Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Przepływy powietrza w klimatyzacji kanałowej LG

2 Odpowiedzi, 1441 Wyświetleń

areknmecom

2020-04-23, 14:53:08
Gość
Dzień dobry,

Mało znam się na klimatyzacjach. Stąd moje pytanie do Państwa, do fachowców. Niestety serwis LG który mi montował klimatyzacje jest dość... hm może wiedzą to i mają, ale kontakt z nimi graniczy z cudem.

Od nie dawna jestem posiadaczem klimatyzatora kanałowego LG CL24R N30 7.1kW

Klimatyzator został zainstalowany w miejsce starej kanałowej ELECTRY która uległa spaleniu. (remont mieszkania, wykonawca który za dużo wziął na siebie, i pewne rzeczy go... przerosły...)

Od zawsze u mnie w mieszkaniu był problem z przepływami powietrza. Są w zależności od lokalizacji albo dość mocne, średnie, lub słabe.
Powodem tego są zainstalowane nie potrzebne puszki rozprężne, anemostaty talerzowe, i przede wszystkim termoflexy o zbyt małej średnicy i przyciśnięte przez sufit... Błędy instalacyjne z przed 12 lat firmy od klim. ELECTRA i architekta...

Koniec końców klimatyzacja w upalne dni kiedy jest 30-33 stopnie na zewnątrz jest w stanie schłodzić mieszkanie do ok. 21 stopni w około 2h. Więc komfort termiczny jest. Całe mieszkanie jest na południe, duże okna od wschodu do zachodu.

Moje pytanie jest następujące, jak mogę za pomocą kroku ESP i wartości ESP, jak i ciśnienia statycznego zwiększyć jeszcze bardziej przepływy powietrza ?

Ustawiłem krok ESP na 5 (potężny) i wartość: 255 (max) Słychać, że jednostka wewnętrzna pracuje troszkę głośniej, i nadmuchy są troszkę chyba silniejsze. Niestety nie posiadam anemometru żeby dokładnie sprawdzić.
Natomiast kompletnie nie wiem jak zabrać się za to ciśnienie statyczne.
Standardowo mam ustawione na F-H. Pod kodem 6. Ale można jeszcze je rozbić pod kodem 32 na więcej kroków.

ESP to prędkość nadmuchu wentylatora ? A ciśnienie statyczne to co to w ogóle jest ?

Przesyłam link do zdjęć podglądowych z instrukcji dla instalatora:
https://share.icloud.com/photos/03ohSpBI...MAUCnQaGBQ
  • Odpowiedz

Amfan

2020-04-24, 16:48:04
Top użytkownik
Przy ustalonych warunkach zwiększając wydajność wentylatora zwiększa się ciśnienie statyczne.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa