Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

wytwornica wody lodowej

3 Odpowiedzi, 7011 Wyświetleń

awax

2006-05-15, 05:23:49
Top użytkownik
Witam
Mam pytanie do eksperta
Carrier 30GH-050-7322EE (7 sprężarek)nie zdaje egzaminu z uwagi na bardzo duże zapylenie w miejscu zainstalowania co powoduje "zabijanie"skraplacza.
Pytania
-jaki wymiennik wodny zastosować;
-szeregowo czy równolegle;
-jak sterować przepływ wody;(własne ujęcie)-jaki wymiennik z uwagi na osadzanie się kamienia)
-jak skorygować ilośś czynnika.

Te same pytania odnośnie drugiego urządzenia RC MAXIMO-A-STD

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

YN

2006-05-16, 09:53:18
Użytkownik
Cały problem, podobnie jak pytania, wygląda nieco dziwnie, ale pomińmy to.
Na wstępie kilka istotnych uwag i wyjaśnień.
Urządzenie, o które Pan pyta, 30GH-050-7322EE to agregat wody lodowej chłodzony powietrzem - historia firmy Carrier. Ostatnie egzemplarze zostały montowane ok. 7 lat temu. Na ile pamiętam oznaczenia i symbolikę stossowaną u Carrier'a to jest to agregat pracujący na dwóch, a nie siedmiu, sprężarkach tłokowych. Oznaczenie -050- mówi, iż moc chłodnicza tego urządzenia wynosi 50.000 BTU, czyli ok. 170-180 kW
Agregat pracuje na R22 i w świetle obecnych przepisów dokonywanie znaczych zmian, w tym przypadku bardzo dużych, konieczna jest zmiana czynnika np. na R407c. Wiąże się to ze zmianą oleju, automatyki sterującej i jak sądzę jeszcze paru drobiazgów, które pojawiłyby się w trakie prac przeróbkowych.
Prace takie na pewno byłyby kosztowne, efekt niepewny a urządzenie pozostałoby STARE. Nowe urządzenie Carrier'a wykonane pod zamówienie, z kilkuletnią gwarancją można kupić za ok. 18-20 tys. Euro.
Wydaje mi się, że w omawianej sprawie zadziałało znane porzekadło "Polak potrafi..". Można zadać sobie pytanie czy naprawdę jest to potrzebe.
Jeśli zapadnie decyzja o dokonaniu przeróbki układu z chłodzeniem w obiegu otwartym (z ujęcia) pierwszą sprawą jest zbadanie składu chemicznego wody, szczególnie na zawartość związków amoniaku a nie tzw. kamienia, który po stronie wody można cyklicznie usuwać. Badania wody będą decydowały o wymaganiach materiałowych, z którego powienien być wykonany wymiennik płąszczowo-rurowy........
Jeszcze jedno. Wyaje mi się, iż problemy prawdziwe, a jest ich wiele, na łamach PORTALU powinny być kierowane do wszystkich odwiedzających i zainteresowanych.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2006-05-16, 11:50:21
Top użytkownik
Witam
Istotnie symbol ,który mi podano został odczytany z drugiego urządzenia ,a jest ich w sumie sześć.
Niezależnie od tego wydaje mi się ,że wymiana skraplacza jest jeszcze w świetle obowiązujących przepisów dopuszczalna natomiast o ekonomii decyduje klient.Powyższe urządzenia były dotychczas eksploatowane w niewielkim stopniu i zużycie nie jest zbyt duże (od 15000 do 20000 godzin)
pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa