Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z długo nie używana klimatyzacją

10 Odpowiedzi, 13023 Wyświetleń

sebotrucker

2008-08-06, 18:10:35
Użytkownik
Witam mam mały problem z klimatyzacja samochodową klimatyzacja dłuzszy czas była rozszczelniona ze wzglede na popsuta chłdnicę. Chłodnica została wymieniona na nową, wraz ze wszystkimi uszczelkami(oringami).
Dzisiaj przyjechał do mnie gosciu który napełnia klime klima napełniana była z butli nabił 1500gram freonu i iles tam gazu niewiem bo niewidziałem ile. Ta inwstycja kosztowała mnie 200zł. Po napełnieniu już po 5 sekundach gruba rurka zrobiła sie strszanie zimna wręcz lodowata co mnie wręcz ucieszyło gdyż kompresor jest wydajny i dobry. Po upływie 3 godzin sprężarka przestała się załączać. Bardzo mnie to zdziwiło wiec podniosłem antrapę ku mojemu zdziwienia zobaczyłem jak osuszacz zaczą sie pocić w jednym miejscu wręcz płyną opej. Więc osuszacz do wymiany. Weszłem więc pod spód zeby zobaczyć czy to tylko jedyne miejsce nieszczelnosci, ku mojemu zdziwieniu poci się też sprężarka i to według mnie bardzo mocno podczas gdy kręci się kułkiem od pąpy widac ja kstwiaja się bąbelki w miejscu uszczelnienia przednego z tyłu to już całkowiecie nawet bez kręcenia widać bąble i spore zaolejenie.
Foty:
[Obrazek: 967216.jpg]
[Obrazek: 967218.jpg]
[Obrazek: 967219.jpg]
[Obrazek: 967224.jpg]
[Obrazek: 967233.jpg]
I tu moje pytanie wiem osuszczanie nie zregeneruje i musze kupić nowy ale czy sa jakieś uszczelki dzięki którym mogżna zregenerowac tą sprężarkę? Moze wie ktos co to za marka i model tej spręzarki Auto MAN F 90 94 rok?
  • Odpowiedz

tom17

2008-08-06, 18:19:25
Użytkownik
jest to sprężarka to tama TM-15HD. można dokupic do niej uszczelki. w tym miejscu gdzie Ci cieknie znajduje się o-ring
  • Odpowiedz

sebotrucker

2008-08-06, 19:48:25
Użytkownik
Powiedz mi kolego gdzie moge dostać zestaw naprawczy do tej sprężarki i osuszacz bo niemoge znaleść jaki by był koszt tego?
  • Odpowiedz

tom17

2008-08-07, 07:05:57
Użytkownik
zapytaj np. w www.climateam.pl, www.airstal.com. jeżeli nie znajdziesz osuszacza to zapytaj w serwisie. również dostępne są uniwersalne np. z waeco więc może cos dopasujesz
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-08-07, 16:08:21
Moderator
w wawie w euroklimie maja co potrzebujesz
  • Odpowiedz

sebotrucker

2008-08-07, 16:54:14
Użytkownik
Dzisiaj znalazłem w katalogu na straonie kager osuszacz bo w euro klimie nie mieli, a sprężarke oddam do regeneracji bo i tak sam jej nie naprawie jaki bedzie ewentualny koszt regeneracji takiej papy?
LINK: do osuszacza.
http://www.kager.pl/kager/staticDispatch...icleType/2
  • Odpowiedz

marekklima

2008-08-07, 19:28:03
Nowy użytkownik
papy sie nie regeneruje, pape sie kladzie nową!! sorry nie moglem sie powstrzymacSmile)))
  • Odpowiedz

dv24v

2008-08-07, 23:03:11
Użytkownik
dobre Smile a moze tu chodziło o papa dance Smile
  • Odpowiedz

sebotrucker

2008-08-08, 08:37:22
Użytkownik
Chodziło mi o regeneracje pompyTongueP troche szwankuje klawiatura, gościu chciał za wymiane łożyska 200zł nie wiem ile by wyniosła naprawa to znaczy uszczlnienie jej całej bo dzisiaj ona wygląda jakbby była cała zielona według mnie to poluzowały się śruby które to wszystko trzymają bo normalnie kapie z niejBig Grin
Fota osuszacza. NR; katalogowy:81619106008
[Obrazek: 971108.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-08-08, 10:46:33 przez sebotrucker.)
  • Odpowiedz

tom17

2008-08-08, 17:38:25
Użytkownik
Kompletna regeneracja powinna zamknąć się w okolicach 500 - 600PLN (robocizna 300, uszczelnienia 100 - 150, łożysko (np. NSK ok. 60, chińskie 30), olej ok 50 PLN). Oczywiście dane są szacunkowe. Jeżeli chcesz to na fakturę zadzwoń do www.airstal.com robia dobrze i dają 2 lata gwarancji (sprawdzone)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa