Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

szkolenia

18 Odpowiedzi, 16729 Wyświetleń

mn27

2008-02-11, 19:42:21
Zaawansowany użytkownik
witam czy mógłby mi ktoś napisać o uprawnieniach jakie trzeba mieć aby móc legalnie zajmować sie chlodnictwem i klimatyzacją,
  • Odpowiedz

gadget

2008-08-03, 09:31:01
Zaawansowany użytkownik
stefanbud napisał(a):Szkolenie podstawowe lub autoryzacyjne które możesz zdobyć w ośrodkach szkoleniowych producentów klimatyzatorów np:

-Szkolenia Vaillant Koszt szkolenia ok. 200pln + koszta dojazdu. Obiad dostaniesz gratis.
Gdzie indziej sa za darmo np Sharp czy Daikin ze o innych nie wspomne ...
PS. tez z obiadem

stefanbud napisał(a):a jeżeli potrzebujesz pełnej kwalifikacji w branży chłodniczej to:

- Poznańskie Centrum Szkoleń i Certyfikacji. Koszt szkolenia 2400pln

Zalety:
Jesteś GURU. Jesteś ponad wszystko. Masz wszystkie możliwe kwalifikacje do montażu urządzeń z czynnikiem chłodniczym. Nie zadajesz pytań, tylko automatycznie generujesz odpowiedzi.

Pozdrawiam
Ponad wszystko ??? Supermena mniej ogladaj ... Za 2400 uprawnienia SEP tez ???

mn27 poszukaj lepiej watkow zawierajacych slowo certyfikacja napewno sie dowiesz stefan troche za duzo bajek oglada
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-08-03, 09:53:06 przez gadget.)
  • Odpowiedz

awax

2008-08-03, 09:42:43
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):
mn27 napisał(a):witam czy mógłby mi ktoś napisać o uprawnieniach jakie trzeba mieć aby móc legalnie zajmować sie chlodnictwem i klimatyzacją,
Witam

Do montażu klimatyzatorów typu split które są zaliczone do grupy urządzeń gospodarstwa domowego musisz na pewno posiadać:

uprawnienia energetyczne eksploatacyjne w zakresie:
- urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napięciu nie wyższym niż 1 kV
- urządzenia elektrotermiczne
- aparatura kontrolno- pomiarowa oraz urządzenia automatycznej regulacji; sterowania i zabezpieczeń urządzeń i instalacji wymienione w powyższych punktach.

Szkolenie podstawowe lub autoryzacyjne które możesz zdobyć w ośrodkach szkoleniowych producentów klimatyzatorów np:

- Szkolenia Vaillant Koszt szkolenia ok. 200pln + koszta dojazdu. Obiad dostaniesz gratis.

Zalety:
Podstawowe informacje na temat montażu, uruchomienia, diagnostyki pracy urządzeń. Materiały serwisowe na własność. Autoryzacja urządzeń do klimatyzacji Vaillanta. Możliwość dokonywania płatnych przeglądów przedłużających gwarancje. Nie zadajesz pytań.

a jeżeli potrzebujesz pełnej kwalifikacji w branży chłodniczej to:

- Poznańskie Centrum Szkoleń i Certyfikacji. Koszt szkolenia 2400pln

Zalety:
Jesteś GURU. Jesteś ponad wszystko. Masz wszystkie możliwe kwalifikacje do montażu urządzeń z czynnikiem chłodniczym. Nie zadajesz pytań, tylko automatycznie generujesz odpowiedzi.

Pozdrawiam
Poza autoreklamą to nieładnie wprowadzać w błąd.Trochę mi to przypomina wyłudzanie.
Może po prostu wskazać przepisy i nie zapominałbym o rozporządzeniu 842 WE.
TZW.kwalifikacje do pracy z czynnikami niszczącymi warstwę ozonową jak R12,R22,w praktyce są nieprzydatne.

Sądzę zaś ,że te szkolenia producentów klimatyzatorów dotyczą osób posiadających kwalifikacje i odnoszą się jedynie do uzyskania autoryzacji tej konkretnie formy.

Obecnie trwają intensywne prace nad praktycznym zadośćuczynieniu obowiązującym już przepisom Rozporządzenia 842 WE i uzyskanie Branżowego Certyfikatu Jakości dla firmy nie polega na kilkugodzinnym szkoleniu za 200 zł.

Na marginesie w każdym Starostwie jest np.Wydział Ochrony Środowiska.

Nie wspominam tu o uprawnieniach energetycznych,bo to chyba jest wszystkim znane.

Pozdrawiam i życzę jak najmniejszych stresów przeglądającym bezużyteczne papierki,ja wolę pooglądać dwustuzłotówki
  • Odpowiedz

gadget

2008-08-03, 09:51:23
Zaawansowany użytkownik
Ja mysle ze dla stefana to forum jest juz za male . Jak widze 90% postow sa jego oczywiscie nie wspomninajac o reklamie a przeciez kazdy z nas jest zwiazany z jakims producentem .

Stefan zaloz wlasne forum www.stefanbud.klimatyzacja.pl tam bedziesz mogl dac upust swojej klawiaturze !
  • Odpowiedz

mn27

2008-08-03, 09:55:07
Zaawansowany użytkownik
dzięki za odpowiedz na temat szkoleń
już zrobiłem sep , chłodnicze w Dębicy ,montaż splitów w Poznaniu
  • Odpowiedz

gadget

2008-08-03, 09:57:03
Zaawansowany użytkownik
Ja przynajmniej zarabiam a ty siedzisz przed komputerem i obrazasz innch . Za co oplacisz rachunek za neostrade i prad ?

Sorry cos duzo nas, moj post kierowany do stefana oczywiscie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-08-03, 09:58:04 przez gadget.)
  • Odpowiedz

awax

2008-08-03, 10:06:22
Top użytkownik
Koledzy dajmy spokój sprzeczkom,zwłaszcza,że jest niedziela.Co do Tych Prawdziwych certyfikatów ,które jako członków UE nas obowiązuja to wszyscy wiemy,że opieszałość Rządu je blokuje.Tak naprawdę nie wiadomo jeszcze kto będzie miał uprawnienia do ich wydawania.Z całą pewnością w Krajach Zaczodnich czynią to Izby Gospodarcze

Miłego odpoczynku
  • Odpowiedz

awax

2008-08-03, 10:22:17
Top użytkownik
Nie przesadzajmy,forum jest dla wszystkich jednak nie do AUTOREKLAMY!!!!!!!!!!!
Na kilka miesięcy z tego właśnie powodu przestałem tu zaglądać .Teraz chciałem sprawdzić czy coś się zmieniło i faktycznie zmieniły się osoby wykorzystujące to forum dla AUTOREKLAMY.
A może po prostu mam zrobić to samo?Troszkę miejsca bym zajął

Głosuję za pozostaniem
  • Odpowiedz

awax

2008-08-03, 10:56:24
Top użytkownik
Chodziło mi jedynie o to,że wskazywałeś linki do szkoleń wybranych firm.
Jak wobec tego odniesiesz się do takiej informacji:

"Krajowa Izba Gospodarcza Chłodnictwa I Klimatyzacji w Warszawie przeprowadza obecnie nabór do drugiej tury weryfikacji Firm i nadawania Branżowego Certyfikatu Jakości .Jednostką wydającą jest Krajowa Izba Gospodarcza

V-ce Prezes Zarządu Głównego KIGCiK
........................................................?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2008-08-03, 12:15:07
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Wybrałem Poznań jako środek Polski.

Pozdrawiam
Twój wybór ,ale taki certyfikat to i Ty i ja możemy sami wydawać.Jeżeli chodzi o substancje kontrolowane to jest to jedynie certyfikat danej firmy
  • Odpowiedz

m@ti

2008-11-06, 12:42:39
Nowy użytkownik
Certyfikat Kompetencji Krajowego Forum Chłodnictwa kat.B (klimatyzacja)

czy możecie mi odpowiedzieć na takie pytanie:

czy jest to dobry certyfikat?? uznawany w branży??
  • Odpowiedz

awax

2008-11-06, 13:19:03
Top użytkownik
Jak z samej nazwy wynika jest to certyfikat określonej organizacji,zresztą zdominowanej przez duże firmy handlowe.Z całą pewnością ta organizacja będzie je uznawać.
Może nawet dostaniesz dodatkowe upusty w hurtowniach gdy uzyskasz ten certyfikat.
  • Odpowiedz

awax

2008-11-06, 13:25:53
Top użytkownik
Na marginesie ,przeczytajcie na stronie Krajowego Forum,że certyfikacja ta jest prowadzona w myśl Ustawy z 2002 roku i rozporządzeń z 2001.Wtedy jeszcze nie było mowy o certyfikacji FIRM,powtarzam FIRM,nie osób i przepisy tamte dotyczyły czynników zubożających warstwę ozonową..Nie obejmowały te certyfikaty np. weryfikacji wyposażenia firmy.
  • Odpowiedz

m@ti

2008-11-07, 11:36:19
Nowy użytkownik
w takim razie chciałbym spytać czy są może jakieś państwowe kursy z zakresu klimatyzacji?? bo z tego co zauważyłem są one prowadzone tylko przez firmy lub organizacje(zrzeszenia) branżowe... czy KFCh jest uznawane za guru w branży ze względu na swoje działania?? noi jeszcze jedna rzecz która mnie gryzie w ustawie z dnia 20-04-2004 o substancjach zubożających warstwę ozonową jest mowa o substancjach kontrolowanych napotkałem na sieci wiele kursów związanych ze zdobyciem świadectw kwalifikacyjnych w tej dziedzinie "awax" w jednym z postów pisze, że są one mylnie interpretowane przez ludzi ze świadectwami "ozonowymi" mogę prosić o wyjaśnienie co to za świadectwa ozonowe??

pozdrawiam...
  • Odpowiedz

m@ti

2008-11-07, 12:00:58
Nowy użytkownik
chciałbym dodać iż są organizowane kursy pod nazwą "ozonowe" a po zakończeniu i zdaniu egzaminu zdobywamy świadectwo kwalifikacji. Na kursach dokonuje się napraw i obsługi technicznej urządzeń i instalacji chłodniczych zawierających substancje kontrolowane oraz obrotu tymi substancjami. Stąd moje dezorientacja.
  • Odpowiedz

awax

2008-11-07, 21:05:12
Top użytkownik
Po prostu w 2004 roku kontrolowanymi były czynniki (substancje) zubożające warstwę ozonową (R12,R22),obecnie tą kontrolą objęto również czynniki wywołujące efekt cieplarniany w praktyce wszystkie fluorowane R404,R407,......
Nie ma "państwowych kursów"
Powtarzam jednak z uporem,że wszystkie te uprawnienia poświadczały personalne kwalifikacje ,teraz będzie wymagany certyfikat firmy tzn.istotne poza personalnymi kwalifikacjami będzie wyposażenie w specjalistyczne narzędzia itd.
Wymieniasz z nazwy niektóre z firm organizujących szkolenia wobec tego mogę dodać np.Krajową Izbę Gospodarczą Chłodnictwa i Klimatyzacji.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

m@ti

2008-11-08, 08:23:23
Nowy użytkownik
Dzięki za wyjaśnienia sprawy z kursami Smile piszesz również że:

awax napisał(a):... wszystkie te uprawnienia poświadczały personalne kwalifikacje ,teraz będzie wymagany certyfikat firmy tzn.istotne poza personalnymi kwalifikacjami będzie wyposażenie w specjalistyczne narzędzia itd...
masz racje nie raz się spotkałem z tym na forum i dobrze że to tak nagłaśniasz, uświadamiasz kolegów bardziej i mnie siedzących w temacie... Ja doszedłem do wniosku że poczekam do stycznia 2009 na ustawę f-gazową i zobaczę co Ministerstwo Środowiska narzuci.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2008-11-08, 09:01:09
Top użytkownik
Jest to rozsądne i sądzę,że trochę wcześniej się wyjaśni kto i jakie certyfikaty będzie wydawał
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa