Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

co kupić

63 Odpowiedzi, 51293 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

tygrysektom

2008-11-07, 23:01:37
Nowy użytkownik
Witam
mam zamiar kupić klime kasetonową 8-10 kW i nią ogrzewać (ponieważ dostałem odmowę z gazem) oczywiście chłodzenie latem :czemu nie skoro będzie.Nie mniej jednak najważniejsze grzanie.Myślę nad fudjitsu,daikin lub mitsubishi bardzo proszę o fachową rade ponieważ interesuje mnie wszystko czyli od najważniejszego: współczynnik (bo ekonomika) hałas,wydajność,żywotność,serwis
wygląd-wewnątrz,możliwości sterowania,komfort i nawet bajery w pilocie...
proszę o pomoc
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-08, 07:54:37
Top użytkownik
Witam

Przy doborze klimatyzatora do ogrzewania trzeba pamiętać o przewymiarowaniu urządzenia, ze względu na spadek mocy grzewczej przy niskich temperaturach. Druga rzecz to ogrzewanie awaryjne, w razie spadku temperatury dużo poniżej zera przez długi okres. Trzecia to dodatkowe nawilżanie powietrza w pomieszczeniach. Czwarta zaś, trzeba kupić urządzenie ciche (bardzo ciche). Fujitsu ma parę fajnych, cichych urządzeń, faktycznie realizujących grzanie przy niskich temperaturach.
Na początek proszę zapoznać się z kosztami rocznymi takiego rozwiązania:
[Obrazek: porownanie%20FGL%2035m2%20vs%20gaz_olej_wegiel.JPG]

Pozdrawiam

P.S. 5 lat gwarancji Smile
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

awax

2008-11-08, 09:04:44
Top użytkownik
Porównywalne urządzenia oferuje wiele firm,wskazywanie akurat na jednego producenta to zwykła reklama,ale skoro takiej potrzebuje ?????????......................
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-08, 09:23:35
Top użytkownik
Witam

Awax jesteś gorszy od Admina. Czepiasz się wszystkiego. Masz klimakterium? Big Grin Nie znam dwóch pozostałych firm z zapytania w tym wątku. Przecież nie wymyśle porównania do nich, mam takie to zamieszczam. Jeżeli Ty masz inne to zamieść, tylko przestań zrzędzić.

Pozdrawiam

P.S. Reklama jest podstawą handlu. Smile
  • Odpowiedz

awax

2008-11-08, 09:45:42
Top użytkownik
W porządku,reklamuj Sobie Ja mam bardzo dużo sygnałów,że parametry rzeczywiste wyrobów tej formy znacznie odbiegają od deklarowanych.
Inna sprawa,że i tak najważniejsza jest jakość montażu.
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-11-08, 16:53:14
Zaawansowany użytkownik
PANOWIE NIE ZAPOMINAJMY ZE KLIMA DOGRZEWA NIE GRZEJE CHODZ PACZĄC NA KLIMAT GDZE PEWNIE I MY SIĘ DO TEGO TEŻ DOŁORZYLIŚMY MOŻE JUŻ NIE BENDZE MROZÓW WIĘKSZYSZ JAK -15 I klima zacznie grzać w sezonie zimowym pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2008-11-08, 18:33:07
Top użytkownik
Co do grzania to jest mały szkopuł.Wciskamy Klientom jakie to superekonomiczne urządzenie ta "pompa ciepła"zapominając wspomnieć ,że te wskażniki "nieco "różnią się od nominalnych przy skrajnych warunkach zewnętrznych.
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-08, 19:06:13
Moderator
A ja informuję klienta że to nie jest takie chop siup i wydajnośc spada wraz ze spadkiem temperatury . Nie lubię jak klient mi potam dzwoni że coś jest nie tak i wole go o tym uprzedzić. Tak samo jak to ż e klima wcale nie jest taka zdrowa jak sie pisze i że trzeba z nią obchodziś się z głową.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

awax

2008-11-08, 19:08:32
Top użytkownik
byniom napisał(a):A ja informuję klienta że to nie jest takie chop siup i wydajnośc spada wraz ze spadkiem temperatury . Nie lubię jak klient mi potam dzwoni że coś jest nie tak i wole go o tym uprzedzić. Tak samo jak to ż e klima wcale nie jest taka zdrowa jak sie pisze i że trzeba z nią obchodziś się z głową.
Napisz przy okazji ilu Klientów tracisz na rzecz tych ,którzy (świadomie lub nie) tego nie robią.?
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-08, 19:12:57
Moderator
żadnego nie straciłem po informacji że to nie jest tak jak by się wydawało ale może dlatego że klient nie nastawiał się na całkowite ogrzewanie splitem tylko tak przy okazji. nie miałem sytuacji tak ekstermalnej o której myślicie że klient się zrazi jak mu się powie o tyej wydajności.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-08, 21:35:28
Top użytkownik
Witam

Dobra, odpowiedzcie mi na proste pytanie. Co jest bardziej ekonomiczne w skali roku przy sprzyjającym klimacie: ogrzewanie typowo elektryczne czy zainstalowanie dobrej klasy klimy z pompom ciepła, która wydatnie (nie to że opłacanie) pracuje do -20 st. ?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2008-11-08, 21:49:48
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Dobra, odpowiedzcie mi na proste pytanie. Co jest bardziej ekonomiczne w skali roku przy sprzyjającym klimacie: ogrzewanie typowo elektryczne czy zainstalowanie dobrej klasy klimy z pompom ciepła, która wydatnie (nie to że opłacanie) pracuje do -20 st. ?

Pozdrawiam
To chyba zależy ile takich dni -20 będzie w roku. Wydatnie do -20???.Troszeczkę trzeba by ją PRZEWYMIAROWAĆ aby samodzielnie ogrzała,pomijając,że nie wierzę w pompę ciepła(prosty split) do -20,ale to tylko moje zdanie.
  • Odpowiedz

AS

2008-11-08, 21:58:28
Zaawansowany użytkownik
No właśnie jakie jest COP dla takiej pompy powietrze powietrze przy -20 na zewnątrz?
  • Odpowiedz

awax

2008-11-08, 22:11:29
Top użytkownik
AS napisał(a):No właśnie jakie jest COP dla takiej pompy powietrze powietrze przy -20 na zewnątrz?
COP ???????????
  • Odpowiedz

AS

2008-11-08, 22:56:15
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):
AS napisał(a):No właśnie jakie jest COP dla takiej pompy powietrze powietrze przy -20 na zewnątrz?
COP ???????????
Współczynnik sprawności obiegu chłodniczego.
  • Odpowiedz

awax

2008-11-08, 22:59:49
Top użytkownik
AS napisał(a):
awax napisał(a):
COP ???????????
Współczynnik sprawności obiegu chłodniczego.
sprawności???
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-09, 07:51:09
Moderator
Chyba wydajności energrtycznej jak się nie mylę Big Grin
  • Odpowiedz

AS

2008-11-09, 09:09:11
Zaawansowany użytkownik
Może być wydajności energetycznej. Ktoś będzie odważny i poda?
Chociaż mi chodzi o wspócznynnik , który uwzględnia jednostkową wydajnośc chłodniczą do włożnoinej pracy na sprężarce przy temperaturze zewnętrznej -20.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-09, 09:12:23 przez AS.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-09, 09:10:24
Top użytkownik
Witam Smile

Od lat 90tych technika chłodnicza poszła do przodu. Pojedzcie panowie na szkolenia weryfikacyjne do kilku firm, ale tych z wyższej półki to paru cudów doznacie Big Grin odmienicie swoje życie i szerszą ofertą będziecie mogli się poszczycić. Split w warzywniaku to nie wyzwanie! Świat odchodzi od klimatyzatorów ON/OFF. Dowiecie się od razu o COP.

Zastanawiam się w ogóle czy ktoś wie że są multisplity które chłodzą i grzeją równocześnie?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

AS

2008-11-09, 09:13:20
Zaawansowany użytkownik
Czyli nie ma odważnego.
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-09, 09:14:17
Moderator
Producenci nie podają z tego co ja widzę temperatury dla tego współczynnika więc może on być przy +10 albo przy -5 bo wątpię żeby on był przy -15 gdzie to jest np. dolna granica temperatury zewnętrznej dla jakiegoś klimatyzatora. Nigdzie nikt nie podaje tych wydajności dla danej temperatury tylko tą max i to w warunkach gdzie na zawnątrz jest w miarę ciepło.
  • Odpowiedz

AS

2008-11-09, 09:22:37
Zaawansowany użytkownik
Kolego Byniom proponuję podać owe wspólczynniki dla +10,+5,0,-5,-10, ponieważ Kolega Tygrysektom zapewne z zainteresowaniem pochyli się nad ich wartościami. Dobrze byłoby umieści owe wartości dla invertera.
  • Odpowiedz

awax

2008-11-09, 09:26:04
Top użytkownik
To niewielki problem przenieść to ciepło z ośrodka o temp.+ 5 C ,gorzej z - 15,czy - 20 zwłaszcza,że wilgotność jest dość niska .
Przypomina mi to podawanie np. max.prędkości i przyśpieszenia samochodu w czasie jazdy z górki i to dosyć stromej.
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-09, 10:01:15
Moderator
As chyba mnie nie zrozumiałeś z moim postem , ja piszę że nie spotkałem się żeby producenci to podawali więc niemam skąd wziąść tych danych a ty mi mówisz żebym je podał . A nawet jeżeli są gdzieś podawane to ich teraz nie znajdę . Nie miałem takiej potrzeby żeby się w to tak zagłębiać bo do tej pory nikt z klientów nie nastawiał się na grzanie tylko klimą .
  • Odpowiedz

awax

2008-11-09, 10:04:47
Top użytkownik
Zastanawiam się kiedy będą klimatyzatory z funkcją prania,albo gotowania
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa