Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Porady
Wstecz 1 2 3
  • alexa

Montaż klimatyzacji

4 Odpowiedzi, 3177 Wyświetleń

majkel

2017-08-24, 06:44:14
Nowy użytkownik
Hej,
kupiłem kimę Kaisai Eco (3,5kW, 12k btu) na R410a i gotowe orurowanie 3m. Złożyłem całość w swoim mieszkaniu i chcę przejść do sprawdzenia szczelności.
W manometrze (niestety na R134a) mam zaworki 1/4 SAE i o dziwo spostrzegłem, że nie pasują one do złącza serwisowego w klimatyzacji (tam złącze jest przy zaworze trójdrożnym, na niskim ciśnieniu (3/8')

Jak mogę sprawdzić jaki to gwint? 5/16 czy 3/8 SAE? (bo na pewno ma schradera). Jak sie domyślam, jest jakiś standard w klimatyzacji, ale też myślałem, ze standard jest jednolity (właśnie 1/4 SAE które mam w mano).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-08-24, 06:57:27 przez majkel.)
  • Odpowiedz

obser

2017-08-24, 08:00:14
Top użytkownik
Złącze jest identyczne jak do próżniowego osuszania układu, więc sobie na pewno poradzisz.
  • Odpowiedz

barbie

2017-08-24, 08:54:56
Top użytkownik
w hurtowni bez problemu kupisz złączki redukcyjne .
  • Odpowiedz

majkel

2017-08-24, 13:23:50
Nowy użytkownik
Dzięki za rady, faktycznie kupiłem. Ale stówę kosztował Undecided.

Klimę wypróżniowałem (25 min) + kolejna godzina sprawdzania czy nie ucieka.
Następnie napełniłem czynnikiem (zgodnie z instrukcją 1/4 zaworu imbusem na 10 sekund). I wygląda na to, że trzyma ciśnienie. Popsikałem też wykrywaczem nieszczelności i bąbelków nie stwierdzam. Potrzymam jeszcze mano podłączony do jutra (bo dziś się zajmuję innymi elementami) i później dobiję resztę gazu i odpalę testowo.

Ale pytanie techniczne do Was:
Nie zrobiłem oil trapa (obie jednostki mniej więcej na tej samej wysokości. Mam tylko jeden "wzgórek" miedzi zaraz za klimą i jeden "dołek", bo musiałem zejść do okna. Poza tym miedź jest poziomo.Nie będzie to problemem?

BTW: czym się smaruje kielichy przed skręceniem? Bo ja skręciłem na sucho nie mając żadnego oleju (oprócz spożywczego) pod ręką.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-08-24, 13:24:08 przez majkel.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa