Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Korzystny klimatyzator do kawalerki na poddaszu?

8 Odpowiedzi, 7406 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

FantasManis

2017-05-14, 11:46:33
Nowy użytkownik
Szanowni Państwo,

zastanawiam się nad wyborem klimatyzatora do kawalerki na poddaszu - 35m2 ze skosami. W lato jest w niej bardzo gorąco. To pomieszczenie jednoprzestrzenne z aneksem kuchennym.

Chciałbym sprzęt cichutki, porządny, choć nie musi być z najwyższej półki. W pewnej firmie zaproponowano mi 4 modele. Doradzilibyście coś z tej grupy? Podane ceny są cenami netto, ale zawierają montaż.

1. Fuji Electric LLCC (RSG12LLCC, ROG12LLCC) 4200 zł
2. Toshiba Mirai (RAS-13BKV-E, RAS-13BAV-E) 4000 zł
3. LG Deluxe (D12RN) 3580 zł
4. INNOVA SOLID (IWML12NI, IWML12NO) 3629 zł
+do wszystkich modeli doliczyć trzeba 400 zł za pompę skroplin

Czy te urządzenia są dobre? Czy ceny są niezawyżone?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-05-14, 11:50:03 przez FantasManis.)

woman

2017-05-15, 02:22:37
Nowy użytkownik
Jak nie musi być z najwyższej półki to bym nic z tego nie wybrała i spróbowała pójść w inne marki : np. Vivax ma fajne jeenostki konsolowe idealne dla takich pomieszczeń ze skosami, zresztą marek jest od groma, które takie rozwiazania mają, popytaj jeszcze inne firmy.
Co do pompek hm cena ceną ale można jeszcze pokusić się o taką pompke jak Mini Blue, cicha i nie zapycha się ;-)

FantasManis

2017-05-15, 05:53:47
Nowy użytkownik
Woman, dzięki za radę. A który z tych 4 podanych byłby najlepszym wyborem? I czy ma adekwatną cenę? Bo ponegocjować zawsze mogę, a najwygodniej będzie mi wybrać coś z tej podanej czwórki.

woman

2017-05-15, 11:15:15
Nowy użytkownik
Z tych 4 Fuji albo Toshiba, LG nie polecam, a tej ostatniej marki nawet nie znam ;-) a jak chcesz mieć dobry montaż to ceną się nie sugeruj.

gadget

2017-05-16, 17:10:08
Zaawansowany użytkownik
woman napisał(a):a jak chcesz mieć dobry montaż to ceną się nie sugeruj.

Możesz zapłacić krocie i mieć sp...e lepiej popytaj wśród znajomych o fachowców, ja mam bardzo wiele instalacji z polecenia i ci klienci polecają mnie następnym klientom tworzą się takie łańcuszki zadowolonych klientów.

Nie wiem czemu koreańskie marki maja tak złe opinie? Owszem są trudne w diagnostyce jednak to chyba te dwie marki znacznie wyprzedzają technologicznie w tym segmencie resztę.

DBKlima

2017-05-17, 08:53:46
Top użytkownik
gadget napisał(a):
woman napisał(a):a jak chcesz mieć dobry montaż to ceną się nie sugeruj.

Możesz zapłacić krocie i mieć sp...e lepiej popytaj wśród znajomych o fachowców, ja mam bardzo wiele instalacji z polecenia i ci klienci polecają mnie następnym klientom tworzą się takie łańcuszki zadowolonych klientów.

Nie wiem czemu koreańskie marki maja tak złe opinie? Owszem są trudne w diagnostyce jednak to chyba te dwie marki znacznie wyprzedzają technologicznie w tym segmencie resztę.

Nie że są złe i że mają złą opinię po prostu inni zrobili duży postęp i u innych JP, RPC awarii jest znacznie mniej.

Nie ma nic gorszego w sezonie jak jeżdżenie do awarii.
Zamiast zarabiania cały impet poświęcasz na diagnostykę, zamawianie i wymianę płytek, oczek, pilotów.
Części oraz urządzenia firmy Daikin

gadget

2017-05-17, 15:29:25
Zaawansowany użytkownik
DBKlima napisał(a):Nie ma nic gorszego w sezonie jak jeżdżenie do awarii.
Zamiast zarabiania cały impet poświęcasz na diagnostykę, zamawianie i wymianę płytek, oczek, pilotów.

Zgadzam się z powyższym całkowicie, ponadto w przypadku awarii po gwarancji ceny astronomiczne ja już przy instalacji uprzedzam że jaki jest koszt płyty głównej. Ostatni miałem 4 sztuki spalonych (dosłownie) fujitsu inwerter w ostatnie piętro budynku walnął piorun. Niektóre płytki wybuchły, w klimie jest aż czarno. Koszt też niemały.

FantasManis

2017-05-17, 17:12:08
Nowy użytkownik
Wybieram Toshibę. Ze wszystkim wyjdzie 4700. Dzięki wszystkim za pomoc!

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa