Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Montaż używanej klimatyzacji

3 Odpowiedzi, 2711 Wyświetleń

Brucie

2019-03-11, 21:29:33
Nowy użytkownik
Witam,
Planuje w aucie zamontować używaną klimatyzację (Skoda felicia 1.3). Jest tylko jeden problem, wszystkie części nie były w żaden sposób zabezpieczone, tzn. do przewodów miało dostęp powietrze jak i coś mogło wpaść i tak leżało to sobie gdzieś w garażu...
W związku z tym mam pare pytań:
1. Obowiązkowo zrobić płukanie wszystkich elementów (oczywiście oprócz kompresora, zaworu rozprężnego i osuszacza) jakimś specjalnym do tego celu przeznaczonym sprzętem? Zna ktoś warsztaty na Podkarpaciu robiące tego typu rzeczy i ile mniej więcej taka przyjemność kosztuje (odpada grzebanie w aucie)?
2. Wg serwisówki do auta w układzie ma być 100g oleju, wg serwisówki do sprężarki (Sanden SD7B10) 135ml. 100g oleju PAG46(SP-10) to będzie około 100ml w temperaturze pokojowej? Zakładając, że układ będzie wypłukany, do sprężarki zalać tyle świeżego oleju ile z niego wyleje a resztę przy nabijaniu klimy czy od razu zalać go tymi 100-135ml oleju (minus te 10-15ml które zostało w nim jako film olejowy), a później przy nabijaniu nie dodawać oleju?
3. Jeżeli zdecydowałbym się na samodzielne rozkręcenie sprężarki (żeby sprawdzić jej stan i usunąć ewentualne zanieczyszczenia) to trzeba o czymś konkretnym wiedzieć/pamiętać? Na początek zdjąłbym tylko tylnią pokrywę i płytę z zaworami. Wystarczy benzyna ekstrakcyjna do czyszczenia? Uszczelki preszpanowe?
4. Jak sprawdzić zawór rozprężny?
  • Odpowiedz

fgazudt

2019-03-12, 08:14:47
Użytkownik
1. filtr osuszacz nowy
2. pytanie jaki masz skraplacz jeżeli jest równoległy nic Tobie to nie da i musisz kupić nowy.
3. czym chcesz czyścić układ ?
4. Nie rób nic sam po prostu znajdź zakład który się tego podejmie.
  • Odpowiedz

Brucie

2019-03-12, 17:38:01
Nowy użytkownik
1. Nie napisałem, oczywiście będzie nowy osuszacz ale to dopiero przed samym nabiciem, to już będzie wisienka na torcie.
2. Równoległy z tego co patrzyłem, problem w tym, że jest to część niedostępna jako nowa i mogę jedynie kupić używany jak mi się poszczęści i ktoś będzie sprzedawał. Głównie chodzi mi o wypłukanie starego oleju.
3. Chciałem przepłukać w jakimś serwisie klimatyzacji specjalnym płynem lub benzyną ekstrakcyjną. Jak nie znajdę zakładu co by takie coś robił to pozostanie tylko płukanie czynnikiem, pół biedy jakby jeszcze robili to bezpośrednio przez elementy a nie przez zawory do napełniania. Sprężarkę myślę wyczyścić też benzyną ekstrakcyjną, mówię o części nad tłokami, przed tłokami na razie nie będę ruszał, zobaczę po montażu klimy jak będzie pracowała.
4. A są takie? Wątpię.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa