Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Opel Zafira-nie działa klimatyzacja

8 Odpowiedzi, 23246 Wyświetleń

Hiewont

2008-08-16, 18:12:36
Nowy użytkownik
Kupiłem Opla Zafire z 2001 r. z nie działającą klimatyzacją.Pojechałem do mechanika,gdzie wymieniono w samochodzie filtr i nabito gazem,klima działała przez kilka dni.Pojechałem powtórnie sprawdzono wszystko,odciągnięto gaz i nabito nowy z barwnikiem, klimatyzacja działała kilka dni.Powtarzało się to kilkakrotnie i w końcu zlokalizowano usterkę,była to wypalona wtyczka /złączka elektryczna/sprężarki.Ponieważ złączka ta jest na bardzo krótkim kablu przez to jest bardzo trudny dostęp/od spodu samochodu po zdjęciu osłony/. Zaproponowano mi/niechętnie/wyciągnięcie gazu i wymontowanie sprężarki,przez co koszt miałby być dość wysoki.Ponieważ nie mieli takiej wtyczki,naprawa została odwleczona .Kupiłem wtyczkę inną na dwie "żyły"/jak oryginał /i postanowiłem sam ją przylutować bez demontażu sprężarki.Jednak pomyliłem kable przy demontażu /b.ciasno/a kable dochodzące jak i wychodzące,są różnego koloru/trudne do sparowania/.Sparowałem na chybił trafił,jednak źle , bo spaliłem bezpiecznik Nr40 7,5 A / w skrzynce bezpiecznikowej /, założyłem nowy i prze lutowałem kable jednak sytuacja się powtórzyła. Pytanie:co mogłem popsuć podłączając źle kable we złączce ?.Proszę o pomoc !
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-08-17, 08:18:03
Moderator
cewka sterowana jest plusem a masa podłaczona jest na stałe tak wynika ze schematu
  • Odpowiedz

tom17

2008-08-17, 14:13:45
Użytkownik
cewka posiada diodę. jeżeli zmieniłeś polaryzację spaliła się ona i robi zwarcie
  • Odpowiedz

Hiewont

2008-08-17, 17:05:00
Nowy użytkownik
Dzięki! dla " redeklimat" i "tom 17" za szybką odpowiedz.Upewniliście mnie,że muszę znaleźć Fachowca do tej awarii,żeby nie zepsuć więcej.
  • Odpowiedz

Hiewont

2008-08-17, 17:11:17
Nowy użytkownik
Dzięki dla "radekklimat"za odpowiedz i przepraszam za pomyłkę!
  • Odpowiedz

termac

2008-08-17, 21:46:53
Nowy użytkownik
Praktycznie musisz wymienić cewkę, ale może być trudno bez demontażu sprężarki. Jeśli duży przebieg to wskazane jest również wymienienie łożyska w kole pasowym.
  • Odpowiedz

Hiewont

2008-08-18, 21:06:24
Nowy użytkownik
Przebieg ? 185 000 km - mam nadzieje. Dzisiaj byłem w serwisie Opla w Kielcach.Rozpocząłem rozmowę o przeprogramowaniu komputera tak,aby wyświetlał informacje po polsku.Mogą to zrobić za 106 zł.ale jak im się nie uda to i tak muszę zapłacić 106 zł.Natomiast co do klimatyzacji musiałbym się umówić na termin,ale jak im się nie uda naprawić .......a ta naprawa nie trwałaby 10 minut jak podłączenie komputera. Pozdrawiam Wszystkich.
  • Odpowiedz

Absolut

2008-08-18, 21:22:33
Użytkownik
To do klimy raczej proponuje kogoś od klimy bo w serwisach to im sie rzadko udaje coś więcej niż nabić no ale są wyjątki
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa