Hejka. Jak w obecnych czasach wychodzi ogrzewanie pelletem? Jestem w trakcie budowy i właśnie taki piec mam w projekcie ale jak patrzę na ceny to dostaje palpitacji. Co teraz najbardziej się opłaca? Dom 190 M2. (Dwulokal). Z góry dzięki

PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ >>>SPRAWDŹ
KONIECZNIE!
KONIECZNIE!

Jak w obecnych czasach opłacalne jest grzanie pelletem
2 Odpowiedzi, 5487 Wyświetleń
Wybierając rodzaj ogrzewania nie patrz na to co opłaca się lub nie opłaca teraz bo za rok może być całkiem inaczej. Trzeba myśleć w perspektywie kilku lat bo co najmniej na tyle czasu będzie to założone. Podstawa to ogrzewanie podłogowe wodne. Podłogowe bo jest nisko temperaturowe więc nie trzeba mieć temperatury 70+ jak w starych piecach z grzejnikami. Wodne bo podłączysz do tego kopciucha, gaz, pellet, pompę. Trzeba pomyśleć by nie uwiązać się do jednego źródła i by mieć alternatywę szybkiej zmiany lub modyfikacji.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-09-26, 11:04:05 przez klarkson.)
Osprzęt polecam sprawdzić w Leroy Merlin - w ostatnim czasie mieli dobre promocje na sporo akcesoriów do montażu ogrzewania.
Czy jak unia przestanie finansować gaz to czy nie stanie się on drogim źródłem ciepła? Unia chce odejść od gazu i dlatego jego cena ma się mocno zmienić a za to ma być teraz mocno wspierany i dofinansowany prąd, który z resztą jakby co, można sobie samemu jakoś wyprodukować.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-07-02, 07:41:06 przez amaro.)
Taka słyszałam opinie. Co Wy na to? Ja i tak nie chce gazu ale ten argument brzmiał dla mnie przekonywująco, więc go tu zostawię i chętnie poczytam jakieś komentarze. Dodam, ze zastanawiam się nad urządzeniem od SaunierDuval https://www.saunierduval.pl/ |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości