Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 33 34 35 36 37 … 166 Dalej
  • alexa

Pomieszane jednostki

6 Odpowiedzi, 1793 Wyświetleń

bastindm

2018-12-06, 21:08:32
Nowy użytkownik
Witam.
Czy połączenie jednostki wewnętrznej przeznaczonej na czynnik R410a z jednostką zewnętrzną R32 spowoduje jakieś błędy w działaniu?
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-12-07, 08:24:33
Top użytkownik
Zadałeś pytanie na które ci można odpowiedzieć TAK lub NIE

... a warto ruszyć trochę pustostanem i dopisać jeszcze : producent, model jednostki wewn. model jednostki zewn.
W Mitsubishi masz serię w której jeden parownik możesz podpiąć do agregatu na R32 i R410 .

Po za tym skąd mam wiedzieć co ty chcesz podłączyć może Midea 7kW z Gree 2,5kW z przed 10lat
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

obser

2018-12-07, 10:36:10
Top użytkownik
Cały problem jest w elektronikach. Zakładam, że urządzenia są z tej samej firmy, o tej samej wydajności. Ja w tym roku wymieniałem jednostkę zewnętrzną w prawie 3 letnim urządzeniu klasy premium. Jako, że Klient strategiczny zaproponowałem wymianę po cenie zakupu zestaw, myśląc, ze parownik z tego dealu zaostanie mi free. Niestety, mimo takiego samego symbolu urządzeń już coś pozmieniali w komunikacji i głupiał, więc skończyło się założeniem też nowej jednostki wewnętrznej i zaczęło hulać. Została mi free używana jednostka wewnętrzna. Już parę razy wymieniając np. elektronikę j.w. działy się cyrki, żaluzje chodzily odwrotnie, trzeba było kabelki od silniczka poprzeklładać. Namieszali z tą komunikacją, nawet do tego samego typu je zmieniają. Wg mnie może być ciężka sprawa i nie chodzi tu o czynnik.
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-12-07, 16:04:04
Użytkownik
Dlatego takie pytania zadaje się producentom lub handlowcom. Najlepiej e-mailem.
  • Odpowiedz

obser

2018-12-07, 18:41:36
Top użytkownik
Nie wato. Nikt z Działu Technicznego się nie podejmie tematu. Jest nawet kłopot z dobraniem elektroniki pod daną jednostkę, bo producent stale coś w nich miesza, a co dopiero mix urządzeń. Trzeba spróbować łopatologicznie, na krótko podłączyć i sprawdzić.
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-12-08, 15:21:33
Użytkownik
Ja tam zawsze takie tematy poruszam z przedstawicielami danej marki i jest ok.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa