Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 34 35 36 37 38 … 166 Dalej
  • alexa

poprowadzenie instalacji klimatyzacji przez kanał wentylacyjny komina

2 Odpowiedzi, 3086 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

sa1at

2018-08-28, 07:03:01
Nowy użytkownik
Witam serdecznie . Czy ktoś przerabiał temat poprowadzenia instalacji klimatyzatora typu Split przez nieczynny kanał wentylacyjny komina ? . Wspomniany kanał idealnie pasuje w miejscu instalacji jednostki wewnętrznej i co najważniejsze jest nieużywany tzn. nie ma wyjścia do żadnego pomieszczenia i zaślepiony jest na kominie . Wywierciłem otwór 65mm za jednostką idealnie w miejscu podłączenia rurek oraz przewodu skroplin . Zrobiłem 3m poniżej drugi większy otwór i mam zamiar poprowadzić pomiędzy tymi otworami instalację . Co o tym sądzicie ?
Jeszcze jedna sprawa , czy istnieje jakaś rura z tworzywa sztucznego w miarę elastyczna , którą można by zastosować jako pilot dla instalacji . Poprowadzić pomiędzy otworami a następnie gładko w jej środku instalację . Raz ,że była by dodatkowa ochrona , zawsze to dodatkowa izolacja a i łatwo by się te przewody przepchało .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-08-28, 07:20:50 przez sa1at.)

sa1at

2018-08-29, 07:17:47
Nowy użytkownik
Sam zadałem pytanie i sam sobie odpowiedziałem :-) , temat do zamknięcia .
Jestem już po wykonaniu instalacji . Mój pomysł z rurą okazał się rewelacyjny . Zakupiłem w hurtowni elektrycznej rurę karbowaną (niebieską) o średnicy 75mm ( w środku 60mm) i puściłem ją w kanale komina z jednego otworu do drugiego . Rura jest elastyczna więc nie było najmniejszego problemu . Potem w tej rurze poprowadziłem instalację . Poszło bardzo gładko . Super rozwiązanie , nic się nie zawadza , nie niszczy się otulina czy przewody , polecam rozwiązanie .

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa