Witam serdecznie,
Szanowni, mam taki oto problem:
Przeszło pół roku temu zamontowałem na elewacji(w obrębie swojego balkony), dwie jednostki zewnętrzne.
Nie występowałem o zgodę do wspólnoty, a tak naprawdę developera, bo on miał wtedy większość.
Wprowadził się w minionym miesiącu, nowy sąsiad do mieszkania obok i tu zaczął się problem...
Dostałem póki co telefon od zarządcy w którym dał mi znać iż przygotowują oficjalne pismo o demontaż, powołując się na:
1. umieszczenie urządzeń na elewacji bez zgody wspólnoty,
2. zbyt bliska odległość od jednostki zewnętrznej do wyciągu wentylacyjnego kuchennego sąsiada.
Dla pkt 2 nadmienię iż między urządzeniem a wspomnianym wyciągiem, jest przeszło 1 metr odległości oraz rozdziela je ścianka działowa.
Pytanie jakie mam opcje, bo wydaje mi się że:
1. Wystąpić do wspólnoty o zalegalizowanie montażu,
2. Zdjąć urządzenia i postawić na posadzce balkonu?
3. olać sąsiada i utrzymać status quo i ewentualnie walczyć w sądzie?
Jak to widzicie - pewnie nie raz się spotkaliście z takim problemem.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą odpowiedź
Łukasz
Szanowni, mam taki oto problem:
Przeszło pół roku temu zamontowałem na elewacji(w obrębie swojego balkony), dwie jednostki zewnętrzne.
Nie występowałem o zgodę do wspólnoty, a tak naprawdę developera, bo on miał wtedy większość.
Wprowadził się w minionym miesiącu, nowy sąsiad do mieszkania obok i tu zaczął się problem...
Dostałem póki co telefon od zarządcy w którym dał mi znać iż przygotowują oficjalne pismo o demontaż, powołując się na:
1. umieszczenie urządzeń na elewacji bez zgody wspólnoty,
2. zbyt bliska odległość od jednostki zewnętrznej do wyciągu wentylacyjnego kuchennego sąsiada.
Dla pkt 2 nadmienię iż między urządzeniem a wspomnianym wyciągiem, jest przeszło 1 metr odległości oraz rozdziela je ścianka działowa.
Pytanie jakie mam opcje, bo wydaje mi się że:
1. Wystąpić do wspólnoty o zalegalizowanie montażu,
2. Zdjąć urządzenia i postawić na posadzce balkonu?
3. olać sąsiada i utrzymać status quo i ewentualnie walczyć w sądzie?
Jak to widzicie - pewnie nie raz się spotkaliście z takim problemem.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą odpowiedź
Łukasz
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY