Prosba o podpowiedz odnosnie elektronicznych manometrów ...gdzie kupic nigdzie nie moge znalezc w interku , jakiej firmy , czy macie cos godnego polecenia w przystepnej cenie
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Elektroniczne manometry
44 Odpowiedzi, 47441 Wyświetleń|
Witam
A powiedz mi do czego będziesz używał tych manometrów? Chodzi mi zakres prac jakie będziesz wykonywał. Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
zakres prac ? montaz klimatyzatorów split - multisplit , czemu akurat elektroniczne?..... hmmm mysle ,ze podstawą bedzie to iz jest to wygodniejsze jeden do wielu czynnikow , poza tym odczyt jednoznaczny , wbrew pozorom sa tacy którzy maja problemy z odczytu z normalnego manometru , pracowałem z takimi ludzmi i najmniej wazne , lubie elektroniczne sprzety i jesli jest mozliwosc staram sie zastepowac sprzet , na elektroniczny.
Szukałem w sieci , ale widocznie jakos nieskutecznie , naprawde nie znalazlem zadnej firmy oferujacej takie urzadzenia....... ROTHENBERGER , REFCO no nie udało mi sie nic złapac. Interesuje mnie cos ze sredniej pólki nie za drogo , ale skutecznie pozdrawiam i dzieki
no Stefan..... wierzę w Ciebie :-)
No tak zbyt banalne , aby zapytac na forum? ....rozumiem
wigmors z wroclawia ma taki sprzet cos w granicach 1500zl ale bedziesz znal firme to szukaj gdzie indziej bo to straszne zdzierusy!!!
ARTCLIM , ja tylko żartowałem, jak bedzie stefanbud, powie Ci więcej :-)
super dzieki wszystkom za odpowiedz ..... i sorki nowym mało doswiadczonym takim jak ja ,czasem wstyd zadac jakiekolwiek pytanie
dzieki
Ja zapłaciłem 800 za te z Refco
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
TESTO 523 mam taki do klimy raczej zbędny wydatek koszt około 1800 netto świetna zabawka do dużych układów chłodniczych.Więcej informacji na www.testo.com.pl
Ja bym raczej wolal kupic 4 zaworowe z wychylowe jak elektroniczne i 2 zaworowe . Pozatym czasm widac na analogowych nierownomiernosc cisnienia czynnika czy moze nawet drgania cisnienia czego nie uswiadczysz na cyfrze. Mnie nigdy to sie jeszcze nie przydalo ale zbieram doswiadczenia moze kiedys byc to pomocne .
Tylko w testo sonda temperatury i jak się nie mylę próżni to jest opcja a ceny nie są małe
Witam
Do montaż i serwisu klimatyzatorów warto mieć elektroniczny manometr. Koniecznie zintegrowany z termoparą i wakuometrem. Tym bardziej polecam te manometry dla mający mniejsze doświadczenie z techniką chłodniczą. Diagnoza układu chłodniczego jest o wiele prostsza i szybsza. Kwestia samego przyrządu jest dyskusyjna. Zgadzam się z kolego RoiliX że Testo ma zaawansowane, profesjonalne przyrządy które sprawdzają się najlepiej przy dużych układach chłodniczych i pompach ciepła. Są nieprzyzwoicie drogie i co roku trzeba robić kalibrację. Poza tym model z firmy Testo który by mnie zadowolił to model Testo 560-2 który kosztuje powyżej 5000pln. Dla Ciebie najlepszy będzie któryś z niższej półki, czyli zestaw Mastercool MTC 99661 lub manometr Revco Digimon-3-Plus. Osobiście posiadam oba modele. Każdy ma swoje wady i zalety ale obydwa pokazują parametry instalacji na których mi zależy czyli ciśnienia po stronie niskiej i wysokiej, temperatury wynikowe, temperatury realne i co najważniejsze wyliczają w czasie rzeczywistym temperaturę przegrzania i do chłodzenia. Najważniejszym moim zdaniem dla serwisu instalacji klimatyzatorów czy to przy montażu czy przy naprawie: sprawdzić głębokość próżni, próba szczelności na próżni, stan ilości czynnika w układzie chłodniczym. Tu bardzo pomocne będą te manometry. Pozdrawiam Nie mam dziś weny twórczej
dzieki jeszcze raz własnie złozyłem zamówienie na MASTERCOOL ..... dzieki
senior musisz przyznać ze w dziedzinie stefana parę zdań o elektronicznych zegarach to za mało. MA RACJE ponieważ MĄDREMU 2 ZDANIA WYSTARCZĄ GŁUPIEMU TO I REFERAT MAŁO.
ARTCLIM napisał(a):dzieki jeszcze raz własnie złozyłem zamówienie na MASTERCOOL ..... dziekiWitam No ale czemu ty się tak spieszysz? W gorącej wodzie jesteś kompany? Spytałbyś o wady i zalety. Pozdrawiam
ARTCLIM napisał(a):dzieki jeszcze raz własnie złozyłem zamówienie na MASTERCOOL ..... dziekiWitaj nie jestem zadowolony z obrotu tej sprawy... To ja temat przemyślam- nie dosypiam, jadę do hurtowni - marznę, sprawdzam dostępność i cenę a tu co... Stefanbud sypie z rękawa -jak zwykle, zresztą- elaborat na jego ulubiony temat. Kolega ARTCLIM napalił się i zamawia Mastercool'a. Ja tą gorycz jakoś przełknę, ale Stefanowi to chyba serce krwawi... Wiem już dlaczego się mówi, że praca publiczna taka niewdzięczna jest... Pozdrawiam
Witam
![]() Pozdrawiam
Przyznam ,ze przeczytałem kilka postów starych "STEFANBUDA" sorki jesli zle odmieniłem nazwe , na temat jak to wygodnie mu sie pracuje z rekami w kieszenie a maszyna robi robote za niego .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-01-14, 07:17:27 przez ARTCLIM.)
Hmmmm nie ujmujac wiedzy "stefanbuda" stwierdziłem ,ze ma racje , ze kurcze własciwie czemu nie ...niby elektronika zabija myslenie , ale czemu sie przemeczac .....wiec juz postanowione stefanbud ma racje ,ze urzadzenie to jest praktyczne i daje spory poglad na prawidłowa prace urzadzenia . Wiec zdecydowanie jest , zobaczyłem kilka zdjec z pracy stefanbudai na nich włascie zamiescił prace z manometrami "MASTERCOOL" i decyzja zapadła....skoro stefanbud robi na nim to my tez mozemy. Jeszcze raz dzieki i przepraszam wszystkich "marznących " w poszukiwaniu sprzetu i cen dla mnie ,ze to juz koniec tematu .....hehehe Stefanbud- jak widzisz masz spory wpływ na ludzi ....heheh no i swoja droga , dobrze ,ze jest taki facet jak stefanbud , który wypowie sie "CAŁYM ZDANIEM" CZESTO JEST TO POTRZEBNE I NAPRAWDE PRZYDATNE DLA INNYCH MNIEJ ZAAWANSOWANYCH. Reasumujac ......urzadzenie jest potrzebne , dostałem namiar i bardzooooo dziekuje. Nie ma problemu , urzadzen ci u nas brak , wiec jeszcze jedno pytanie ...... chodzi o mozliwie najtansza stacje odzysku czynnika "STEFANBUD" pisał gdzies dawno na swoich postach o najprostrzej stacji ok 2 tys zł czy jest szansa na taki sprzet , wiekszasc cen jakie znalazłem w sieci to 3,5 tys do 4 i drozej. Pozdrawiam
To że one sa elektroniczne to nie znaczy ża wszystko ci powiedzą jak wróżka. Podają parametry bardziej przystępnie choćby z tego względu że przeliczają za ciebie przegrzanie , ale tak naprawdę to decyzję co się dzieje w układzie to ty podejmiesz. Można by to porównać jak samochód maluch a jakiś lepszy który oprócz licznika ma wbudowany jeszcze obrotomierz.
Witam
Chcesz czy nie opisze Ci wady i zalety obu urządzeń. Na zachodzie i w stanach oba urządzenia mają miano ,,tylko do użytku domowego'', szczerze nie za bardzo rozumiem tego stwierdzenia ale przeważnie ono przewija często przez ich fora. Nie wiem czym kierowałeś się przy wyborze Mastercoola, myślę że ilością obsługiwanych czynników (61, większości nigdy nie będziesz używał) lub maksymalnym ciśnieniem pracy które wynosi 50bara a maksymalne bezpieczne 70bara. Tego już nie ma Refco (na niskim 30bara na wysokim chyba 50bara). W czym jest to istotne- a to w tym, jeżeli mamy potrzebę przełączenia trybu pracy na grzanie, nie musimy przełączać manometru z niskiej na wysoką stronę. Nie uszkodzi nam sensorów. Mastercool ma w komplecie wakuometr, bardzo dokładny i delikatny. Trzeba pamiętać żeby koniecznie odinstalować go przed pracą z czynnikiem w instalacji. Moim zdaniem minusem wakuometru w Mastercoolu jest to że umieszczono go przed zaworem niskiego ciśnienia. Odczyt głębokości próżni jest możliwy do momentu odcięcia zaworem niskiego ciśnienia. Zostaje nam standardowy odczyt -1,01 lub montaż dodatkowego zaworka odcinającego. Tego problemu nie ma w Digimonie, sensor vacu jest za zaworem i po zakręceniu pokazuje nam dokładny wynik do końca. Digimon ma w opisie technicznym podkreślony co 3 sekundowy odczyt parametrów, może ma to lepiej wpłynąć na stabilność odczytu, nie wiem. Odczytu parametrów z którą ma Mastercool problemy. Ma on wbudowane bardzo dokładne i wrażliwe sensory, choćby ten wysokości. Po włączeniu urządzenia koniecznie trzeba go kalibrować przyciskiem ENTER. Jeżeli się zapomni, bo ma się wrażenie że wyświetlane jest 0,0 może doprowadzić nas do szewskiej pasji dziwaczny odczyt parametrów np. po godzinnym próżnowaniu krótkiej instalacji wynik -0,90 lub jak włączymy manometr na niskiej stronie 0,0 a na wysokiej 0,67. Mi osobiście kiedyś zawiesił się na -1,01. Szlak mnie trafia. Wszystko trzeba powtarzać. Refco Digimon nie ma takich problemów ponieważ na automatyczną kalibrację. Myślę że bardzo duży wpływ na pracę Mastercoola ma niska temperatura otoczenia i wilgoć, nie bez powodu w opisie nie ma jej podanej, Refco nie wstydzi się tych parametrów (-20 do +50). Dodatkowo Digimon ma podział na pary i ciecze czynników, ustawia się to ręcznie, gdzieś wyczytałem że Mastercool kalkuluje to automatycznie. Dochodzimy do pomiarów temperatury przegrzania(Superheating) której najczęściej się używa przy serwisie splitów. Oba urządzenia mają w komplecie termopary. Dla Mastercoola punkt za praktyczne szczeki dopasowujące się do każdej średnicy rury ale trzeba odciągnąć izolacje żeby się wpiąć. W Digimonie mamy termoparę w kształcie cienkiej rurki którą możemy swobodnie wcisnąć pod izolacje, która będzie nam dociskać ją do rury z czynnikiem. Alternatywą gdy nie ma izolacji jest tasiemka z rzepem. W sumie nie jest to istotne tak jak wynik który potrzebujemy otrzymać czyli stabilny odczyt bez względu na warunki i ciśnienia którym jest temperatura przegrzania, która nam mówi o wartości i ilości czynnika w instalacji. I tu nie mam już nic do zarzucenia obu firmom. Jeżeli temperatura przegrzania jest w normie, to na pewno urządzenie wewnętrzne podaje dobrą temperaturę wywiewu. Oba urządzenia są zabezpieczone w obudowę z gumy ABS, mają duże, podświetlane wyświetlacze. Samą praktycznością dużo się nie różnią. W komplecie jest podręczna walizka, w oby przypadkach mogłaby być większa choćby żeby za każdym razem nie walczyć z wężami żeby móc ją zamknąć. Refco Digimon ma wersje z pięcioma wężami, trzy węże 1/4 na 1/4 i dwa 1/2 na 1/4 dodatkowy plus dla ludzi ltórzy cenią sobie małą ilość złączek redukcyjnych. Pozdrawiam O teraz to jest elaborat
ja do refco mam jakoś większe zaufanie ale każdy wybiera sam
Witam
Co stacji odzysku ja osobiście posiadam i używam CPS CR400EC ![]() Opis produktu: * Obsługują wszystkie czynniki chłodnicze (także R410A). * Umożliwiają odzysk w fazie ciekłej oraz gazowej, eliminując potrzebę ciągłego nadzoru i ręcznej regulacji. Obsługują odzysk metodą parowo-cieczową oraz metodą 'Push/Pull'. * Posiadają funkcję samooczyszczania, usprawniającą odzyskiwanie różnych rodzajów czynników chłodniczych. * Wbudowany filtr zapobiega uszkodzeniu stacji. * Umieszczenie filtra na króćcu ssącym umożliwia jego łatwą wymianę. * Wyposażone w wyłącznik wysokiego ciśnienia (550 psi) oraz zabezpieczenie przed przeciążeniem. Specyfikacja: * Sprężarka: hermetyczna, 1/6KM (ok. 0,124 kW) * Wydajność odzysku dla pary: do 17 kg/h * Wydajność odzysku dla cieczy: do 23 kg/h * Wydajność odzysku metodą 'Push/Pull': do 190 kg/h * Temperatura pracy: 0 -49oC * Zasilanie: 230 V (AC) / 50 - 60 Hz * Zabezpieczenie przed przeciążeniem: termiczny wyłącznik 4 A * Pobór mocy: 350 W * Waga: 12,6 kg * Wymiary: 20 x 37 x 37,5 cm Polecam też poprosić jeżeli jest to możliwe dodatkowo instrukcje do stacji MiniMax jest w niej bardzo fajny opis procesów odzysku i zasad bezpieczeństwa przy nich. Dodatkowo do kompletu dokupiłem zgrubne filtry do czynnika. Niezbędne też są butle na odzyskiwany czynnik, do każdego osobna. Ja ma fajne serwisowe z dwoma zaworami, cieczowym i parowym. Fajne jest to że nawet do czynników które powinno się napełniać cieczą nie trzeba obracać butli do góry nogami. O z takim zaworem: ![]() Pozdrawiam
Odezwałem sie jak radziłes do pana ze szczecina .....bardzo pozytywna reakcja i bardzo dobra propozycja
Dzieki wielkie.
Stefan ile dałeś za tą stacje?
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
![[Obrazek: breakpc2.gif]](http://emoty.blox.pl/resource/breakpc2.gif)
![[Obrazek: 70100700.jpg]](http://www.chlodnictwo-sklep.pl/images/products/sap/70100700.jpg)
![[Obrazek: 60190200.jpg]](http://www.chlodnictwo-sklep.pl/images/products/sap/60190200.jpg)