Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 33 34 35 36 37 … 166 Dalej
  • alexa

Zestaw do roztłaczania SSPIN500

12 Odpowiedzi, 2797 Wyświetleń

jurny_drwal

2018-10-16, 14:51:16
Użytkownik
https://www.youtube.com/watch?v=n_sVH7JdJ7o

Używa ktoś tego? Faktycznie jest to takie rewelacyjne jak zapewniają handlowcy?
  • Odpowiedz

pasażer

2018-10-16, 18:56:08
Nowy użytkownik
Nie używam kielicharki SSPIN bo nie widzę sensu , ale roztłaczarkę jak najbardziej. Polecam zwłaszcza tym którzy potrzebują roztłaczać rurkę 1/4'' . Roztłaczać można bez problemu bez obawy,że rura pęknie jak w ręcznej roztłaczarce BD.
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-10-16, 21:09:48
Użytkownik
Dziwne podejście, jeżeli to działa to zrobienie kielicha dziadkową trwa znaczniej dłużej, a zrobieniem mufy ręcznym expanderem jest wygodniejsze bo jest lżejszy od wkrętarki. Jak pęknie to zaleje się kroplą lutu i z głowy. Pytam się pod kątem kielichów.
  • Odpowiedz

MarioO

2018-10-17, 05:39:29
Zaawansowany użytkownik
jurny_drwal napisał(a):Dziwne podejście, jeżeli to działa to zrobienie kielicha dziadkową trwa znaczniej dłużej, a zrobieniem mufy ręcznym expanderem jest wygodniejsze bo jest lżejszy od wkrętarki. Jak pęknie to zaleje się kroplą lutu i z głowy. Pytam się pod kątem kielichów.
A po co komu się tak spieszyć przy robieniu kielichów?Przejrzyj sobie ten dział Jednemu leci olej z pod jednostki wewnętrznej drugi ma na wylocie 18 stopni a trzeciemu na tłocznej pojawił się szron i wyskakują błędy.Dziadkowa gruszka jest ok.Co do roztłaczarek ręczna ma o wiele więcej możliwości.Rurkę można podżarzyć i nie będzie pękać.Trzeba też ją okręcać w trakcie roztłaczania i nie wpychamy całej w rurkę ale stopniowo To tak tylko do przypomnienia bo przecież to wiesz
  • Odpowiedz

obser

2018-10-17, 09:05:00
Top użytkownik
Żadne wynalazki przy kielichach. Dziadkowa i klucz dynamometryczny i świety spokój na lata. Ileż tp % czasu zajmuje wykonanie kielichów? Lepiej doinwestować w dobre wierło przebiciowe, dobre koryta z osprzętem, jak dobre podłoże to klejone i tylo 2 kołki do zabezpieczenia.
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-10-17, 09:45:04
Użytkownik
Zakładając temat moim celem było poznanie opinii na temat ww rozwiązania. Wiem, że dziadkowa jest ok używam z 7 lat, 100% szczelności śrubunków, nigdy mnie nie zawiodła jednak nie widzę problemu by z niej zrezygnować jeżeli mogę zaoszczędzić trochę czasu.

Piszesz o wynalazkach, a wymieniasz klucz dynamometryczny? Używam kluczy z castoramy i radzę sobie w każdych warunkach. Nie wiem ile % ale jak wchodzę na obiekt i dwa dni z rzędu skręcam maszyny to myślę, że można zauważyć różnicę. Skąd wiesz, że mam złe wiertło przebiciowe czy używam złych koryt, co to za bzdurne argumenty?

Pytam się ponieważ widzę możliwość przyśpieszenia prac ale warunkiem koniecznym jest 100% skuteczność narzędzia. Dlatego prosiłbym o merytoryczne odpowiedzi zamiast steku bzdur który nic nie wnosi do tematu.
  • Odpowiedz

obser

2018-10-17, 10:03:56
Top użytkownik
sorry jurny, ale pisząc to widziałem post MariOo i do tego się odnosiłem nie do Ciebie.
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-10-17, 10:05:43
Użytkownik
ok, spoko
  • Odpowiedz

MarioO

2018-10-17, 10:09:38
Zaawansowany użytkownik
obser jak chcesz się odnieść do mojego postu to musisz mnie zacytować a tak to dostało Ci się po uszach :lol:
  • Odpowiedz

obser

2018-10-17, 10:26:21
Top użytkownik
trudno, jakoś przeżyję Sad
  • Odpowiedz

MarioO

2018-10-17, 10:39:24
Zaawansowany użytkownik
no tak ale co to za życie z takim piętnem :|
  • Odpowiedz

obser

2018-10-21, 14:13:23
Top użytkownik
Zastanawiam się na seppuku. Masz rację z tym żyć nie można.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa