Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator do mieszkania 55m2? Hyundai, Korel czy coś innego?

4 Odpowiedzi, 2970 Wyświetleń

Lukig

2020-06-04, 12:21:55
Gość
Witam,

planuję założenie klimatyzacji w mieszkaniu o powierzchni 55m2. Mam już zrobione podłączenie, pozostaje zakupić sprzęt i go założyć. Jednostka będzie wisieć nad oknem balkonowym, a jednostka zewnętrzna będzie stać na balkonie. (Nie możemy zawiesić jej na elewacji) Tutaj też staram się znaleźć w miarę cichą jednostkę zewnętrzną, żeby po tygodniu sąsiedzi nie przyszli z płaczem że im za głośno. Smile

Mam budżet na poziomie 2500-3500 zł (Maks 4000, ale tyle nie chcę wydawać), znajomy który przed wykończeniem mieszkania w zeszłym roku kładł instalację poleca mi teraz klimatyzację Hyundai HRP-S12WH SILENT 3,5kW, twierdzi że wystarczy na takim metrażu, i zakładanie mocniejszej jednostki to przepłacanie za to, żeby optymalny efekt temperatury osiągnąć trochę szybciej. Pogrzebałem trochę w sieci i nie bardzo można odszukać jakiekolwiek opinie na temat tego modelu Hyundai'a (To też chyba nowy model). Drugą opcję jako zaproponował to Korel Optimus KMA32-12FNX/8, ale na temat tej firmy to nawet nic w języku angielskim nie ma, tylko jakieś chorwackie strony.

Dlatego zwracam się z zapytaniem czy miał ktoś styczność z tymi modelami? Czy może w tym budżecie da się kupić coś zdecydowanie lepszego?

Najważniejsze aspekty dla mnie to:
- Hałas (im mniejszy tym lepszy)
- Obsługa Wi-fi
- Jonizacja powietrza
- Dodatkowe filtry?

Jako, że jestem absolutnie zielony w tej brażny, proszę o pomoc.
  • Odpowiedz

obser

2020-06-04, 12:41:46
Top użytkownik
Kiedyś Korela (klon Midea) sprowadziła jeszcze w on-off firma z Radomia. Optimus do tego, a Hyundai to raczej z samochodami mi się kojarzy. Zapomnij o jonizacji i filtracji, klimatyzatory nie są do tego, te filtry to pic na wodę. Jak masz zrobione połaczenie to za bardzo nie masz wyboru, bo np. rury do 5kW, to już inne.
  • Odpowiedz

lucash

2020-06-15, 08:47:59
Nowy użytkownik
Panasonic? Ma ciche jednostki zewnętrzne i wewnętrzne. Zadbaj o sąsiadów też Wink Użytkuję i potwierdzam to co jest w katalogu.
  • Odpowiedz

obser

2020-06-15, 12:29:17
Top użytkownik
o, to Kolega pomiary ciśnienia akustycznego wykonywał?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa