Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

czyszczenie układu z kontrastu UV

8 Odpowiedzi, 4125 Wyświetleń

slawek7

2021-07-30, 03:20:40
Nowy użytkownik
Mam do Was prośbę.
Podpowiedzcie mi czym umyć układ po kontraście UV w klimatyzacji samochodowej?
Ktoś do układu wpuścił tyle barwnika że jak miałem awarię klimatyzacji całą komora silnika jest w tym barwniku oraz dodatkowo w całym układzie jest tylko barwnik, leci z każdego kawałka rurki.

Przed naprawą, złożeniem chce to wymyć, tylko czym?
  • Odpowiedz

obser

2021-07-30, 09:27:23
Top użytkownik
Zmywaczem do barwnika UV. proste, do kupienia portal,hurtownie, dobry jest Errecom-u.
  • Odpowiedz

slawek7

2021-07-31, 02:38:58
Nowy użytkownik
Nie wiem czy zrozumiałeś o czym piszę.
Możesz mi powiedzieć jak zmywaczem w spreju wymyć skraplacz, parownik i przewody wewnątrz?
  • Odpowiedz

obser

2021-07-31, 16:20:19
Top użytkownik
To znaczy,że chcesz zrobić płukanie układu. Każdy dedykowany do tego preparat usunie wszystko z wewnątrz układu, skraplacz i osuszacz raczej bym wymienił. a komorę silnika i osprzęt zmyć zmywaczem do UV.
  • Odpowiedz

slawek7

2021-07-31, 19:21:25
Nowy użytkownik
A możesz powiedzieć dlaczego skraplacz wymienić. Myślałem o tym samym, ale chciałbym poznać Twoją opinię.
Przymierzałem się też do parownika ale szanse są małe za dużo demontażu i brak miejsca.
Ja rozumiem że mówisz o tych płynach do mycia układy po zatarciu?
  • Odpowiedz

obser

2021-07-31, 20:34:15
Top użytkownik
Skraplacz jest o przepływie równoległym i płukanie pójdzie bardziej drożnymi rurkami. A to czy chcesz z opiłków wyczyścić, czy doprowadzić układ do czystości olejowej, aby stan oleju był "fabryczny" nie ma znaczenia. Nie tylko płuka się po zatarciu.
  • Odpowiedz

slawek7

2021-08-02, 18:25:49
Nowy użytkownik
Masz rację o tym nie pomyślałem, Z Parownika się powinno wypłukać a ze skraplacza mam szansę że dużo pozostanie i będzie potem dalej w układzie? Dobrze zrozumiałem?

Czy możesz mi polecić zmywacz kontrastu jakiś sprawdzony, bo jak czytam opinię o niektórych to słabo wypadają w działaniu.
  • Odpowiedz

obser

2021-08-03, 06:55:19
Top użytkownik
Już Ci podałem w #2 post. Jak trochę zostałoby, to nic nie szkodzi, bo po to on jest. Ale w Twoim wypadku jak już płukasz to całość kpl. bo wtedy dopiero będzie możliwość zalania układu odpowiednią ilością oleju. Układ czysty, olej z katalogu, rodzaj i ilość. Zastosowanie zmywacza jest fakultatywne, jak chcesz na przyszłośc mieć kontrolę i zastosujesz UV do układu, bo normalnie prawie go nie widać, dopiero pod światłem UV świeci. Ale barwik też dość ładnie schodzi zmywaczem uniwersalnym, ja stosuję Wurth. Ok. 10 zł duży aerozol. 2 szt ładnie całą galanterię w komorze zmyjesz.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa