Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 33 34 35 36 37 … 166 Dalej
  • alexa

Podłączenie elektryczne

3 Odpowiedzi, 1657 Wyświetleń

tomf

2018-10-27, 11:47:38
Gość
Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczące niezbędnych podłączeń elektrycznych do klimatyzacji. Planuje zamontowanie dwóch osobnych jednostek, jednej w sypialni i drugiej w salonie z aneksem, bez multisplita, gdyż mieszkanie jest na paterze i dookoła będzie ogród, wiec miejsce na jedn. zewn. jest. Mieszkanie jeszcze nie jest wybudowane i mogę dokonać zmian instalacji elektrycznej. Tutaj mam pytanie jakiej mocy jednostki polecilibyście do metraży - 25m2 salon z aneksem i 12 m2 sypialnia. Myślałem o 3/2,5kW salon i 2kW sypialnia (mniejszych ponoć nie ma). Jeśli chodzi o producenta to zdam się już na ekipę na etapie montażu, lecz do tego czasu jeszcze sporo. Najważniejszą kwestią jest dla mnie informacja jakie okablowanie powinienem przygotować. Czy zasilania wymaga zarówno jednostka wewnętrzna jak i zewnętrzna z osobnych obwodów, czy też może są one ze sobą połączone i wystarczy zasilić jedynie jedną z nich. Czy dla każdego zestawu - w salonie i w sypialni - powinienem przygotować osobny obwód? Czy istnieją jakikolwiek przeciwskazania, żeby jednostkę wewnętrzną zamontować nad oknem/drzwiami bakokonowymi?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Odpowiedz

Cpt.Ryan

2018-10-29, 21:35:31
Nowy użytkownik
Pierwsza sprawa jw nie montuje się nad oknami i drzwiami, pomyśl o nadprożach. Dwa do zasilania ciągniesz w 80% 3x1.5 do jz. Trzy, żeby dobrać prawidłowo klime trzeba przeliczyć metraż oraz zyski cieplne z ludzi, urządzeń, okien. Jak robisz na cycuś glanciuś to daj oddzielne obwody na bezpieczniku nadprądowym w charakterystyce B, 10A.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-10-29, 21:41:10 przez Cpt.Ryan.)
  • Odpowiedz

Patrykk

2018-10-29, 21:46:34
Użytkownik
nad drzwiami oknami to słaby pomysł, zasilanie pociągnij do jednostki zewnętrznej, kabel 3x2,5 zasilanie, bezpiecznik z charakterystyce C nie B w większości przypadków, każdy klimatyzator zasilać osobno, więc wypuść 2 KABLE ( nie przewody jak będą na zewnątrz), róznicówka koniecznie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa