Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pozwolenie na założenie klimatyzacji na balkonie

13 Odpowiedzi, 19220 Wyświetleń

jacek-kreda

2018-08-22, 19:58:04
Nowy użytkownik
Czy muszę miec pozwolenie od administracji na założenie klimatyzacji na balkonie zamontowaną do posadzki balkonu.;Nadmieniam ze metraż balkonu wliczony jest do całkowitej powierzchni mieszkania
  • Odpowiedz

aminokwas

2018-08-22, 21:31:06
Zaawansowany użytkownik
Ja bym się nawet nie pytał. Tylko do posadzki jak już to przyklej a nie rób dziur.
  • Odpowiedz

buldoggg

2018-08-23, 02:10:53
Nowy użytkownik
Moim zdaniem napisz pismo o warunki które musisz spełnić,żeby założyć klimatyzacje w mieszkaniu(warunki co możesz a co nie)

ja dostałem takie coś od swojej administracji (mam klimatyzacje 2,5kw)

Ps:odprowadzenie skroplin mam na balkonie do zbiorniczka(butelka 5l)

pismo aktualne.

[Obrazek: 1cb11a2adbea9d1agen.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-08-23, 02:19:28 przez buldoggg.)
  • Odpowiedz

tipo

2018-09-02, 09:51:17
Nowy użytkownik
Szkoda czasu na papierologię. Balkon jest właściciela lokalu i spółdzielnia może Cię cmoknąć w 4-ry litery.
  • Odpowiedz

buldoggg

2018-09-02, 10:36:17
Nowy użytkownik
Tipo masz racje ale jeżeli chodzi o przewierty przez ścianę z zewnątrz do wewnątrz to moim zdaniem jest już spora ingerencja (w nową elewacje)

ps: najlepszy punkt jest taki

"odprowadzenie skroplin na zewnątrz budynku/balkonu" co w efekcie da efekt brudnej elewacji (po upływie czasu) lub pod wpływem wiatru,skropliny będą lądować na poniższe balkony Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-09-02, 10:37:47 przez buldoggg.)
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-09-02, 15:56:10
Użytkownik
Nie ma potrzeby wiercić czy kleić do podłogi, wystarczy postawić na plastikowych podporach. Co spółdzielnia to przepisy, raz demontowałem klientowi ;]
  • Odpowiedz

buldoggg

2018-09-02, 19:18:44
Nowy użytkownik
jutny_drwal dokładnie,ja wolałem załatwić sprawę po legalu w 100% i mieć spokój.
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-09-04, 07:26:13
Top użytkownik
tipo napisał(a):Balkon jest właściciela lokalu i spółdzielnia może Cię cmoknąć w 4-ry litery.
Bzdura ... może się zdziwisz ale absolutnie balkon nie należy do właściciela lokalu Tongue Tongue Tongue
Jeśli masz balkon to przeczytaj to co podpisałeś u notariusza "akt własności" .
Jeszcze nie widziałem by notarialnie ktoś miał balkon Big Grin Big Grin Big Grin

EDIT : Złośliwe działanie właściciela może pociągnąć za sobą złośliwe dzianie administracji .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-09-04, 07:27:31 przez DBKlima.)
  • Odpowiedz

tipo

2018-09-04, 10:51:47
Nowy użytkownik
Wszyscy w mojej okolicy mają balkony (komunalne i spółdzielcze bloki z lat 70-tych i 80-tych z wykupionymi mieszkaniami) i dlatego sami sobie muszą malować balustrady lub kłaść płytki. Może nowe dewelopery robią inaczej.
Jak była robiona elewacja z funduszu remontowego to aby mogły być wyremontowane balkony z tego funduszu musiało być dodatkowe głosowanie.
  • Odpowiedz

buldoggg

2018-09-04, 17:26:00
Nowy użytkownik
Mimo wszystko lepiej to załatwić po legalu,żeby wydali co musisz spełnić,żeby taką klimę zamontować
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-09-05, 06:36:46
Top użytkownik
tipo napisał(a):Wszyscy w mojej okolicy mają balkony (komunalne i spółdzielcze bloki z lat 70-tych i 80-tych z wykupionymi mieszkaniami) i dlatego sami sobie muszą malować balustrady lub kłaść płytki. Może nowe dewelopery robią inaczej.
Jak była robiona elewacja z funduszu remontowego to aby mogły być wyremontowane balkony z tego funduszu musiało być dodatkowe głosowanie.
... nie ma to znaczenia jeśli coś nie jest twoją własności musisz uzyskać zgodę na montaż.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

buldoggg

2018-09-05, 10:42:18
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):
tipo napisał(a):Wszyscy w mojej okolicy mają balkony (komunalne i spółdzielcze bloki z lat 70-tych i 80-tych z wykupionymi mieszkaniami) i dlatego sami sobie muszą malować balustrady lub kłaść płytki. Może nowe dewelopery robią inaczej.
... nie ma to znaczenia jeśli coś nie jest twoją własności musisz uzyskać zgodę na montaż.

Dokładnie,ja zalatwiłem i mam spokój
  • Odpowiedz

wireska

2023-06-20, 06:52:05
Nowy użytkownik
Czy ktoś mógłby polecić mi firmę zajmującą się balustradami w Oświęcimiu https://artgrom.pl/balustrady/oswiecim/? Ciekawi mnie jakość ich produktów i usług.
Uzdatnianie wody Bielsko
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa