około miesiąca temu mechanik wymieniał mi pompę olejową w audi a4 2006r w toku naprawy rozszczelnił układ klimatyzacji spuszczając cały czynnik. po czterech dniach (układ był przez ten czas rozszczelniony) udał się do warsztatu z nabijaniem klimatyzacji gdzie zrobiono wprowadzono czynnik 500g , wprowadzono olej 39 ml wykonano podciśnienie 6 minut , podciśnienie 1 bar. po okoł 1,5 miesiąca po tej naprawie zatarł się kompresor co mogło być przyczyną tego
zatarł się kompresor przyczyna
8 Odpowiedzi, 2573 Wyświetleń
O, typowy opis "nabicia". Trzeba było pojechać do serwisu klimatyzacji, zeznać co się działo z samochodem i serwis klimatyzacji z napełnieniem miałbyś zrobiony prawidłowo. Ale wiadomo u "nabijacza" taniej. Nie wchodzę tu w szczegóły bo usługa skopana.
czy mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedz odnośnie usługa skopana więcej szczegółów nie chciałem o tylko ten mechanik co mi robił pompę olejowa sam zaprowadził auto by nabić czynnik jak masz wiedzę to się nią podziel a to piszesz tylko ogólnikowo
Są wiórki? Skąd wiesz że jest zatarta? Po co tyle oleju? Przy wykręcaniu przewodów dużo oleju się wydostało? Przyczyn może być multum i nawet mógł to być przypadek.
Piszesz konkrety, to pewnie masz wydruk, wrzuć tu. Czy maszyna odzyskała ten olej dodany i nie wrzucono nic więcej, a próżnia porażka powinno być x10-15 rzazy dłuższa i koniecznie wymieniony osuszacz. Jeśli nie masz wydruku, to podejrzewam, że faktycznie zainteresowane warsztaty zakwalifikują to jako przypadek, czego też nie można wykluczyć, jak przez miesiąc sprężarka chodziła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-09-26, 12:23:47 przez obser.)
I to co napisałem, to też ogólnikowo, każdy jest przypadek inny, a przekazanie Tobie całej wiedzy trwałoby kilka dni pisania.
Sprezarka bezsprzeglowa, praca powyzej 15 minut bez czynnika grozi zatarciem, moglo to nastapic w momencie jazdy do klimiarza, druga sprawa dodawanie na pale oleju w tym przypadku 40ml jest niedozwolone i niepotrzebne, do tych sprezarek ilosc oleju jest bardzo precyzyjna i moze skutkowac przedawkowanie uszkodzeniem zaworu regulujacego
Ale 1,5 miecha jeszcze chodziła, oleju pewnie mało miała bo podejrzewam, że ten dodany, to odciągnięty z układu z resztkami czynnika i syfu. Ale sprawa raczej nie do udowodnienia, autor podał parametry serwisu, nie w tej kolejności, ale gdzieś je ma, może ma wydruk, niech wrzuci. Ale jedno jest pewne, nie było serwisu z napełnieniem, było nabicie. Zrobione na sztukę po taniości.
Chodzila albo i nie
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości