Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Chłodnictwo
1 2 3 4 5 … 44 Dalej
  • alexa

Osuszacz buowlany Trotec za niska(?) temp odparowania

3 Odpowiedzi, 3095 Wyświetleń

bertol

2022-03-01, 00:08:06
Nowy użytkownik
Witam
Mam osuszacz budowlany Trotec TTK(Z)400AX pracujący na czynniku R407C o poj. 0.45Kg w którym to sprężarka pracowała na podciśnieniu. Stwierdziłem że jest to wina zapchanej kapilary ponieważ pokrywała się szronem. Wymieniłem więc [kapilarę] na nową która jest położona podwójnie (2x 160cm 1,25/2,4mm - zdjęcie w załączniku) oraz odwadniacz na 10gr. i uzyskałem [-7,51'C] na odparowaniu. Stwierdzając że temp odparowania jest za niska postanowiłem wrócić do oryginalnej kapilary. Przedmuchałem azotem oraz skróciłem ją do 2x150cm ponieważ była przegięta. Uzyskałem wówczas o dziwo odparowanie jeszcze niższe [-11,55'C]. Parownik natomiast w obu przypadkach szroni się dość długo ok 45min do momentu odszraniania. Pytałem znajomego który zajmuję się chłodnictwem i stwierdził, że odparowanie powinno być pomiędzy +2,4'C a +7,85'C.
Czy uważacie że miał rację ? Jak wg Was powinna być prawidłowa temp. odparowania ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-03-01, 00:37:00 przez bertol.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2022-03-01, 10:25:57
Moderator
Naprawiałem osuszacze co miały t.par poniżej 0?C i to było prawidlowo
  • Odpowiedz

bertol

2022-03-01, 19:24:12
Nowy użytkownik
A czy mogę prosić w jakich granicach powinna być temp par która mogłaby świadczyć że osuszacz działa prawidłowo na R407C ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-03-01, 20:01:26 przez bertol.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa