Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Uzupełnienie czynnika na włączonej klimatyzacji?

5 Odpowiedzi, 1419 Wyświetleń

Duffy Duck

2024-08-31, 20:53:51
Nowy użytkownik
Witam. Właśnie pewna firma zamontowała mi klimatyzację split. Długość instalacji 10m, więc mieli uzupełnić też brakujący czynnik powyżej 5m czyli 60g. Po instalacji wszystko włączyli i działało jak należy, jednak na moje pytanie o uzupełnienie czynnika powiedzieli, że nie wzięli i zrobią to jutro i że normalnie mogę korzystać z klimatyzacji. Na drugi dzień weszli na dach i powiedzieli przez telefon żeby włączyć klimatyzację na max. Po paru minutach byli już na dole i powiedzieli, że już wszystko zrobione. Kiedy wychodzili klimatyzacja wciąż chodziła na max. Moje pytanie, czy mogli zrobić to tak szybko, bez robienia próżni i w dodatku na włączonej klimatyzacji? Mówili, że najpierw podłączą manometry, a potem mam włączyć. Czy w przewodach które podłączali nie było powietrza? Czy dobili mi czynnik z powietrzem czy może nie dobili nic wcale? Czy mogli potem odłączać wszystko na włączonej klimatyzacji? Nie jestem ekspertem, ale widziałem kilka filmów jak to się robi i było robione to na próżni. Proszę o opinie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-08-31, 20:56:40 przez Duffy Duck. Powód edycji: zmiany )
  • Odpowiedz

Mały

2024-08-31, 22:22:54
Nowy użytkownik
Wyluzuj - można to tak dobrze zrobić zgodnie ze sztuką , A skoro już wyleźli na dach to pewnie uzupełnili .
  • Odpowiedz

Duffy Duck

2024-09-01, 06:07:30
Nowy użytkownik
A jakieś konkrety? W jaki sposób można to tak zrobić zgodnie ze sztuką?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-09-01, 06:09:11 przez Duffy Duck.)
  • Odpowiedz

Amfan

2024-09-02, 15:59:53
Top użytkownik
Wytworzyć różnicę ciśnień między butlą a układem.
  • Odpowiedz

Duffy Duck

2024-09-02, 18:12:10
Nowy użytkownik
To znaczy że włączona klimatyzacja wytworzyła taką różnicę? Pozostaje jeszcze kwestia powietrza w przewodzie między butlą i układem. Na jednym filmie ktoś pokazywał jak przy podłączonej butli i pompie najpierw wyciąga powietrze ze wszystkich przewodów i dopiero potem wpuszcza gaz. Tutaj nie było już żadnej pompy.
  • Odpowiedz

Amfan

2024-09-02, 20:12:47
Top użytkownik
Mają widocznie inną technikę wypychania powietrza z przewodów czynnikiem.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa