Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja samochodowa
1 2 3 4 5 … 97 Dalej
  • alexa

Brak chłodzenia Espace IV

4 Odpowiedzi, 2602 Wyświetleń

mwojtuch

2021-10-12, 16:43:24
Nowy użytkownik
Witam Szanowne Grono

nie mam już pomysłów dlatego zacząłem szukać pomocy w sieci.
Mój problem dotyczy Renaulat Espace IV 2021 rok, 2,0 dCi. Więc na wstępnie. W tym aucie jest tylko jedno złącze na linii niskiego ciśnienia (gruba rurka), dokładnie jest w osuszaczu. Po włączeniu klimy i daniu na minimalną temperaturę, dwie rurki cienka i gruba idąca do parownika zaczynają się robić delikatnie ale to bardzo delikatnie zimnawe. Po około 5 min pracy silnika wysokie ciśnienie pozostaje lekko zimnawe, natomiast niskie ciśnienie (grubsza rurka) zaczyna robić się ciepła. Wewnątrz auta w tym momencie leci powietrze takie w zasadzie jaka jest temperatura na zewnątrz.
Czynnik był ponownie nabity i to samo. Mierzyłem ciśnienie- niskie na manometrze, wysokie odczytywałem z komputera diagnostycznego. Na niepracującym silniku tu i tu po około 5 barów. Po zapaleniu silnika wysokie ciśnienie rośnie do około 9 barów, niskie spada do około 2 barów.
Zaglądałem już też do dyszy rozprężnej przy parowniku- była zaolejona i lekko brudna. Wyczyściłem ale to nic nie pomogło. Dodam, że wiatraki (są dwa) kręcą się przy włączonej klimie.
Z kompresora zlany był cały olej i zalałem tyle ile jest napisane na naklejce znamionowej 230 ml.
Nie wiem w co jeszcze łapy wepchać. Czy Waszym zdaniem 9 barów na wysokim ciśnieniu przy pracującej klimie to dobre ciśnienie?
Myślałem jeszcze nad zaworem sterującym w kompresorze ale nie mogę do tego kompresora znaleźć zaworu zamiennego. Numer mojego kompresora to 8200454172
bardzo proszę o pomoc i o sugestie.
z góry dziękuję
  • Odpowiedz

barbie

2021-10-12, 18:19:34
Top użytkownik
jaki czynnik ?
  • Odpowiedz

mwojtuch

2021-10-12, 18:45:58
Nowy użytkownik
czynnik to 134a
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-10-12, 18:46:23 przez mwojtuch.)
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2022-08-10, 18:11:37
Top użytkownik
zalałeś za dużo oleju.W całym układzie jest 230 co nie oznacza że jezeli zlałeś ze sprężarki to opróżniłeś układ z oleju. jest skraplacz,parownik,filtr osuszacz,rurki gdzie znajduje sie olej.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa