Witam
Mam okap gastronomiczny nawieno-wywiewny składający się z dwóch modułów (cztery wyjścia 315 oraz cztery wejścia 250).
Okap zamontowany jest na całej szerokości ściany 4m w związku z tym mam pytanie.
Czy kanał nawiewny podłączyć do okapu przez ścianę boczną czy ewentualnie robić przyłącz z przeciwległego końca i zrobić tzw. "U" ze spadkiem w stronę czerpni (wentylatora).
Obawiam się wykraplania wody z kanałów i okapu gdy temperatura powietrza czerpanego będzie poniżej zera.
Drugie pytanie. Czy stosować ocieplone kanały wylotowe? (też by uniknąć wykraplania wody). Bezpośrednio nad dachem planuję montaż wentylatora promieniowego zakończonego kolanem 135st z siatką.
Szukałem tematu już w książkach odnośnie chłodnictwa i wentylacji ale ciężko znaleźć coś konkretnego i wydaje mi się że to bardziej kwestia doświadczenia.
Poniżej przykładowy rysunek na szybko
Mam okap gastronomiczny nawieno-wywiewny składający się z dwóch modułów (cztery wyjścia 315 oraz cztery wejścia 250).
Okap zamontowany jest na całej szerokości ściany 4m w związku z tym mam pytanie.
Czy kanał nawiewny podłączyć do okapu przez ścianę boczną czy ewentualnie robić przyłącz z przeciwległego końca i zrobić tzw. "U" ze spadkiem w stronę czerpni (wentylatora).
Obawiam się wykraplania wody z kanałów i okapu gdy temperatura powietrza czerpanego będzie poniżej zera.
Drugie pytanie. Czy stosować ocieplone kanały wylotowe? (też by uniknąć wykraplania wody). Bezpośrednio nad dachem planuję montaż wentylatora promieniowego zakończonego kolanem 135st z siatką.
Szukałem tematu już w książkach odnośnie chłodnictwa i wentylacji ale ciężko znaleźć coś konkretnego i wydaje mi się że to bardziej kwestia doświadczenia.
Poniżej przykładowy rysunek na szybko
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY