Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Rotenso revio

3 Odpowiedzi, 2343 Wyświetleń

Marekcki1980

2024-01-31, 06:06:34
Nowy użytkownik
Dzień dobry . Mam w domu na wsi dwie pompy ciepła powietrze powietrze  rotenso 5kw do których podłączone są po dwa wymienniki rotenso revio 2.7kw . 1 zestaw ogrzewa duży salon a(2 wymienniki podłączone pod jeden agregat) a drugi  zestaw pokój około 12m/2  i kuchnię około 20 m/2. Problem polega na tym że salon grzeje dobrze a kuchnia i sypialnia  dużo gorzej . Rok temu instalator uzupełniał czynnik bo było za mało. Teraz problem powrócił i pomimo całkowitej wymiany czynnika i ponownym nabiciu problem nie znikł. Wszystko niby jest dobrze a grzeje nadal o połowę słabiej niż w salonie. Stwierdzam to po pomiarach termometrem  przy włączonym 1 wymienniku na każdy agregat  temperatura podbijana jest tak samo o około 35 stopni( temperatura na wlocie 1 stopień na wylocie 35) po odpaleniu drugiego wymiennika w salonie temperatura na wylocie spada z 35 na 27.,a po odpaleniu  drugiego wymiennika podłączonego do drugiego agregatu ( pokój ,kuchnia)temperatura  spada z 35  do 15 stu stopni. Agregaty wiszą po przeciwległych ścianach domu . Instalator twierdzi że tak może być i wszystko jest w normie . Gdybym nie miał tego drugiego zestawu w salonie może bym uwierzył ale . Proszę o podpowiedź co to może być za przyczyna bo wszystko jest na gwarancji a nie grzeje tak jak powinno.
  • Odpowiedz

Lucjan

2024-02-16, 12:39:24
Nowy użytkownik
Moim zdaniem coś nie tak z multisplitem.
Miałem taki przypadek, że instalator źle podłączył jedno z urządzeń wewnętrznych i niby chodziło prawidłowo, a jak ruszyły wszystkie 4 to na jednym faktycznie podawał inne temperatury niż na pozostałych ale to dotyczyło chłodzenia.
Jeżeli agregaty są oddzielne (nie są ze sobą połączone) to nie ma prawa tak działać, co najwyżej może spadać parami oddzielnie dla każdego kompletu (1+2), chociaż moim zdaniem to i tak nie powinno być tak zrobione, a agregat powinien mieć taką moc aby uzyskać żądany parametr na każdym urządzeniu wewnętrznym jednocześnie.
  • Odpowiedz

Marekcki1980

2024-02-20, 09:28:53
Nowy użytkownik
Wie może ktoś gdzie jest czujnik temperatury w jednostce wewnętrznej i jak się do niego dobrać?
  • Odpowiedz

Marekcki1980

2025-01-17, 06:59:21
Nowy użytkownik
Dzień dobry pobawiłem się trochę tymi klimatyzatorami podłączyłem je pod smart gniazdko z pomiarem prądu i dziwi mnie to że jak chodzi jedna jednostka wewnętrzna to pobiera więcej prądu niż gdy są włączone 2 jednostki. Tak samo jest gdy zmniejszę siłę nawiewu na minimum to pobór prądu rośnie a gdy zwiększę do 100% to pobór prądu spada. Czy to normalne?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2025-01-17, 07:01:03 przez Marekcki1980.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa