Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Split LG

15 Odpowiedzi, 16373 Wyświetleń

yanek

2008-09-03, 09:41:01
Nowy użytkownik
Witam wszystkich,
Jak narazie mam na koncie podłączonych z 6 chińskich klimatyzatorów Galanz (czyli totalny początkujący).
Wydawało mi się, że jestem przygotowany do podłączenia wszelakiej maści klimatyzatorów innych producentów, dlatego też podjąłem się montażu LG S09AW Inverter. Jakież było moje zdziwienie, że brak dołączonych jakichkolwiek kabli w zestawie. Jeszcze większe zdziwienie było gdy zobaczyłem ilość potencjalnych połączeń (wiele mniej niż w wspomnianym chińskim urządzeniu).
Banalne dla Was pytanie: gdzie podłączacie zasilanie całego układu bo podłączenie jednostek jest jasne? Czy coś włączacie jeszcze w układ elektryczny? Punkty połączeń 1[L], 2[N], uziemienie/masa, 3.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2008-09-03, 13:48:21
Moderator
Ten LG to neoplasma i tak jak w większości LG zasilanie przychodzi do jednostki wewnętrznej a między zewnętrzną a wewnętrzną dajesz przewód 5x1,5 i tam masz zasilanie kompresora i sterowanie ,
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-09-03, 18:19:59
Zaawansowany użytkownik
dosłownie banał między jednostką zewnętrzną a wewnętrzną masz politerowane kolorem czy też numerycznie jak połączyć. jedna jednostka bendze miała więcej podłączeń czyli L-faza,i N,neutralny . czyli do tej jednostki idze zasilanie. np.HITACHI inverter ma podłączenie w jednosce wewnętrznej a LG w zewnętrznej mam nadzeje ze wszystko jasne POZDRAWIAM
  • Odpowiedz

byniom

2008-09-03, 19:00:00
Moderator
w LG do 7kw zasilanie przychodzi do wenwetrznej a jak odkręcisz klapkę od przewodów to tam masz rozrysowane co i jak z numerkami
  • Odpowiedz

maro196

2008-09-03, 19:17:01
Użytkownik
byniom ma racje do 7kW zasilanie z wewnetrznej bez znaczenia czy inverter czy nie
  • Odpowiedz

yanek

2008-09-04, 06:58:11
Nowy użytkownik
W jednostce wewnętrznej mamy 1[L], 2[N], masa, 3. W jednostce zewnętrznej mamy takie same zaciski i rysunek jak podłączyć obie jednostki - i tu jest wszystko jasne. Natomiast nie ma oddzielnych zacisków do podłączenia zasilania więc jest coś o czym nie wiem... Czuję się jak baran... Ale nawet w instrukcji nie podają bo jest to pewnie oczywiste (tylko nie dla mnie). Napisane jest, że zasilanie całego układu podłącza się do jednostki zew.
[Tak na marginesie to zachodzę w głowie jak to możliwe, że w Galanz w sumie jednostki połączone są 7 przewodami + osobny do zasilania a tu...]
Proszę o wyrozumiałość - nie chcę popełnić błędu zanim wszystko uruchomię... Szczęśliwe uruchamiam we własnej firmie więc nikt na moim zdobywaniu wiedzy nie ucierpi Smile

[Klima-cool] w obu jednostkach znajduje się taka sama ilość zacisków - 4szt - dla mnie za proste... Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-09-04, 07:15:33 przez yanek.)
  • Odpowiedz

miro102

2008-09-04, 12:32:31
Nowy użytkownik
z jednostki wew powinien wychodzic kabelek do podłączenia do sieci osobny wolno zwisajacy, a potem zaciski miedzy jednostkami według numerków 1,2,3,4,5. 1,2,3 siec 4,5 sterowanie i tyle filozowi. Moze tam masz jakis wyjątek, ale generalnie L,N i uziemienie powinno byc opisane i generalnie nie jest wazne gdzie je podłączysz, czy do wew czy zew jednostki
pozdrawiam
  • Odpowiedz

yanek

2008-09-04, 13:38:54
Nowy użytkownik
"miro102", tak jak pisałem wcześniej nie ma żadnego zwisającego kabla a zacisków jest 4 szt. Oczywiste to dla mnie było gdy podączałem chińczyka ale tu wychodzi z tego wszystkiego, że do sterowania służy 1 przewód (czy to wogóle możliwe?).
No dobra - mówię sobie - skoro tak to podłączam (cały układ jest przygotowany) - 1 z 1, 2 z 2, 3 z 3, masa z masa. Dobra - mam podłączone jednostki. Teraz zasilanie układu - hmmm - zwisającego kabla nie ma... No dobra podłączam pod te same zaciski czyli 1[L], 2[N] i masę. Odpalam klimę i... jednostka wewnętrzna odpala - zewnętrzna nie... Po chwili urządzenie wew wyłącza się a jego zielona dioda miga po 5razy z przerwami. Pamiętając, że kolega "byniom" zamieszczał na swojej stronie kody błędów LG zaglądam co to znaczy: błąd w połączeniu jednostki wew i zew. Otwieram jednostkę zew., dokopuję się do układu elktronicznego, szukam diody - jest czerwona - miga również po 5 razy i przerwa. Sprawdzam w tabeli - to samo - błąd połaczenia.............
  • Odpowiedz

Artic

2008-09-04, 13:39:18
Zaawansowany użytkownik
wystarczy czytać opisy i schemaciki na klapkach i wszystko jasne bedzie Big Grin
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

byniom

2008-09-04, 13:55:41
Moderator
Wklimatyzatorach bardziej chińskich są dołączone przewody w takiej długości jak rurki w zestawie i raczej na taką odległość powinien być kompresor od jednostki wewn. bo tak przewiduje producent natomiast w LG możesz dokładać dłuższe odcinki rurek ( oczywiście w granicach jakie przewiduje producent ) i jednocześnie przewód który jak by był fabrycznie zamontowany to i tak musiałbyś przedłużać jakąś pewnie puszką. Co do kapelka zasilającego to powinien (musi ) byś przy jednostce wewnętrznej . Koloru szarego trzy żyłowy i być moż eże jest on ułożony pod rurkami przyłączeniowymi w jednostce wewn. i dlatego jeszcze może go nie zobaczyłeś w LG przy tych splitach do 7 kw niema możliwości podpięcia zasilania samemu bo jest ono zamontowane fabrycznie bezpośrednio to płytki i takie swobodne odpięcie go to nie jest takie proste. Jeżeli niemasz tego przewodu to coś masz nie tak i reklamuj tego splita. 16 lat montażu LG i ani razu nie spotkałem się z tym ż enie było przewodu . Poszukaj dobrze bo może jest pod rurkami i odpływem.
  • Odpowiedz

yanek

2008-09-04, 19:43:21
Nowy użytkownik
Byniom, na 100% nie ma tego przewodu w mojej jednostce. Dzięki - bo właśnie o to cały czas mi chodziło. Nie wiedziałem czy wszystko mam w zestawie (zakładam LG pierwszy raz). Na schematach do których link podał mi AS (za co też wielkie dzięki) widzę ten kabel jako część oznaczana 264110 (power cord assembly). Z rysunku wynika, że nie jest wlutowany tylko na kostki połączeniowe, więc myślę, że uzyskam go od sprzedawcy. Tylko teraz znowu demontaż...
Tak wogóle to w instrukcji serwisowej dołączonej do zestawu nie uświadczysz żadnych schematów...

Wszystkim dzięki serdeczne za zaangażowanie przy moim wątku.
Pozdrawiam
PS. Ciekaw jestem czy przy reklamacji będą grymasić?
  • Odpowiedz

byniom

2008-09-04, 20:48:54
Moderator
To dziwne bo zawsze do LG jest dołączona instrukcja i tam jest wszystko opisane. Może to jakaś podróbka ? wejdź na stronę klima.com.pl i się dowiedz
  • Odpowiedz

yanek

2008-09-04, 21:29:23
Nowy użytkownik
Instrukcja jest - serwisowa po angielsku i użytkownika po polsku i ang. Jednak brak w nich dokładnych schematów elektrycznych, rysunków złożeniowych itp. Nie wynika z nich tym samym, że brak wspomnianego kabla powinien być niepokojący. Dlatego początkujący z krótką praktyką może się zaciąć - w końcu zawsze jest możliwość, że czegoś nie wiem - zwłaszcza gdy podłączam pierwszy raz...
KLimatyzator z pewnego źródła.
  • Odpowiedz

byniom

2008-09-05, 16:35:28
Moderator
Może jakieś tureckie bo przez tyle leat montowałem koreańskie i zero problemów a przyszły tureckie i na 6 sztuk każdy miał jakiś problem. W jednym połamany wentylator w jednostce wewn. każdy miał pouchylane zawory przy kompresorach i freon sknacał albo manetki powypadały . Turek jest gorszy od chinczyka.
  • Odpowiedz

yanek

2008-09-05, 17:43:38
Nowy użytkownik
Przeglądając forum natknąłem się na niepochlebne opinie o tureckich montażach. Mój egzemplarz jest z Korei (przynajmniej tak napisano na naklejce. No nic - trudne początki - później może będzie lepiej Smile
Pozdro
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa