Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Fuji - Jaki smar do łożyska wentylatora. Pytanie o łożysko

6 Odpowiedzi, 4247 Wyświetleń

hdtv

2018-06-04, 16:26:05
Użytkownik
Dzień dobry
używam w mieszkaniu dwa zestawy split Fujitsu. W jednym z nich od nowości jest bardzo delikatny "świergot" wentylatora słyszalny tylko na najcichszym (najwolniejszym biegu). Gdybym nie miał drugiej identycznej klimy pewnie bym pomyślał że tak ma być ale na drugiej tego nie ma. Podczas mycia j.w (wentylator wyjęty na zewn.) ostatecznie zdiagnozowałem skąd pochodzi ten dźwięk i ewidentnie jest on na łożysku (a raczej panewce w gumowej otulinie) wentylatora. Po stronie silnika jest bardzo ładnie a drugie łożysko właśnie ma taki jak na moje oko spory luz i to daje taki specyficzny szumo-turkot jakbym to nazwał. Jak pisałem - jest to od nowości a w ogóle klima ma bardzo mało nalatane wiec praktycznie to jest nowe więc albo wada produkcyjna łożyska (wstyd dla takiej firmy jak Fuji!!! )albo może zbyt mało smaru bo faktycznie znalazłem go tam śladowe ilości (też wstyd!!) Pomyślałem że zanim to wymienię (łożysko/panewkę) spróbuje nałożyć sporo smaru i może smar to uszczelni (ten luz) I tu pytanie (a w zasadzie dwa:
1.jaki smar tam można zastosować - oryginalnie jest tam taki zielony o konsystencji jak zwykły łożyskowy - czy musi byś jakiś specjalny czy taki do łożysk tocznych się nada? Podobno można grafitowym ale ten oryginalny nie wygląda mi na grafit więc wolałbym taki jak jest
2. jak to jest rozwiązane w innych firmach (ułożyskowanie wentyla) bo tu taka panewka słabo mi wygląda i myślę że taka firma powinna dać jakieś kulkowe no chyba że się nie stosuje w klimach i wszystkie firmy tak robią?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-04, 16:37:49 przez hdtv.)
  • Odpowiedz

pasażer

2018-06-04, 17:33:58
Nowy użytkownik
Po co się bawić w jakieś smarowidła ? :o Ostatnio walczyłem z takim głośnym silniczkiem wentylatora, chyba w klimce McQuey, dwa łożyska 608ZZ kosztowały 3 zł. i po problemie :lol:
  • Odpowiedz

hdtv

2018-06-04, 17:55:38
Użytkownik
pasażer napisał(a):Po co się bawić w jakieś smarowidła ? :o Ostatnio walczyłem z takim głośnym silniczkiem wentylatora, chyba w klimce McQuey, dwa łożyska 608ZZ kosztowały 3 zł. i po problemie :lol:
no ale pisałem że u mnie nie ma kulkowego tylko jakiś patent z panewką - tulejka w gumowej obudowie o takim owalnym kształcie więc jak mam tam włożyć łożysko? Chociaż jakby dobrze pokombinował to może by się coś wymodziło - no ale to kombinacje już troche najpierw chciałbym spróbować ze smarem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-04, 18:02:20 przez hdtv.)
  • Odpowiedz

Amfan

2018-06-04, 19:10:24
Top użytkownik
Po lewej stronie turbiny w naścienniakach chyba wszyscy stosują panewki mosiężne. Ja specjalnego smaru nie stosuję . U mnie wystarcza ten do smarowania gniazda młota udarowego. Sprawdzone.
  • Odpowiedz

hdtv

2018-06-04, 21:59:38
Użytkownik
pasażer napisał(a):Po lewej stronie turbiny w naścienniakach chyba wszyscy stosują panewki mosiężne. Ja specjalnego smaru nie stosuję . U mnie wystarcza ten do smarowania gniazda młota udarowego. Sprawdzone.

dzięki - a jaki konkretnie smar stosujesz - czy coś w stylu zwykłego ŁT-43 czy coś innego?
  • Odpowiedz

barbie

2018-06-05, 03:26:33
Top użytkownik
Capstan do. Magnetofonów .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa