Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klima golf 2 jak napełnić kompresor sd508?

11 Odpowiedzi, 17064 Wyświetleń

igorn

2008-10-21, 13:15:06
Nowy użytkownik
witam
wlasnie skonczyłem montaż klimy w golfie2. pozostało mi napełnić kompresor saden sd-508 olejem. czy ktoś może mi podpowiedzieć jak to zrobić? klime montowałem sam. samochód dawca mial sprawny układ (ponoc bo kupilem na allegro). wujek zajmuje sie chłodnictwem i może mi napełnić freonem, ale nie ma żadnego doswiadczenia w a/c samochodowych. chcialbym mu pomuc i zdobyć informacje jak napełnić układ olejem i jaki olej? ile oleju i czynnika juz wiem. sprezarka sd-508 na r12. prosze o pomoc doświadczonych forumowiczów. pozdrawiam wszystkich.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-10-21, 13:21:26 przez igorn.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-10-22, 05:53:33
Moderator
jak sprawdzisz czy jest układ szczelny to po odessaniu prozni odmierz sobie tyle oleju ile trzeba i po zakreceniu kurka na manometrach po stronie ssacej odkrec waz i wsadz go do pojemnika z olejam a układ sam go sobie wciagnie potem nie odkrecajac manometrow zakrec waz z powrotem i pociagnij jeszcze próznie na stronie tłocznej, nastepnie napełnij uklad gazem r 409a, olej mineralny typu B 5.2 lub jakikolwiek mineralny o gestosci od 60 do 100
  • Odpowiedz

igorn

2008-10-23, 11:33:59
Nowy użytkownik
rozumiem ze mam odkręcić przewód od kompresora i nim zaciągnąć olej? czy po takim demontażu instalacji i ponownym montażu nie trzeba nic płukać, czyścić? przewody i kompresor były rozkręcone około miesiąc temu. były zabezpieczone jedynie końcówki poprzez wetkniecie papieru (przewody, chłodnica), a kompresor mial zaklejone wloty izolacją.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-10-23, 20:02:00
Moderator
załóz nowy filtr-osuszacz i rob tak jak ci napisałem a wujo powinien wiedziec co i jak bo to zwykła klima jak inne tylko jak bedziesz testował to przy 1500 rpm silnika i cisnienia na ssaniu 1,6-2,0 bar na tłoczeniu 12-16 bar
  • Odpowiedz

igorn

2009-05-21, 20:17:16
Nowy użytkownik
witam

chciałbym poprosić znowu o porade forumowiczów. klima została napelniona w/g wskazówek kolegi radekklimat za co mu dziękuje. nie wymieniłem tylko filtra osuszacza bo miałem problem z szybkim zdobyciem, a zalezało mi na sprawdzeniu systemu który zakupilem na allegro. klima dzialala po napelnieniu jednak byla juz jesień .. do wiosny ubylo czynnika. dobilismy gazu z wujkiem 3 tyg temu i dzialala całkiem niezle ok.10 dni po czym coraz gorzej. po zdjeciu atrapy zauważyłem że jedno z polączeń skręcanych filtra jest spocone olejem i przykurzone, a drugie zupelnie suche? wydaje mi sie ze tu tkwi przyczyna i wyciek. chcialbym teraz wymienic filtr i jego oringi i mam w zwiazku z tym kilka pytań:
-jak opróżnic resztki czynnika z ukladu - jaki sprzet potrzebny i jak to przeprowadzic?
-czy to spocenie złącza mogło spowodowac ubytki znaczące oleju które trzeba uzupelnic?
-czy moze trzeba odessac wszystko olej czynnik proznia i ładowanie jek na samym początku?
-czy czynniki r12 i 409a sa mieszalne i pracuja na tych samych olejach? pierwszy raz nabijalem r12 ale to były resztki i na wiosne dobijalismy 409 i dzialala ok. ale czy tak mozna?
prosze o pomoc. pozdrawiam

igor
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-05-22, 19:01:39
Moderator
nie mozna mieszac ze soba roznych gazow
wymien filter oraz o-ringi i napelnij 409a bez wymiany oleju
  • Odpowiedz

Jabluszko

2009-05-23, 07:40:48
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):zakrec waz z powrotem i pociagnij jeszcze próznie na stronie tłocznej, nastepnie napełnij uklad gazem r 409a,
podciagniecie prozni po dolaniu oleju nie jest najlepszym pomyslem - zassasz olej do pompy prozniowej...

dlaczego powinien dodac r409a , prosze wyjasnij?
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-05-23, 14:34:03
Moderator
jak napełni olejem na stronie ssacej i zakreci zawor na manometrach to pompa nie zassie oleju przez strone tłoczna
i nie rozumiem pytania "dlaczego powinien dodac r409a , prosze wyjasnij?" a czego ma dodac-wody?
  • Odpowiedz

igorn

2009-05-25, 21:05:58
Nowy użytkownik
witam wszystkich. ale czy przy wycieku czynnika i teraz jak bede oprózniał uklad odkrecajac osuszacz (nie mamy stacji odzysku tylko pompa prozniowa i manometry) nie wyparuje razem z gazem mi olej ?
co zrobic po zakreceniu nowego osuszacza? podłączyć układ pod pompe próżniowa? jesli tak to co z olejem? nie zassie go pompa. prosze o wiecej info bo na jutro zaplanowałem robote. pozdrawiam wszystkich
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-05-27, 20:52:47
Moderator
olej paruje w temp ok 190 stopni celcjusza wiec z gazem nie odparuje
podłaczasz pompe, ciagniesz proznie i napełniasz freonem i to wszystko mozesz dodac ok 30-50gram oleju po prozni jak ci wczesniej pisałem
  • Odpowiedz

slawek773

2014-07-25, 19:51:21
Nowy użytkownik
Czy wiemy jak do silnika 1,8 RP z klimatyzacją w golfie 2 z 1990roku podłączyć +ze sprężarki sprzęgła do komputera na jaki pin bo jak się włącza to gaśnie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa