Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

regulacja wydajności sprężarek

28 Odpowiedzi, 32113 Wyświetleń
1 2 Dalej

marcos

2008-06-19, 17:58:31
Nowy użytkownik
Witam Kolegów. Czy ktoś z Was bawił się regulacją wydajności agregatów skraplających(sprężarka Bristol+parownik w funkcji chłodnicy kanałowej)? Ja mierze się z takim zadaniem obecnie i mam już wstępnie jakiś zamysł, ale oczywiście wolę zapytać fachowców od chłodnictwa bo sam jestem automatykiem.
Celem regulacji wydajności w moim przypadku jest komfort - sprężarka pracuje dla wentylacji oraz oczywiście energooszczędność - nie może pracować przy tej samej wydajności przy 15stC i przy 40st.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-06-19, 19:09:46
Moderator
ta zabawa to normalne zjawisko zalezy jakiej wydajnosci jest kompresor oraz czy to hermetyk czy semi
te temperatury to do czego sie odnosza
  • Odpowiedz

marcos

2008-06-20, 16:21:10
Nowy użytkownik
Temperaturą odniesienia jest nastawa dla temperatury nawiewu, za chłodnicą kanałową.
W jaki sposób najprościej zrealizować taką regulację bez ryzyka uszkodzenia sprężarki?
  • Odpowiedz

marcos

2008-06-20, 16:22:33
Nowy użytkownik
zapomniałem dodać: sprężarka oczywiście hermetyczna
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-06-20, 18:21:25
Moderator
moze pracowac na pełnej wydajnosci i bedzie poniewaz jest to klimatyzacja bez znaczenia na temperature nawiewu odparowanie jest w granicy 2-3 stopni a w tym odparowaniu kompresor pracuje na fuul chyba ze zastsujesz kompresor polchermetyczny, ktory ma mozliwosc zamotowania zaworu 50/50 to wtedy tak natomiast teoretycznie mozna załozyc falownik tylko na prad ktory pobiera sprezarka ciezko bedzie znalezc taki a jesli to i tak bedzie drogi
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-06-20, 18:23:17
Moderator
moze pracowac na pełnej wydajnosci i bedzie poniewaz jest to klimatyzacja bez znaczenia na temperature nawiewu odparowanie jest w granicy 2-3 stopni a w tym odparowaniu kompresor pracuje na fuul chyba ze zastsujesz kompresor polchermetyczny, ktory ma mozliwosc zamotowania zaworu 50/50 to wtedy tak natomiast teoretycznie mozna załozyc falownik tylko na prad ktory pobiera sprezarka ciezko bedzie znalezc taki a jesli to i tak bedzie drogi
  • Odpowiedz

marcos

2008-06-23, 07:18:47
Nowy użytkownik
no właśnie, chodzi o to by sprężarka nie pobierała całej mocy elektrycznej, w momencie gdy nie ma aż takiego zapotrzebowania na chłodzenie. wie ktoś jak to praktycznie zrealizować?
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-23, 13:44:37
Moderator
kiedyś byłem przy jednym agregadzie wody lodowej gdzie wydajność była regulowana za pomocą falownika a sprężarka to był skroll i jak się nie mylę to jeszcze na tłoczeniu były dwa elektrozawory i one puszczały czynnik na podwójny parownik.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-06-23, 16:47:53
Zaawansowany użytkownik
Nie wiem dokładnie o co Ci chodzi ( co to za instalacja ), ale czy nie zdałoby egzaminu zamontowanie na ssaniu zaworu stałego ciśnienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-23, 16:48:35 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

marcos

2008-06-23, 18:30:26
Nowy użytkownik
Właśnie kombinuje z czymś takim jak pisze byniom: falownik i jakieś zawory, ale poszukuje kogoś kto już taki układ przepraktykował. Między zmianą ciśnienia sprężarki (poprzez falownik) a zaworem rozprężnym i temperaturą na parowniku występują jakieś zależności, zna je ktoś od strony praktycznej?
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-06-23, 18:44:38
Zaawansowany użytkownik
Przecież to podstawowa zasada chłodzenia. Od wydajności sprężarki ( agregatu ) i ustawienia ciśnienia parowania na zaworze rozprężnym zależy temperatura parowania gazu ( temperatura parownika ) a co za tym idzie - wydajność chłodnicza całego urządzenia.
  • Odpowiedz

marcos

2008-06-23, 18:47:27
Nowy użytkownik
czyli myślisz że sama regulacja obrotami sprężarki - a przez to ciśnieniem - rozwiązuje problem z wydajnością? Np.: chcę więcej chłodu, podkręcam sprężare na większe obroty, mniej chłodu, na mniejsze itp... Tak?
  • Odpowiedz

AS

2008-06-23, 18:58:12
Zaawansowany użytkownik
marcos napisał(a):czyli myślisz że sama regulacja obrotami sprężarki - a przez to ciśnieniem - rozwiązuje problem z wydajnością? Np.: chcę więcej chłodu, podkręcam sprężare na większe obroty, mniej chłodu, na mniejsze itp... Tak?
Czy Kolega rozpatrzył problem smarowania sprężarki przy obniżonej prędkości obrotowej wału?

Poza tym zmniejszenie wydajności masowej sprężarki skutkuje mniejszym przepływem czynnika chłodniczego przez chłodnicę powietrza , co w efekcie daje większe przegrzanie par czynnika chłodniczego. A to znowu podwyższy, niepotrzebnie, końcową temperaturę tłoczenia czynnika chłodniczego.

Jeżeli Kolega naprawę kombinuje jakby zaoszczędzić na energii elektrycznej, to proponuję zastosować chłodnicę np. dwu lub trzy sekcyjną oraz trzy niezależne sprężarki pokrywające 100% mocy chłodniczej z regulatorem krokowym, który będzie sterował załączeniem poszczególnych stopni chłodzenia ( 0%, 33%, 66% 100%)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-23, 19:06:37 przez AS.)
  • Odpowiedz

marcos

2008-06-23, 19:00:40
Nowy użytkownik
tak, wiem że smarowanie jest rozbryzgowe i muszą być jakieś obroty aby ono dawało określoną ilość oleju. zakładam że regulując zjechałbym nie niżej niż 30% wysterowania. myślisz że to prawidłowy poziom?
  • Odpowiedz

AS

2008-06-23, 19:14:10
Zaawansowany użytkownik
marcos napisał(a):tak, wiem że smarowanie jest rozbryzgowe i muszą być jakieś obroty aby ono dawało określoną ilość oleju. zakładam że regulując zjechałbym nie niżej niż 30% wysterowania. myślisz że to prawidłowy poziom?
Nie uważam aby był to prawidłowy poziom, ponieważ wszystkie sprężarki półhermetyczne( nie należy do nich Bristol) sterowane są w zakresie 80% do 120% wydajności. Raczej regulacja idzie w górę, czyli chwilowe zwiększenie wydajności przy maksymalnych zyskach wewnętrznych pomieszczenia chłodzonego. Jeżeli zyski zostają pokryte z wydajnością chłodniczą to spręzarka po prostu musi się wyłączyć. Jeżeli ma to być regulacja płynna lub PID to na bezpośrednim odparowaniu jest to niemożliwe. Do tego celu układ pompowy czynnika chłodniczego lub woda lodowa.
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-23, 19:40:37
Moderator
Większość agregatów jakie obsługiwałem to właśnie na tej zasadzie pracowały co podaje AS . Agregat wody lodowej i wtedy regulujesz jak chcesz , dajesz na chłodnicy wodnej zawory trójdrogowe i wszystko masz załatwione do tego jakiś kawałek sterownika i masz pełną regulację .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-06-23, 19:58:43
Moderator
zamiast zwyklego zaworu rozpreznego musiałbys uzyc elektronicznego on ci pozwoli utrzymac przegrzanie na odpowiednim poziomie
  • Odpowiedz

marcos

2008-06-25, 06:02:12
Nowy użytkownik
Czyli rozumiem że regulując ciśnieniem na zaworze rozprężnym(elektronicznym, regulacyjnym), dostaje różną temperaturę parownika? To by mi w zupełności pasowało.
Jeszcze pozostaje pytanie, jak zachowywać się będzie sprężarka i ciśnienie na sprężarce w momencie np. dławienia przez zawór rozprężny?
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-06-25, 15:26:31
Zaawansowany użytkownik
Będzie zachowywać sie normalnie. Dla sprężarki ciężka praca to bardzo niskie ciśnienie i bardzo wysokie.

Zawsze mówię że ważniejsza jest praktyka ale w Twoim przypadku powinieneś poczytać trochę teorii o chłodnictwie.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-06-25, 19:00:51
Moderator
elektroniczny zawor rozprezny sam bedzie regulował ilosc czynnika do parownika poniewaz ustawiasz mu odpowiednie przegrzanie
  • Odpowiedz

marcos

2008-06-28, 19:18:57
Nowy użytkownik
Zgadza się, regulacja przez zawór to jest rozwiązanie. Mnie natomiast interesuje jakie zależności ciśnienie/temperatura itp występują, ponieważ sam będe pisał oprogramowanie dla sterownika/regulatora, więc wiadomo musze to wszystko wiedzieć . Nie moge zatem powiedzieć że "sam mi będzie regulował".
Wiadomo mi np że jak źle wyreguluje zawór, tzn poda za dużo ciekłego czynnika i ten dostanie się w postaci nie-gazu na sprężare to ją mogę uszkodzić.
Ktoś zna te tematy od strony praktycznej?
  • Odpowiedz

AS

2008-06-28, 19:46:54
Zaawansowany użytkownik
radekklimat napisał(a):elektroniczny zawor rozprezny sam bedzie regulował ilosc czynnika do parownika poniewaz ustawiasz mu odpowiednie przegrzanie
Błędem jest regulowanie wydajności sprężarki poprzez elektroniczny zawór rozprężny czy zawór silnikowy zasilający chłodnicę , ponieważ elektroniczny zawór rozprężny ma zadanie utrzymać minimalny sygnał stabilny przegrzania na takim poziomie jakiego zapwenić nie może zawór termostatyczny. A nie regulować wydajność sprężarki(problem ciśnienia ssania).

Regulacja wydajnoiści sprężarki hermetycznej poprzez zmianę masowego przepływu czynnika chłodniczego przez sprężarkę jest niewłaściwa.

Jedynym rozwiązaniem(opierając się na opisie problemu) jest w tym przypadku kombinacja zaworów CPCE + KVP lub pojedynczy CPCE lub KVC + KVL

Proponuję Koledze, który ma taki problem do rozwiązania, poszperać w instrukcjach Danfossa lub ALCO a znajdzie odpowiednie rozwiązanie.

Do Kolegi marcosa: do sterowania elektronicznymi zaworami rozprężnymi służą np sterowniki Danfoss serii AKC lub Alco , jesli się nie mylę, to seria EVD lub jakoś podobnie.
Także Kolega nie musi wyważać otwarych drzwi. Ale osobiście nie polecam tego kierunku eksperymentów z regulacją wydajności.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-28, 19:51:18 przez AS.)
  • Odpowiedz

marcos

2008-06-28, 19:57:44
Nowy użytkownik
Każdy z wymienionych producentów ma elektroniczne zawory w dystrybucji. Co więcej, jest to rozwiązanie coraz częściej stosowane w nowych urządzeniach chłodniczych. Problem w tym że firmy te sprzedają całość jako układ regulacji: czujniki, zawór i regulator. Wówczas sprawa jest prosta: podłączam wszystko jak w instrukcji i "się reguluje". Tyle tylko że zakup takiej aparatury jest drogi, głównie regulator. To natomiast jestem w stanie sam wykonać po bardzo niskich kosztach. Stąd te moje pytania o zachodzące procesy technologiczne...
  • Odpowiedz

AS

2008-06-28, 20:21:55
Zaawansowany użytkownik
marcos napisał(a):Każdy z wymienionych producentów ma elektroniczne zawory w dystrybucji. Co więcej, jest to rozwiązanie coraz częściej stosowane w nowych urządzeniach chłodniczych. Problem w tym że firmy te sprzedają całość jako układ regulacji: czujniki, zawór i regulator. Wówczas sprawa jest prosta: podłączam wszystko jak w instrukcji i "się reguluje". Tyle tylko że zakup takiej aparatury jest drogi, głównie regulator. To natomiast jestem w stanie sam wykonać po bardzo niskich kosztach. Stąd te moje pytania o zachodzące procesy technologiczne...
Czujniki oraz przetwornik lub przetworniki ciśnienia. Czy Kolega zastanowił się dlaczego cena sterowników jest wysoka?
Po treści ostatniego wpisu Kolegi straciłem orientację: regulacja wydajności sprężarki czy zasilanie chłodnicy powietrza w czynnik chłodniczy?
  • Odpowiedz

marcos

2008-06-28, 21:07:39
Nowy użytkownik
AS napisał(a):Po treści ostatniego wpisu Kolegi straciłem orientację: regulacja wydajności sprężarki czy zasilanie chłodnicy powietrza w czynnik chłodniczy?
Chodzi o regulację wydajności całego agregatu skraplającego, który zasila chłodnicę kanałową-parownik(instalacja freonowa).
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa