Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
1 2 3 4 5 … 165 Dalej
  • alexa

Bulgotanie klimatyzatora przy odmrażaniu w trybie grzania.

51 Odpowiedzi, 15340 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

madbekon

2018-11-26, 00:37:13
Nowy użytkownik
Witam.
Staram. Się dojść dlaczego mój klimatyzator Mitsubishi MSZ-LN35 tak strasznie bulgocze podczas odszraniania.
Klimatyzator chodzi od kwietnia tamtego roku, grzeje jak należy, ale ten hałas jest nie do zniesienia. I nie chodzi mi o trzaski obudowy, bo to raczej normalne, ale o to, że słychą jakby bulgotanie w rurach.
Czy ktoś spotkał się z takimi objawami?

Pozdrawiam Krzysztof
  • Odpowiedz

radekklimat

2018-11-26, 07:37:07
Moderator
Malo gazu
  • Odpowiedz

madbekon

2018-11-26, 08:14:22
Nowy użytkownik
A czy wtedy miałaby odpowiednią sprawność, by dogrzewać w zasadzie całe piętro, jak jest to teraz?
Między jednostką wewnętrzną a zewnętrzną jest jakieś 2m rury. Wątpie by została dostarczona z tak małą ilością gazu. W zasadzie dźwięk ten był słyszalny od początku, nasilił się teraz, gdy przyszły mrozy.
Może być, że próżnia była za słaba?
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-11-26, 11:20:21
Top użytkownik
Przecież już ci napisał radekklimat jaka jest przyczyna .
... ale skoro rozpocząłeś temat : "próżnia była za słaba" to zapytam jak wygląda słaba próżnia ? Tongue Big Grin :lol:
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

madbekon

2018-11-26, 11:25:18
Nowy użytkownik
Na przykład -0.8 zamiast -1?
Zresztą no nie czepiajmy się aż tak bardzo o słownictwo. Można się było domyśleć, że chodzi mi o niepoprawnie wykonanie próżni przed puszczeniem czynnika.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-11-26, 11:32:10 przez madbekon.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-11-26, 11:35:42
Top użytkownik
taaaa na pewno Big Grin
  • Odpowiedz

madbekon

2018-11-26, 11:41:54
Nowy użytkownik
Twierdzisz więc, że producent dostarczył urządzenie, gdzie było za mało gazu, żeby spiąć obie jednostki 2 metrowym odcinkiem rury?
A może jest mało gazu, ale mimo że urządzenie i grzeje i chłodzi prawidłowo od prawie roku czasu?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-11-26, 11:42:51 przez madbekon.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-11-26, 11:47:43
Top użytkownik
Nie twierdzę że producent tak dostarczył tylko że możesz tak teraz mieć.
... warto poczytać o możliwościach urządzeń ze sprężarką inwerterową .
  • Odpowiedz

madbekon

2018-11-26, 11:57:51
Nowy użytkownik
Nie odbieraj mnie proszę jako atakującego tą tezę, bo sam byłbym skłonny w to wierzyć gdyby nie fakt, że te dźwięki były tam. W zasadzie od samego początku. Nie aż tak słyszalne, ale podczas instalacji były już temperatury plus +5. Do czasu dużych mrozów była cisza. Będąc paranoicznie przeczulonym przez ponad miesiąc periodycznie psikałem połączenia leak testerem. Korki zaworów dodatkowo miały uszczelnione gwinty.
WIększe prawdopodobieństwo ma jak dla mnie źle wykonana próżni.
Stąd też moje dopytywanie, czy mogłoby mieć to taki efekt.
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-11-26, 14:59:44
Użytkownik
madbekon napisał(a):Korki zaworów dodatkowo miały uszczelnione gwinty.
he?

Serwis był? Wołaj kowala niech bada sytuacje. Czasami klientom przeszkadza normalna praca urządzenia.
  • Odpowiedz

obser

2018-11-26, 16:39:31
Top użytkownik
Każdy Ci napisze, że trzeba zaczać od zapodania nominalnej ilości czynnika. Jak próżnię robili, to dobrze, znam przykłady montażu nawet opisane w instrukcjach montażu, że gaz trzeba "przepędzić" i też chodzą. Zasadnicza rola próżni to pozbycie się wilgoci. A nie jest wykluczone, że ktoś w fabryce akurat nie do końca napełnił klimatyzator, albo coś instalatorowi przez przypadek wyciekło. Ja na dzień dobry bym to odessał i wpuścił znamionową ilość czynnika. Zresztą klima chyba na gwarancji, to wezwać i niech dumają.
  • Odpowiedz

MarioO

2018-11-26, 17:00:57
Zaawansowany użytkownik
Jak się zawór przestawi po defrostcie i puści czynnik wtedy jest przez 1s głośniej. Min 3m instalacji może mieć tu znaczenie jeśli chodzi o bulgotanie w funkcji grzania
  • Odpowiedz

madbekon

2018-11-26, 17:59:43
Nowy użytkownik
Dorzucam film akcji:
https://youtu.be/IW1xa1M9dtQ
Najciekawszy fragment zaczyna się w okolicy 2:35
Dodam, że zmierzyłem teraz, na wylocie temperatura w trybie grzania 45-52 stopnie. Temperatura radiatora w środku w czasie odszraniania zeszła do - 25.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-11-26, 18:01:42 przez madbekon.)
  • Odpowiedz

blaser

2018-11-26, 20:18:15
Nowy użytkownik
jurny_drwal napisał(a):
madbekon napisał(a):Korki zaworów dodatkowo miały uszczelnione gwinty.
he?

Serwis był? Wołaj kowala niech bada sytuacje. Czasami klientom przeszkadza normalna praca urządzenia.

I tyle w temacie
  • Odpowiedz

madbekon

2018-11-26, 20:29:37
Nowy użytkownik
Uważasz że takie dźwięki są normalne w urządzeniu za takie pieniądze?
Wątpie. Zwłaszcza, że kolega z pracy ma dokładnie ten sam model i jakoś nie zauważył jakichkolwiek dźwięków, w momencie gdy klima staje. A jest to dość upierdliwe przy tak wysokiej wilgotności powietrza jak tu (w Norwegii) panuje, bo urządzenie włącza odmrażanie czasami nawet co pół godziny.

Brat właśnie założył sobie w mieszkaniu dwa splity po 1500zł i mówi że są cichutkie. Więc nie uwierzę w to, że to normalne.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-11-26, 20:31:42 przez madbekon.)
  • Odpowiedz

frost-ch

2018-11-26, 23:22:46
Zaawansowany użytkownik
madbekon napisał(a):Witam.
Staram. Się dojść dlaczego mój klimatyzator Mitsubishi MSZ-LN35 tak strasznie bulgocze podczas odszraniania.
Klimatyzator chodzi od kwietnia tamtego roku, grzeje jak należy, ale ten hałas jest nie do zniesienia. I nie chodzi mi o trzaski obudowy, bo to raczej normalne, ale o to, że słychą jakby bulgotanie w rurach.
Czy ktoś spotkał się z takimi objawami?

Pozdrawiam Krzysztof
Bulgotanie pojawia się wtedy gdy pojawi się olej e rurach a instalacja jest tak zrobiona że utrudniony jest jej powrót szczególnie w zimie gdy sprężarka jest zimna w oleju pojawia się czynnik i migruje do układu a potem nie może wrócić do sprężarki na filmie nie bardzo było słychać ale raczej jest to ta właśnie przyczyna spotkałem się z tym przypadkiem
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-11-27, 08:37:02
Top użytkownik
Trzaski obudowy nie są normalne dla Mitsubishi jedno puknięcie bym zrozumiał ale na 30 sec było ich wiele .
Szum z rur jest też za duży wezwij serwis Ty jako klient nie wyjaśniaj sprawy tylko zgłoś się do serwisu .
Jak serwis nie pomoże to zgłoś się do Mitsubishi niech technik ruszy się i sam zobaczy co sprzedali instalatorowi .
  • Odpowiedz

madbekon

2018-11-29, 22:44:50
Nowy użytkownik
Ciekawostka jest taka:
Przyszła lepsza pogoda, jest ok +8 na zewnątrz.
Klimatyzator na chwilę obecną odszrania się wręcz bezszelestnie.
Obudowa skrzypnie może z 2-3 razy na cały proces, zero jakiegokolwiek bulgotanie czy innych dźwięków.
  • Odpowiedz

buldoggg

2018-11-30, 18:02:14
Nowy użytkownik
a jaką miałeś temperaturę na dworze jak miałeś najgorsze bulgotania/szelesty itp ?
  • Odpowiedz

madbekon

2018-11-30, 23:18:35
Nowy użytkownik
Było chyba -6 jak krecilwm ten film co wczesniej wysyłałem.
  • Odpowiedz

MarioO

2018-12-01, 09:05:09
Zaawansowany użytkownik
Przy nagrywaniu powinien być jakiś dźwięk do porównania np.ludzka mowa. Lodówki przecież prawie nie słychać ale jak przyłożysz do sprężarki tel i nagrasz ,filmik wrzucisz do sieci a user ten dźwięk odtworzy i to z głośnością 3 razy większą od rzeczywistej bo chce to wyraźnie usłyszeć co się tam dzieje i w efekcie końcowym wychodzi niezły hałas .Więc jeśli przy +8 jest prawie bezszelestny to przy minusowych temperaturach pewnie jest niewiele głośniejszy.Po prostu go słychać co nie oznacza że jest coś z nim nie tak.Zresztą diagnozowanie na postawie nagranego filmiku nie jest dobrym pomysłem.Forum to trochę wróżenie z fusów.Chcesz wiedzieć czy aby na pewno jest wszytko ok wezwij serwis który rozwieje wątpliwości.
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-12-02, 14:22:53
Użytkownik
Nie rozumiem dlaczego jeszcze nie opisujesz nam wizyty serwisantów.
  • Odpowiedz

PARTNER-MAR

2018-12-02, 19:17:02
Użytkownik
Samodzielny montaż?
  • Odpowiedz

madbekon

2018-12-02, 21:18:15
Nowy użytkownik
No zgadza się, że film to nie najlepsza opcja, bo przy ciszy w koło każdy dźwięk jak wybuch bomby. No ale było to na tyle głośne, że temat poruszył em na forum. Troche jak bulgotanie wody w czajniku podczas gotowania.
Swrwisu nie wzywam, bo samo przyjście i diagnoza będzie mnie kosztować nie małą sumę, obstawiam tak z 1000zł. Na chwilę obecną temperatury są plusowe i urządzenie pracuje idealnie cicho. W wolnej chwili zrobię pomiar przebiegu temperatury na jednostce wewnętrznej, gdy się oziębi na zewnątrz powtórzę proces.
Inna sprawa, że przy wcześniejszej jednostce którą miałem, trafiali mi się sami niekompetentni serwisanci. Nie stać mnie na sprawdzanie, kto w okolicy ma pojęcie o tym co robi.
  • Odpowiedz

byniom

2018-12-02, 22:01:18
Moderator
Dlaczego serwis który montował ci tego nie sprawdzi ? nie masz już na to gwarancji ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa