Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Glycol chiller

1 Odpowiedzi, 4566 Wyświetleń

Rymrym

2022-02-12, 22:56:32
Nowy użytkownik
Witam,
chciałbym zbudować chiller glikolowy do domowego warzenia piwa i chłodzenia piwa do tapa. O ile elektronike później do tego jestem w stanie ładnie dorobić o tyle na chłodnictwie i automatyce na tyle sie nie znam żeby dobrać wszystkie elementy samodzielnie. Musze jeszcze dokładnie obliczyć moc, ale w przybliżeniu potrzebne będzie do schłodzenia max 2 zbiorników 60l poprzez pompy 600l/h i wężownice ze stali nierdzewnej min 200w mocy chłodniczej. Tak więc agregat ma za zadanie utrzymać temperature -4 stopni w zbiorniku około 17-20l substancji glikolowo propylenowej rozrobionej z wodą(30%glikol do 70% woda). Finalnie chciałbym mieć termostat cyfrowy który będzie włączać/wyłączać kompresor aby utrzymać w zbiorniku z chłodziwem wybraną temperature w przedziale -4 a 10stopni. Pompy i regulacje do dalszego chłodzenia cieczą w fermentatorach czy złącza do tapa w kuchni, a także sterowanie elektroniką mam zamiar później sam zaprojektować na spokojnie, to nie stanowi problemu. Końcowo będe chciał zamknąć wszystko w obudowie, tak więc długość/szerokość/wysokość zbiornika będą zależć od rozmiarów agregatu chłodniczego. I tutaj pare pytań do was. Potrzebuje skompletować cały zestaw do takiego projektu tj. sprężarke, skraplacz z wentylatorem dla określonej mocy, kapilare, a jako parownik chciałbym zastosować rurke miedzianą która będzie zanurzona w cieczy itd. Pojemnik na ciecz będę później projektować i robić testy, w najgorszym przypadku jeżeli nie uda sie uzyskać jakiś dobrych efektów to wykorzystam lodówke turystyczną.

Planuje kupić nowy agregat chłodniczy, tak więc tak naprawde rozchodzi sie tutaj o dobór parownika, filtru i kapilary. I tutaj pare pytań nie daje mi spokoju.
1. Czy jak dobiore odpowiednio kapilare np. za pomocą
http://fluid.itcmp.pwr.wroc.pl/~kasper/c...llarus.htm
to długość parownika będzie nieistotna czy też trzeba wyliczyć jego długość bo będą np. jakieś straty
2. Jeżeli długość parownika ma znaczenie, a zakładam że ma, to w jaki sposób obliczyć to moge. Lub może są jakieś wartości min/max dla danej mocy chłodniczej?
3. To jest drobnostka, bo jeszcze na temat filtrów nie czytałem, ale zakładam że będzie mi potrzebny, jak ktoś mógłby od razu podrzucić w jaki sposób dobrać, będe wdzięczny
4. Jakiekolwiek sugestie? czegoś brakuje w moich przemyśleniach? Może coś powinienem wziąć pod uwage?

W podsumowaniu powiem od razu że kupienie takiej chłodziarki to jest koszt mniej więcej 4500zł, natomiast zrobienie samemu zmniejsza ten koszt o połowe i naucze sie czegoś nowego, o ile projekt wyjdzie. Dodałem rysunek poglądowy o co mi dokładnie chodzi

Pozdrawiam serdecznie!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-02-14, 22:44:24 przez Rymrym.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa