Panowie, powtórzę się, czy sprężarka ma coś w rodzaju miski olejowej na jakieś 50ml oleju czy to jest prosty przelot? Bo nie wiem co robić. Z mojej nic nie chce zlecieć mimo, że fabrycznie powinien tam być olej według wszelkich źródeł. Czy otworami na przewody zleci z niej tylko samo co korkiem spustowym? Bo otworami nie wyleciało ani kropli mimo próbowania pod wszelkimi kątami przemieścić w środku olej. Zawsze jakiś problem.
Nowy kompresor i skraplacz do Passat B5 FL - Jaka Firma?
43 Odpowiedzi, 10571 Wyświetleń
freegass napisał(a):Przepraszam Was, ale to są bzdury. To Ci opowiem jak parę lat temu byłem w Inter-Carsie na szkoleniu (obowiązkowym) i w przerwie na papieroska w pogawędkach jeden absztyfikant stwierdził, że nabijanie klimy to w sumie dobry interes, ale drogi jest ten olej. Zapytałem dlaczego? Bo go idzie dużo w sumie odpowiedział i jak szuka w tabeli ilości czynnika, to patrzy też na ilość oleju i taką do auta aplikuje. I mówił jak najbardziej poważnie. MarcinPassatB5FL napisał(a):Panowie, powtórzę się, czy sprężarka ma coś w rodzaju miski olejowej na jakieś 50ml oleju czy to jest prosty przelot? Bo nie wiem co robić. Z mojej nic nie chce zlecieć mimo, że fabrycznie powinien tam być olej według wszelkich źródeł. Czy otworami na przewody zleci z niej tylko samo co korkiem spustowym? Bo otworami nie wyleciało ani kropli mimo próbowania pod wszelkimi kątami przemieścić w środku olej. Zawsze jakiś problem. Jeżeli się nic nie wylewa to go nie ma, śrubkę wlewu odkręcałeś? freegass napisał(a):Przepraszam Was, ale to są bzdury. Producent Denso twierdzi że jest potrzebny w całym układzie a ty twierdzisz inaczej? Powiedz proszę ile w życiu sprężarek twoja firma sprzedała lub je wyprodukowała? jakieś analizy czy testy zostały wykonane? Sam producent twierdzi że obowiązkowo trzeba pokręcić kołem by przypadkiem nie było za dużo oleju w tłokach bo "Pozwoli to uniknąć uszkodzenia" i jeszcze Denso twierdzi ale kto by tam światowego producenta słuchał... "W sprężarce powinno się znajdować około 30-50% całkowitej ilości oleju." więc jak dla mnie 50% w sprężarce i 50% w układzie ma jak najbardziej sens.
Jednak nie zrozumiałeś tego co napisałem.
Whisky napisał(a):Producent Denso twierdzi że jest potrzebny w całym układzie a ty twierdzisz inaczej?Tak twierdzę, ale napisałem też, że nie ma możliwości aby tego oleju w instalacji nie było. Chodzi o to aby było go jak najmniej i o sposób w jaki olej zostaje do niej zaaplikowany i rozprowadzony. Moim zdaniem najlepiej jak do czystego układu po płukaniu olej rozprowadza sprężarka, wtedy jego ilość będzie minimalna. Whisky napisał(a):Sam producent twierdzi że obowiązkowo trzeba pokręcić kołem by przypadkiem nie było za dużo oleju w tłokach bo "Pozwoli to uniknąć uszkodzenia"Może nie w tłokach, ale w cylindrach na pewno. To chyba oczywiste, że pomiędzy tłokiem a zaworem lepiej uniknąć obecności płynu nieściśliwego. Trudno z tym polemizować. Whisky napisał(a):i jeszcze Denso twierdzi ale kto by tam światowego producenta słuchał... "W sprężarce powinno się znajdować około 30-50% całkowitej ilości oleju." więc jak dla mnie 50% w sprężarce i 50% w układzie ma jak najbardziej sens.Ale to nie dlatego,że to Denso sobie tak wymyśliło, tylko z powodu działania praw fizyki, termodynamiki, mechaniki płynów. Możemy się tylko spierać czy te proporcje są właściwe i o sposób w jaki zostają one ustalone w instalacji. Podanie kilkudziesięciu cm3 oleju, szczególnie przez port niskiego ciśnienia jest po prostu niebezpieczne i szkodliwe. Whisky napisał(a):Producent Denso twierdzi że jest potrzebny w całym układzie a ty twierdzisz inaczej?Podaj cytat ze źródła. Obawiam się że jest to "interpretacja" twoja lub szkoleniowca. Olej, jak napisał freegass jest w układzie, poza sprężarką, mało, że niepotrzebny, to ZBĘDNY. On służy tylko i wyłącznie sprężarce!!! Whisky napisał(a):Powiedz proszę ile w życiu sprężarek twoja firma sprzedała lub je wyprodukowała?A co to za głupi polityczny argument??? Co ma do wiedzy freegass ilość sprzedanych czy nawet produkowanych sprężarek??? NA tej zasadzie sprzedawcy byli by super fachowcami, a są z reguły kompletnymi matołami w zakresie technicznym ale geniuszami w oszukiwaniu ludzi. Ogólnie dyskusja z ludźmi od samochodówki jest bardzo trudna. Traktują swój dział jakby był mało że poza chłodnictwem, to nawet poza fizyką. Do tego idiotyzmy opowiadane na szkoleniach lub opisywane na stronach internetowych. Czasami wynika to niskiego poziomu fachowości osób dla których szkolenie jest robione, a czasami wynika z ignoracji szkoleniowców. Ogólnie kiszka. Whisky napisał(a):"W sprężarce powinno się znajdować około 30-50% całkowitej ilości oleju."W jakich warunkach? Podczas pracy? Czy sprężarka ma zmienną wydajność? Bez określenia warunków takie twierdzenie jest bzdurą. Jak dla mnie nawet 30% oleju poza sprężarką jest za dużo. Ale niech będzie. Jak układ sterowania zwiększy wydajnośc sprężarki olej wróci i ... musi się gdzieś pomieścić! Sprężarka powinna mieć na tyle dużą skrzynię korbową/olejową aby cały olej się w niej zmieścił. Masz dostęp do dokumentacji sprężarek Denso, to przeczytaj ile mogą one pomieścić oleju. Też uważam, że olej powinno się dodawać(nie napełniać) tylko na stojącej sprężarce i to od strony HP. A napełnianie suchej sprężarki ma być od strony LP. Z resztą producent w dokumentacji powinien wyraźnie określić sposób napełniania olejem swojej sprężarki.
A czy kiedyś zasłyszane stwierdzenie, że przy odzysku po odseparowaniu oleju powinno być na poziomie 1-2% odzyskanego czynnika jest prawdziwe? Bo tyle powinno się połączyć oleju w prawidłowym układzie freonowym?
Ja jestem laik ale jak wasza dyskusja ma się do tego, że jak rozkręciłem swój układ to olej lał się z każdego komponentu? Niektórzy piszą, że ma go być jak najmniej poza sprężarką ale wygląda na to, że on jest wszędzie i to w niemałych ilościach i tak to poprostu pracuje cały czas.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-07-03, 13:15:50 przez MarcinPassatB5FL.)
Jak se ludzie pokupowali automaty, a te nie wiem po co, ale "z urzędu" dolewają 15g oleju i 5g UV i jak to operator nie wykasuje to sumarycznie po każdym serwisie rośnie o 20g ilość oleju w całym układzie. Bo prócz tych "urzędowych 20g doda to co odseparował.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-07-03, 13:44:53 przez obser.)
Dzięki administracji za przypomnienie podstawowej arytmetyki, ale na takie przepytywanki, to trza się przygotować.
Wszystko jest zmontowane od piątku ale jeszcze nie wystartowało bo podaliśmy azot i w poniedziałek sprawdzimy czy jest szczelnie i dopiero czynnik, ale właśnie dotarło do mnie, że chyba zrobiłem błąd.
Oleju do układu mam podawać tyle ile wymaga sprężarka? Bo schematy VW mówią o 250ml oleju i tyle wlałem ale te schematy są w oparciu o sprężarkę Denso , a przecież Nissens, którego kupiłem ma podane, że wchodzi do niego 200ml oleju. Czym mam się sugerować przy ilości oleju? Ma być w układzie tyle ile podaje producent sprężarki?
W/g zaleceń producenta samochodu. Akurat w Pasku czy ze sprężarką Denso, czy Zexel ma być 250 ml, są tylko rżnice w ilość czynnika w sanochodach z lewo i prawo stronną kierownicą.
No to zestaw od wczoraj naładowany czynnikiem no i błogo chłodzi.
Dwa malutkie zapytania 1. W piątek podaliśmy Azot, 12 atmosfer W poniedziałek było 11,8. Normalne zjawisko czy nie powinno nic a nic zejść przez weekend? 2. Wysokie ciśnienie delikatnie faluje. Czy to możliwe, że to przez złą dyszę rozprężną bo okazuje się, że powinienem zamontować o trochę innej średnicy i nie siedzi ta co trzeba?
O ile mnie pamięć nie myli ma być żółta, i tylko taka .
jack63 napisał(a):Brawo - miło poczytać Twoją wypowiedź. Świadczy o dużej wiedzy!Whisky napisał(a):Producent Denso twierdzi że jest potrzebny w całym układzie a ty twierdzisz inaczej?Podaj cytat ze źródła. Obawiam się że jest to "interpretacja" twoja lub szkoleniowca. Olej w układzie klimatyzacji czy chłodniczym potrzebny jest do smarowania sprężarki (trochę też zaworu rozprężnego) ale z punku widzenie termodynamiki, jest on szkodliwy w układzie chłodniczym. Na szkoleniach tłumaczę o tym, że zbyt duża ilośc oleju skróci żywotność sprężarki. Ani grama więcej oleju niż przewiduje producent. Pracuję w Regeneracji (tak, przez duże R) sprężarek i nadal zdaża się, żed dostajemy reklamacje, gdzie ze spreżarki wylać mozna nawet 500ml oleju (na cały układ wchodzi np. 180cc)
Wziąłem numery z ETKA i pokazują się białe i żółte. Numer - 4B0820177A
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-07-07, 22:44:12 przez MarcinPassatB5FL.)
Majster od klimy mówi, żeby dać białą. Teraz mam żółtą. Poprzednio miałem białą. To delikatnie wachanie się wysokiego ciśnienia to może być efekt żółtej dyszy zamiast białej? Gajdek - a Twoim zdaniem ile oleju mam ładować do układu? Tyle ile zaleca konkretny producent konkretnej sprężarki czy tyle ile mówią jakieś katalogi dla modeli aut? gajdek419 napisał(a):jack63 napisał(a):Brawo - miło poczytać Twoją wypowiedź. Świadczy o dużej wiedzy!Whisky napisał(a):Producent Denso twierdzi że jest potrzebny w całym układzie a ty twierdzisz inaczej?Podaj cytat ze źródła. Obawiam się że jest to "interpretacja" twoja lub szkoleniowca. Dokładnie wiem gdzie pracujesz ale powiedz mi gdzie napisałem o tym że ma być więcej oleju niż dany model ma zalecane? W układzie musi być olej tak jak napisałeś do smarowania iglicy no i niestety nic nie zmienicie w tym że musi jednak on tam być a nie powinien. MarcinPassatB5FL napisał(a):No to zestaw od wczoraj naładowany czynnikiem no i błogo chłodzi. Jakie ciśnienia w trakcie pracy? Jaka temperatura rurki przed i za dyszą? Klapy w mieszalniku dobrze się otwierają?
W prawidłowo działającyn układzie wysokie ciśnienie ma falowaać, a niskie stać w okolicach 2 barów. P to jest czujnik, aby załączał albo 2 wentylator, albo drugi bieg wentylatora i zbijał wysokie ciśnienie. Jak wysokie nie zmienia się na postoju, to jest albo b, zimno i dobry skraplacz, albo jest coś z układem. Jak chcesz odpowiedzi Passat to podawaj wartości ciśnień i temperature powietrza i rurek wskazanych przez @Whisky. Co do próby aztowej, to też ważna jest temperatura poczatkowa i końcowa, jak i dokładność przyrzadu którym sie to mierzy, jak i sposób pomiaru.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości