Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 34 35 36 37 38 … 166 Dalej
  • alexa

ile pobiera mniej więcej klima podczas funkcji "wentylator" " ?

15 Odpowiedzi, 4119 Wyświetleń

buldoggg

2018-08-15, 06:36:32
Nowy użytkownik
Cześć,ktoś sprawdzał u siebie ile pobiera prądu klimatyzacja jeżeli włączy się funkcję "wentylatora" i funkcje "osuszania" ???

producent podaje jedynie wartości przy schładzaniu powietrza i przy grzaniu ale nigdzie nie jestem w stanie doczytać się ile pobiera w innych opcjach.
  • Odpowiedz

aminokwas

2018-08-15, 12:51:13
Zaawansowany użytkownik
klimatyzator 3,5 kW

wentylacja - wentylator na średnim biegu - około 40W

osuszanie - klimatyzator włączony w ciepły dzień (na zewnątrz ok.27stopni, w pomieszczeniu około 25stopni), po 10 minutach pracy pobór prądu około 420W.
  • Odpowiedz

buldoggg

2018-08-15, 13:12:45
Nowy użytkownik
aminokwas to jest konkretna odpowiedź,dzieki.
  • Odpowiedz

aminokwas

2018-08-16, 04:44:01
Zaawansowany użytkownik
buldoggg napisał(a):aminokwas to jest konkretna odpowiedź,dzieki.

po około pół godzinie pracy w trybie osuszania pobór prądu obniżył się do około 320 W.
  • Odpowiedz

jack63

2018-08-16, 05:29:34
Zaawansowany użytkownik
aminokwas napisał(a):pobór prądu obniżył się do około 320 W.
Jak pobór prądu, to ampery, a nie waty.
Czym tę moc mierzyłeś?
Czy to inverter?
  • Odpowiedz

obser

2018-08-16, 08:42:44
Top użytkownik
Łatwiej jest podać w Watach dla przeciętnego użytkownika,w katalogach wszędzie jest w kW, w czym problem prąd mamy wszędzie taki sam, jak chcesz w A, to sobie podziel.
  • Odpowiedz

jack63

2018-08-16, 12:29:58
Zaawansowany użytkownik
Nie rozumiesz problemu.
Nie można dla inweterów mnożyć zmierzonego prądu przez napięcie i otrzymać moc czynną za którą płaci "mały" użytkownik.
Przebiegi prądu są mocno odkształcone więc pomiar prądu jest zwykłym miernikiem cęgowym czy innym amperomierzem jest o d.. potłuc. Dużo by pisać na ten temat. Trzeba się wgłębiać w temat pomiaru mocy gdy przebieg prądu nie jest sinusoidalny. Sprawa trudna i bez całek i Fouriera się nie obejdzie. Nawet pomiar tzw. True RMS jest tylko ściemą. Uwierz mi na słowo, jak nie chcesz się wgłębiać.
Jedynym sposobem jest użycie licznika energii z którego zasilamy urządzenie. Zmierzone zużycie też nie będzie wiarygodne, ale i tak płacimy za to co na liczniku, a nie to co faktycznie pobraliśmy.
  • Odpowiedz

buldoggg

2018-08-16, 14:58:05
Nowy użytkownik
Musze sobie kupić takie urządzenie ile kw w ciągu dnia po pochłonie klimatyzacja przy temperaturze na zewnątrz 28 stopni

takie coś

https://www.komputronik.pl/product/36266...soQAvD_BwE
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-08-16, 15:00:12 przez buldoggg.)
  • Odpowiedz

obser

2018-08-16, 15:41:40
Top użytkownik
A o rozliczeniach na tych ich nowych cyfrowych licznikach, to jest dopiero oszustwo. Taki sprzęcik przyda się do złapania zależności, nikt nie wymaga laboratoryjnej dokładności. Jedynie stwierdzenie, że dużo wspólnego nie ma pobrana energia z odczytem na licznikach. Już wszędzie pozakładałem sprzęty A+++++++ i Led, a rachunki takie same. A taki liczniczek zdziwił mnie jak miałem podpiętą na stałe drukarkę sublimacyjną i zasilacz pobierał sobie ok. 30W w spoczynku. Ostatnio myślałem o zamontowaniu na głównej tablicy nowego licznika starego typu , bo pomiar przeniesiono na budynek i zostało miejsce i jestem ciekaw porównania. Nowe liczniki "kręciołki" można kupić za malutkie pieniądze, a miejsce mam, tylko dogadać się na wyłączenie głównego zabezpieczenia i podpięcie go w stare miejsce gdzie jest już moja wewnętrzna instalacja.
  • Odpowiedz

Patrykk

2018-08-16, 19:56:20
Użytkownik
nie musisz głównego tylko Twoje przedlicznikowe , i już nie masz prądu za licznikiem.
  • Odpowiedz

aminokwas

2018-08-16, 21:59:04
Zaawansowany użytkownik
jack63 napisał(a):Czym tę moc mierzyłeś?
Czy to inverter?
klimatyzator podłączony poprzez takie coś, jak pokazał buldoggg.
Tak, to inverter.
  • Odpowiedz

buldoggg

2018-08-17, 02:29:18
Nowy użytkownik
to urządzenie chce traktować jako" szacunek " a nie jako wyrocznie,dzięki temu będę miał podgląd mniej więcej (w takim razie) ile pobierze mi klima.
  • Odpowiedz

obser

2018-08-17, 08:25:21
Top użytkownik
Takim urządzeniem Klient przy grzaniu zimą salonu sieci komórkowej wywnioskował, że nie jest opłacalne wyłączanie ogrzewania na weekend i oszczędniej jest dla niego utrzymywanie syałej temperatury 22 st od jesieni do pierwszych ciepłych dni. Pilota używa 2 razy w roku, bo chłodzenie go nie interesuje, stary budynek, grube mury.
  • Odpowiedz

buldoggg

2018-08-17, 20:25:35
Nowy użytkownik
obser napisał(a):Takim urządzeniem Klient przy grzaniu zimą salonu sieci komórkowej wywnioskował, że nie jest opłacalne wyłączanie ogrzewania na weekend i oszczędniej jest dla niego utrzymywanie syałej temperatury 22 st od jesieni do pierwszych ciepłych dni. Pilota używa 2 razy w roku, bo chłodzenie go nie interesuje, stary budynek, grube mury.

puenta tego to,że jednak to dziadostwo czy spoko ?
  • Odpowiedz

obser

2018-08-17, 20:30:05
Top użytkownik
spoko, wykazał tendencję, że po weekendzie dwa dni klima pożera maksymalnie prąd, aż nagrzeje pomieszczenie, a tak sobie spokojnie pracuje ogólnie zużywając mniej energii
Ja też tym urządzeniem szukałem u siebie złodzeji energii, bo płaciłem 1000 zł/2 mies i się udało. Reklama nocą,wszystkie zasilacze umieściłem na wyłączlnej listwie, inne ustawienie pompy obiegowej CW itd.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-08-17, 20:32:48 przez obser.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa