Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pompa ciepla monoblock Valliant

2 Odpowiedzi, 1576 Wyświetleń

Pieu

2023-09-05, 16:24:48
Nowy użytkownik
Witam, posiadam pompe vaillant geotherm vwl 75/1.
I potrzebowalbym paru porad, a mianowicie jest to pompa na czynniku r410A.
Posiadam butle z czynnikiem ktora ma 2 wyjscia czerwone i niebieskie. o ile sie na ten moment zorientowalem to czerwone jest wysokocisnieniowe i niebieskie nisko do cieczy.
I tu pojawia sie pytanie poniewaz po rozkreceniu obudowy, mam tylko 1 wejscie na czynnik. 

I nie wiem z ktorego zaworu z butli mam wtedy ja nabic? czerwonego czy niebieskiego.

Drugie pytanie czy butle mam miec w normalnej pozycji czy do gory nogami? 

Bylbym bardzo wdzieczny jakby ktos mi to mogl wytlumaczyc.
  • Odpowiedz

freegass

2023-09-05, 19:57:29
Użytkownik
Oto moja rada. Z tak rażącymi brakami w wiedzy narażasz swoje zdrowie i mienie na uszczerbek, więc cokolwiek zamierzasz zrobić z ta butlą - odpuść.
Forum to nie jest odpowiednie miejsce na zdobywanie doświadczenia, ponieważ nigdy nie będziesz miał pewności, że informacje tu pozyskane będą zgodne ze sztuką chłodniczą i prawem.
Pewnie odpiszesz, że to Twoje zdrowie i urządzenie  i nic nikomu do tego, ale jednak szczerze odradzam i proszę abyś nie poczuł się tym urażony.
Jednocześnie odwołuję się do rozsądku zawodowej społeczności, aby nie edukować laików udzielając bezkrytycznie porad poprzez forum, dla naszego i naszych klientów dobra.
  • Odpowiedz

kwiatyyy1

2023-09-06, 07:18:40
aircondition
czy posiada pan uprawnienia ? bo to wyglada mniej wiecej tak " mam w domu granatnik tylko nie wiem do czego jest ta zawleczka "
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa