Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Chłodnictwo
1 2 3 4 5 … 44 Dalej
  • alexa

Odzysk ciepła 2 układy

6 Odpowiedzi, 4908 Wyświetleń

tomislawwitow

2022-01-24, 17:28:05
Nowy użytkownik
Posiadam 2 agregaty chłodniczne, chciałem energię cieplną odzyskać do zbiornika z 2 węzownicami. Czy zbiornik musi byc jakis specjalny czy wystarczy od c.w.u z wężownicą ? Chodzi mi o te zbiorniki Galmet itp
2 Opcja podpiąć tylko jeden zbiornik 550l do jednej węzownicy, zalany mlekiem do pełna, ale czy wystarczy mi to do ogrzania 50l wody na jeden raz ? Przyjmując, że dziennie zaleje 225l mleka
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-01-24, 17:29:58 przez tomislawwitow.)
  • Odpowiedz

Amfan

2022-01-25, 10:00:03
Top użytkownik
Musi być wymiennik feon/woda.
Do jakiej temperatury chcesz grzać wodę.
  • Odpowiedz

tomislawwitow

2022-01-25, 10:21:17
Nowy użytkownik
Minimum temp 40, 50 stopni. Znaczy z tego co czytałem są 2 opcje. Wymiennik płytowy z pompką oraz zbiornikiem który wstępnie chłodzi mleko i on ma wiekszą wydajnosc lub sam zbiornik z wężownicami podlączony pod układ agregatu, mniejsza wydajnosć. Żeby ta opcja u mnie działała, musiał bym mieć w zbiorniku na wode 2 takie układy. Teraz są zbiorniki tańsze emaliowane i droższe z nierdzewki. Droższe mają bardziej wydajne wężownice spiralne, tańsze w kształcie litery U
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-01-25, 10:22:51 przez tomislawwitow.)
  • Odpowiedz

czesio26

2022-01-25, 14:28:53
Użytkownik
Witaj
Proponuje dedykowany do odzysku ciepła zbiornik z nierdzewki,podłacza sie go szeregowo w układ wysokiego cisnienia zaraz za sprężarką.Mam taki 60litrów i koszt ok 2000 zł.
Pozwoli na ogrzanie wody w ilosci 50 l do temperatury45-55 stopni przy załadunku 100-130 l mleka o temperaturze 35 stopni.
Zamontowałem takich kilkadziesiat-śmiga :-)
z jakiego rejonu pochodzisz?
A montaz wymiennika płytowego odradzam,to przerost formy:wymiennik płytowy,pompka,jakiś włacznik,zbiobnik buforowy itp... ,za dużo tego do tak małego zbiornika mleka.
  • Odpowiedz

czesio26

2022-01-25, 14:38:15
Użytkownik
Witaj
Proponuje dedykowany do odzysku ciepła zbiornik z nierdzewki,podłacza sie go szeregowo w układ wysokiego cisnienia zaraz za sprężarką.Mam taki 60litrów i koszt ok 2000 zł.
Pozwoli na ogrzanie wody w ilosci 50 l do temperatury45-55 stopni przy załadunku 100-130 l mleka o temperaturze 35 stopni.
Zamontowałem takich kilkadziesiat-śmiga :-)
z jakiego rejonu pochodzisz?
A montaz wymiennika płytowego odradzam,to przerost formy:wymiennik płytowy,pompka,jakiś włacznik,zbiobnik buforowy itp... ,za dużo tego do tak małego zbiornika mleka.
  • Odpowiedz

tomislawwitow

2022-01-25, 16:17:56
Nowy użytkownik
Witam, na razie podziękuję ale temat jak najbardziej do realizacji. Przemierzyłem watomierzem urządzenia w domui padło na wymianę starej zamrażarki która bierze 750kWh na rok. Kombinuje, bo łapię się na styk do 10kW na fotowoltaikę a nie chciał bym dociągać prądu od operatora zimą. Ogólnie grzałka przy boilerze bierze mi 25% całkowitej energii. Kupię sobie programtor pod grzałkę, póki co. Żeby grzała mi te 2h przed dojem i w czasie pracy paneli
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-01-25, 16:23:33 przez tomislawwitow.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa