Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodzenie wody w zbiorniku

7 Odpowiedzi, 3765 Wyświetleń

kuba123

2020-06-07, 09:51:35
Nowy użytkownik
Nie bardzo wiem, czy to dobry dział, ale opisze problem do rozwiązania...
Otóż będzie zbiornik wody ok 300-500 L, w którym stale potrzebuję utrzymywać temperaturę rzędu 9-12 st. C. Będzie to zbiornik dla specyficznej ryby, więc woda w nim musi być "czysta", tzn nie mogą w procesie ochładzania pojawiać się żadne zanieczyszczenia, w tym metale, więc np, odpada miedź na trasie wody.
Problem w tym, że woda w zbiorniku/akwarium musi mieć stałą temperaturę, więc najlepiej by było, żeby był nieustanny przepływ między akwarium a urządzeniem schłądzającym wodę - w obiegu zamkniętym.
Idealnie by było żeby urządzenie było niezbyt głośne, było "jednopudełkowe", chociaż to ni ejest niezbędne - może być z zewnętrznym wymiennikiem, no i ważne jest też ilość zuzywanej energii. Cena jednostkowa i wielkość - mniej ważne.
Czy istnieją takie urządzenia, które przepływowo ochładzają temperaturę wody do konkretnej wymaganej temperatury ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-06-07, 09:51:51 przez kuba123.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2020-06-07, 18:34:53
Moderator
Tak, to chillery do wody, sa.i tez malej mocy
  • Odpowiedz

kuba123

2020-06-08, 08:52:32
Nowy użytkownik
No tak, chillery do wody... Widziałem, problem w tym, ze mam wrazenie, ze nie da sie na nich ustawic konkretnej temperatury. Jesli dobrze rozumiem, to one oziebiaja wode do temperatury np. sztywno 2 st. C. i tyle... A to dla mnie problem.
  • Odpowiedz

Amfan

2020-06-08, 09:15:29
Top użytkownik
Da się
  • Odpowiedz

czesio26

2020-06-08, 18:59:33
Użytkownik
Schładzalnik do mleka 500 litrowy wykonany z nierdzewki,sterownik w nim ustawiony na 8-10 stopni i masz zapas czystej wody w ilosci 500 litrów o rzadanej temperaturze....
A pompkę,która bedzie tłoczyć tą wodę do akwarium i z powrotem to musisz juz sam skombinować...
Mam akurat taki na zbyciu.
  • Odpowiedz

radekklimat

2020-06-09, 03:55:47
Moderator
czesio26 napisał(a):Schładzalnik do mleka 500 litrowy wykonany z nierdzewki,sterownik w nim ustawiony na 8-10 stopni i masz zapas czystej wody w ilosci 500 litrów o rzadanej temperaturze....
A pompkę,która bedzie tłoczyć tą wodę do akwarium i z powrotem to musisz juz sam skombinować...
Mam akurat taki na zbyciu.

I do mieszkania wstawi schladzalnik do mlekaSmileSmileSmile
  • Odpowiedz

czesio26

2020-06-09, 05:55:11
Użytkownik
"cena jednostkowa i wielkość-mniej ważne" ))) -a schładzalnik mozna wstawić w piwnicy czy innej kanciapie....
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa