśli ktoś naprawia chłodziarki do mleka i kombajny do do jego lokalizacji potrzebny satelita .

Trzeba było tak od razu.Jeżeli kombajny i chłodziarki do mleka to wiadomo,że można nie mieć nic.Smile
  • Odpowiedz

mg

2017-03-21, 20:20:22
Top użytkownik
Panowie, nasz fach zasługuje na poważanie, nie psujmy naszego wizerunku. Jesteśmy specjalistami. Jeśli nie spełnimy wymagań aspirujących nas do tego miana to najlepiej odpuścić. Tak naprawdę jest wiele innych zawodów, zawodów uregulowanych prawnie i nie obarczonych tak wielkimi wymaganiami, nieraz lepiej opłacanych. Ja się nie poddam. Smile
Proszę bądźmy razem.
  • Odpowiedz

freegass

2017-03-21, 20:23:34
Użytkownik
awax napisał(a):Tak jak napisałem wcześniej,uważam,że takie płatne szkolenia prowadzone przez UDT ,który pózniej prowadzi kontrole jest co najmniej NIEETYCZNE.
Nie zdajesz sobie sprawy jak w głębokim jesteś błędzie. Nie krytykuj czegoś o czym nie masz pojęcia. Jakbyś góry nie założył, że takie szkolenie jest złe i się pofatygował, to byś wiedział, że to spotkanie ma formę pomiędzy szkoleniem a panelem dyskusyjnym, gdzie padają argumenty z różnych stron i gdzie obalane są pewne krążące mity. Efekt jest taki, że wartość dodaną odczuwają i uczestnicy i inspektorzy. Owszem, może boleć że koszty pokrywa jedna strona. Mi nie ubyło.
Rozumiem, że prowadząc działalność edukacyjno-szkoleniową wolisz wymieniać korespondencję z poszczególnymi instytucjami, ale ja na co dzień chcę robić swoje i takie szkolenie pozwala mi na spokojnie wdrożyć to co jest wymagane i ze spokojnym sumieniem oczekiwać na premierę nowej komedii omyłek (czytaj nowelizacji).
  • Odpowiedz

Artic

2017-03-21, 21:03:01
Zaawansowany użytkownik
freegass napisał(a):
Nie zdajesz sobie sprawy jak w głębokim jesteś błędzie. Nie krytykuj czegoś o czym nie masz pojęcia. Jakbyś góry nie założył, że takie szkolenie jest złe i się pofatygował, to byś wiedział, że to spotkanie ma formę pomiędzy szkoleniem a panelem dyskusyjnym, gdzie padają argumenty z różnych stron i gdzie obalane są pewne krążące mity. Efekt jest taki, że wartość dodaną odczuwają i uczestnicy i inspektorzy. Owszem, może boleć że koszty pokrywa jedna strona. Mi nie ubyło.
Rozumiem, że prowadząc działalność edukacyjno-szkoleniową wolisz wymieniać korespondencję z poszczególnymi instytucjami, ale ja na co dzień chcę robić swoje i takie szkolenie pozwala mi na spokojnie wdrożyć to co jest wymagane i ze spokojnym sumieniem oczekiwać na premierę nowej komedii omyłek (czytaj nowelizacji).

Nieetyczne jest to że wszystkie tak zwane ośrodki szkoleniowe wciskają kit i mielą od 17 lat ten sam materiał. Nikt nie mówi albo mało kto że egzamin kosztuje gdzieś około 200 PLN i te wszystkie tysiące które wydajemy to jest dopiero ściema. Mało kto odważy się jechać na sam egzamin bo wychodzi z założenia że jak da więcej to napewno zda.
Jak dla mnie szkolenie UTD ma bardzo duży sens ponieważ ich słowa są wiążące. Jeśli przedstawię Panu na kontroli że to jak wykonuje zawód dowiedziałem się na ich szkoleniu myślę że to wystarczy. Niestety większość ośrodków szkoleniowych skupia się wyłącznie na kasowaniu za szkolenie a dalej....niech się martwi serwisant. By nie być goło słownym. Proszę powiedzieć dlaczego duża ilość osób z uprawnieniami nie wie o co chodzi z tymi procedurami ??? Dlaczego?? Bo nikt o tym nie mówi, mielimy ciągle te same bzdety. SORRY ale ja to tak widzę.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-03-21, 21:03:37 przez Artic.)
  • Odpowiedz

mg

2017-03-21, 21:07:10
Top użytkownik
Jeszcze raz apeluje! Bądźmy razem!
  • Odpowiedz

barbie

2017-03-21, 21:07:41
Top użytkownik
czy przy zakupie czynnika potrzebny jest Fpapier ? .
  • Odpowiedz

mg

2017-03-21, 21:09:04
Top użytkownik
Łi
  • Odpowiedz

awax

2017-03-21, 21:28:59
Top użytkownik
freegass napisał(a):

W pierwszym rzędzie zajmuję się serwisem,nie edukacją i mam również czas na szkolenie siebie i innych.
Fajnie,że jesteś zadowolony ze szkoleń UDT.Teraz zaczekaj na szkolenia US,PIP,Sanepidu Straży Pożarnej itd itd.Będą takie panele dyskusyjne.
  • Odpowiedz

barbie

2017-03-21, 21:38:00
Top użytkownik
4000 gratulacje ! .
  • Odpowiedz

benedykt

2017-03-21, 21:40:51
Użytkownik
jakie 4000zł???
  • Odpowiedz

barbie

2017-03-22, 07:48:59
Top użytkownik
4000 postów .
  • Odpowiedz

awax

2017-03-22, 08:25:53
Top użytkownik
barbie napisał(a):4000 postów .
Dzięki,ale średnią na rok Masz lepszą Smile
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-03-22, 19:14:44
Moderator
barbie napisał(a):czy przy zakupie czynnika potrzebny jest Fpapier ? .

U mnie nie. Ale przynajmniej sprzedają firmom, na fakturę.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Whisky

2017-03-22, 21:39:47
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):
barbie napisał(a):czy przy zakupie czynnika potrzebny jest Fpapier ? .

U mnie nie. Ale przynajmniej sprzedają firmom, na fakturę.

Mi bez oświadczenia i ksero kursy nie chcieli sprzedać Tongue
  • Odpowiedz

awax

2017-03-23, 07:19:11
Top użytkownik
Każdy może też kupić narkotyki ,czy tez kradziony samochód.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa