Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kto wymienieła R22 na inny w śrubówkach Trane ?

5 Odpowiedzi, 5699 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

byniom

2009-01-04, 17:34:56
Moderator
Tak jak w temacie czy ktoś z was wymieniał R22 na inny w tych agregatach śrubowych Trane ? jeżeli tak to na jaki bo czytałem tekst gościa z Trane i tam zalecają R404,r407 i R134a . Wiadomo że trzeba wymienić olej ale temat bardziej dotyczy rególacji i ewentualnej wymianie niektórych części. Wiadomo ż ew tych agregatach zawór rozprężny jest krokowy więc pewnie będzie musiał być przeprogramowany ale dlaczego nie zalecają np. czynnika R422d gdzie parametry ma prawie takie jak R22 i z zaworem prakrtcznie nic się nie powinno robić no może minimalna korekta a i olej nie musiał by być wymieniony choć pewnie wskazane by było.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać

Remik

2009-01-04, 18:57:10
Zaawansowany użytkownik
Witam
R 422 D jest nowym czynnikiem i prawdopodobnie z tego powodu nie był wymieniony jako zamiennik za R 22
Osobiście nie miałem z 422 do czynienia

byniom

2009-01-04, 19:06:32
Moderator
Ja wymieniałem ale w małych urządzeniach a zdziwiło mnie to dlaczego polecali inne a ten przy którym przktycznie wymienia sie tylko sam czynnik pomineli ale juz doczytałem w necie że są w fazie testu z R422d ale dopuki nie zakończą to nic nie ujawnią.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać

AS

2009-01-04, 21:56:30
Zaawansowany użytkownik
Przy wymianie na R134a należy zwrócić uwagę na rodzaj uszczelek w dnach sitowych parowników płaszczoworurowych, jeżeli oczywiście występują, w agreagtach wody lodowej, nie zawsze wytrzymują pracę na nowym czynniku chłodniczym. należy pamiętać o przestawieniu w sterowniku na odpowiedni rodzaj czynnika chłodniczego. Co do R422d to w konfiguracji sterownika starszego typu po prostu ten rodzaj nie występuje i dlatego w chwili obecnej nie ma żadnych informacji jak modyfikować układ chłodniczy z tym czynnikiem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-01-04, 21:57:01 przez AS.)

jacenty

2009-03-16, 13:06:52
Nowy użytkownik
z R22 w śrubach trane można przeskoczyć jedynie na 134 lub 404a. przy przejściu na 134a traci się 50% wydajności, na 404a jakieś 5%.
trzeba wcześniej sprawdzić czy w sterowniku jest 404a, bo jeżeli nie(bardzo stare maszyny) to pozostaje 134 lub wymiana jakiś modułów które suportują 404a.
trzeba pamiętać o wymianie oleju na estrowy, i filtrów oleju.
a propo innych czynników, z tego co wiem to serwis trane autoryzuje tylko te w/w, i nie prowadzi żadnych testów na temat dropinów, i jeżeli chce się je stosować to na własne ryzyko i odpowiedzialność.

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa