Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 33 34 35 36 37 … 166 Dalej
  • alexa

Problem klimatyzator LG H 12 AL Prestige.

8 Odpowiedzi, 2540 Wyświetleń

sanitmar

2018-10-31, 17:17:23
Nowy użytkownik
Witam szanownych kolegów,
Mamy problem z jednostką zewnętrzną klimatyzatora LG Prestige, wyrzuca błąd 67 to znaczy brak odpowiednich obrotów wentylatora jednostki zewnętrznej wentylator od czasu do czasu potrafi się załączyć wejść na pełne obroty a niekiedy chodzi na wolnych obrotach. Czyżby awaria płyty głównej? Potrzebowałbym ewentualnie kogoś od sprawdzenia lub naprawy płyt głównych.
  • Odpowiedz

obser

2018-10-31, 17:35:45
Top użytkownik
Taniej chyba będzie wymienić silnik wentylatora. Może on świruje. O naprawach płyt głównych raczej nie słyszałem, sam naprawiłem parę, ale po przepięciach wymieniłem spuchnięte kondensatory i zadziałały. Sprzęt po gwarancji?
  • Odpowiedz

sanitmar

2018-10-31, 17:53:08
Nowy użytkownik
Klima po gwarancji wentylator raczej sprawny, po podaniu napięcia zewnętrznego pracuje odpowiednio.
  • Odpowiedz

obser

2018-10-31, 18:05:09
Top użytkownik
Jedyna tania droga działania to podmianka elektroniki z innej jednostki. Tak do końca nie bądź pewien na silnik wentylatora, może parametry jego odbiegają od nominalnych i przekazuje do elektroniki zły sygnał. Bo zakup elektroniki może Cię zaszokować, a jeszcze firmy nie chcą zwrotu. Zapytaj się o cenę nowej elektroniki, nowego silnika i zadecyduj. Niedawno demontowałem j.z jak usłyszałem cenę elektroniki, taniej było sprzedać klientowi z magazynu nową j.z za cenę zakupu kpl + 20%, a została mi na magazynie jeszcze j.w.. Zaproponuj klientowi po zapoznaniu się z cenami zakup silnika. A jeszcze, przeleć wszystkie połączenia na płycie. powyciągaj, powkladaj, odkręć , dokręć, nieraz tam świruje.
  • Odpowiedz

Bolas

2018-11-04, 17:58:02
Zaawansowany użytkownik
Nim mi zarzucą że znów nie chcę się dzielić wiedzą.... Big Grin Big Grin Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-11-04, 18:03:03 przez Bolas.)
  • Odpowiedz

jack63

2018-11-05, 14:12:45
Zaawansowany użytkownik
Bolas napisał(a):Nim mi zarzucą że znów nie chcę się dzielić wiedzą....
]
Dzięki Bolas w imieniu swoim i kolegów. Na pewno się przyda. Jak nie dziś to jutro, pojutrze, za rok.
Dla mnie jesteś gość. Na tym powinno polegać pomaganie sobie na forum. Smile
W kwestii silnika, a w zasadzie potwierdzenia jego prawidłowej pracy.
Podmiana jest najlepsza, ale jak jest w danej sytuacji niemożliwa, to trzeba się doktoryzować.
Trzeba dojść czy sterownik silnika jest w nim samym czy na płycie głównej oraz jak realizowane jest to potwierdzenie.
Poza tym pasuje jakoś określić RPM wentylatora. Może faktycznie kręci się zbyt wolno w stosunku do zadanych "obrotów"?
Swoją drogą wyszła ciekawa sprawa. Taki "mercedes" Daikin nie ma żadnej kontroli prędkości obrotowej silnika wentylatora JZ w "moich" akurat modelach (RXS50K2V1B) a to "prostackie" LG ma...
  • Odpowiedz

Haurox91

2018-11-05, 17:41:20
Użytkownik
Dzięki temu i innym prostackim rozwiązaniom w mojej opinii LG to jeden z największych kiczów na rynku, płyty w jednostkach idą kartonami na czym producent zbija krocie jak słyszę o awarii LG to aż mnie telepie. Miałem setki awarii klim ale najwięcej z nich to LG i podkreślam zanim znajdzie się jakiś wielki obrońca uciśnionego LG, że jest to moja opinia na doświadczeniu jakie JA miałem do tej pory z klimatyzatorami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-11-05, 17:42:01 przez Haurox91.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-11-09, 08:06:37
Top użytkownik
Haurox91 napisał(a):[...]w mojej opinii LG to jeden z największych kiczów na rynku[...]
Big Grin Big Grin Big Grin
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa