Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Mały problem z maneurop

14 Odpowiedzi, 13226 Wyświetleń

byniom

2008-12-16, 14:54:38
Moderator
Dzisiaj byłem u gościa bo zadzwonił ż ecoś się dzieiej ze sprężarką. Podjechałem i widze agregat z (wytwornica wody lodowej) z dwoma sprężarkami MTZ40JHAVE a efekt jest taki że wszystko działa dobrze poza tym że sprężarka jak pracuje to coś w niej wali i pracuje jak traktor . To samo dzieije sie z drugą sprężarką. Jak wyłączylem agregat i poruszałem bańką sprężarki to tak jak by silnik w niej pukał i wyglądało by na to ż ewyrobiły się sprężyny mocujące . Dziwne jest to ż esprzęt ma 3 lata a klient dokładnie niewie czy tak było wcześniej bo nie zwracał na to uwagi a w miejscu w którym stoi jest hałas od maszyn. Niewiem co z tym fantem zrobić bo klient jest przygotowany na ewentualną wymianę bo nie chce żeby produkcja mu staneła ale pod warunkiem że ona jest naprawdę uszkodzona. Dziwne jest też rto że taki efekt jest na dwuch sprężarkach no bo z jedną to jeszcze rozumię ż esprężyna mocująca płekła ale obie tak by miały ?. Spotkał się ktoś z takim zjawiskiem i co mogę z tym zrobić ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

byniom

2008-12-16, 19:43:12
Moderator
Big Grin to było pierwsze o co się gościa spytałem ale twierdził że nie natomiast wydaje mi się że przy tłokówce to tak by nie miało wpływu.
  • Odpowiedz

zuku

2008-12-16, 21:17:39
Użytkownik
mialem podobny przypadek ze spiralna sprezarka albo to byl maneurop albo performance - bylo malo czynnika nie miala odpowiedniego obciazenia objaw byl taki jakby cos w niej latalo uderzal metal o metal po uzupelnieniu czynika przestalo
  • Odpowiedz

byniom

2008-12-16, 21:37:50
Moderator
No dobrze tyko gdzie tu na logika , bo jakoś nie moge się do tej teori przekonać.
  • Odpowiedz

grzedam

2009-02-18, 09:39:58
Nowy użytkownik
a czy czasem sprezarki ne były zalewane ciecza i to po prostu płyty zaworoe wzieło itk słychać
  • Odpowiedz

byniom

2009-02-18, 14:00:35
Moderator
Raczej nie
  • Odpowiedz

awax

2009-02-18, 17:25:30
Top użytkownik
Dziwne,że masz to w dwóch sprężarkach ,ale prawdopodobnie pękła sprężyna mocująca wewnątrz sprężarkę.
Właśnie dzisiaj odbyło się spotkanie z przedstawicielem Danfosa i była mowa o tym,że takie sytuacje miały miejsce i producent dokonał zmian w nowoprodukowanych.
Sam również kilkakrotnie się z tym spotkałem,słychać wówczas czasem jak wał ociera o dno obudowy.
  • Odpowiedz

byniom

2009-02-18, 18:34:34
Moderator
Myślę ż ejak by wał obcierał o dno bańki to już by były tego efekty widoczne w postaci przetarcia i wycieku a tutaj to tak jak by o boki bańki się obijał silnik.
  • Odpowiedz

awax

2009-02-18, 18:36:43
Top użytkownik
Nie przetrze,to gruba blacha,a o boki także się obija.
Stawiam na sprężyny,wymiana
  • Odpowiedz

Artic

2009-02-18, 22:02:25
Zaawansowany użytkownik
jest to tamtem??

jeśli tam to są zawory zwrotne??

druga możliwość to że była zalewana ciekłym czynnikiem i mogło coś pęknąć np. jak mówi awax ,,sprężyna,,
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-02-18, 22:04:47 przez Artic.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-02-19, 22:17:03
Moderator
Artic napisał(a):jest to tamtem??
Zapewne masz na myśli tandem.

Byniom, ale sprawa zamknięta czy nie?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Artic

2009-02-19, 23:26:06
Zaawansowany użytkownik
Shitashii napisał(a):
Artic napisał(a):jest to tamtem??
Zapewne masz na myśli tandem.
nie no następny czepia się słówek
daj sobie na luz po 10 godzinach myślisz że człowiek patrzy na ttakie pierdoły??
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-02-20, 06:45:15
Moderator
jaki prad biora sprezarki podczas pracy, czy sa zastosowane zawory zwrotne za sprezarkami na tloczeniu jak pytał Artic, czy jest odolejacz i wspolna linia zasilajaca w olej, czy sa dozowniki oleju na sprezarkach jak system olejenia jest centralny, ile cykli zalaczen na godzine maja te sprezarki i jakim sterownikiem zespołu sprezarkowego jest to sterowane
podaj te dane Byniom to moze sie uda ustalic co w nich wali
  • Odpowiedz

byniom

2009-02-20, 07:00:12
Moderator
To raczej będzie trudne bo o tym agregacie dowiedziałęm się będąc ostatnie dni w firmie wktórej juz nie pracuję i teraz nie wiem czy ktoś to naprawiał czy nie ale jak wtedy byłem to właśnie zwróciłem uwagę na tą prace ż etak się telepią natomiast co do odolejaczy to nie żuciły mi sie w oczy.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa