Co sadzicie na temat komputera do klimy CLIMTEST2, czy ktos tego uzywa, czy sie przydaje, prosze o jakies opinie na ten temat??? I co jest lepsze czy CLIMTEST2 VALEO czy FRIOTEST Magnetti !????
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Valeo CLIMTEST2 ?????????
9 Odpowiedzi, 8767 Wyświetleń|
Niestety nie miałem z nimi do czynienia.
A może by warto było obejrzeć wynalazek firmy Chella DD100/200 czy coś koło tego z tego co czytałem to całkiem uniwersalny duży wybór aut i wogóle ładnie zrobiony interfejs (pomocny prowadzi za rączke )minus a i owszem jest Cena troszke zaporowa
Kobiety nie można zmienić , ale można zmienić kobiete , ale to nic nie zmienia ......!!!!
A masz moze jakies namiary na tego Chello ??? I czy to jest uniwersalny tester do aut czy konkretnie tylko do klimy???
I prosze bardzo przepraszam za błędy w poprzednim poście
puzno już było i lawiszy nie widziałem http://www.wega.net.pl/narzedzia/helladds/helladds.html
Kobiety nie można zmienić , ale można zmienić kobiete , ale to nic nie zmienia ......!!!!
Witam
Climtest to urządzenie diagnostyczne do klimatyzacji. Działa na zasadzie pomiaru ciśnień i temperatur. (nie mylić z komputerem diagnostycznym) - Wysokie, niskie. - Temp otoczenia i nawiewu - Temp na wejściu do zaworu/dyszy - Temp na wyjściu z parownika - Temp na wejściu filtra-os/zasobnika Diagnostyka opiera się na porównaniu dwóch podstawowych parametrów pracy kllimatyzacji Dochładzania i Przegrzewania (Subcooling/Preheating tłumaczenie dowolne). Dzięki tym parametrom wiesz w jakim stanie czynnik znajduje się w układzie, jak został przechłodzony w skraplaczu i odparowany w parowniku. Można diagnozować: ilość czynnika (np. jeśli nie ma danych dotyczących ilości - odpowiednio podać czynnik), sprawność osuszacza, sprawność zaworu/dyszy itp. Nowa wersja softu wychodzi w maju i ma mieć jeszcze więcej bajerów (współpraca z komputerem, wykresy, bazy danych do samochodów, poradniki itp. W przypadku Friotest analizujesz tylko ciśnienie i temp zew i wew a następnie program analizuje dane i podaje, że musisz sprawdzić chłodzenie skraplacza itp. Nie bardzo można te urządzenia porównać. Generalnie aby wykorzystać możliwości Climtesta musisz mieć dosyć dużą wiedzę na temat klimy - ale zazwyczaj Ci co maja taką wiedzę nie potrzebują takich urządzeń. Poza tym w swoim życiu nie spotkałem wielu mechaników, którzy posługują się analizami Subcooling vs Preheating....... W maju wychodzi nowa wersja programu i najlepiej poprzez jakiegoś dystrybutora zamów sobie prezentację. Zanim nie zobaczysz jak to działa - nie kupuj! Ja na tym pracuję pomimo uciążliwości z kabelkami. Pozdrawiam
kiedyś tez mi się to podobało ,ale to jest tylko diagnostyka na podstawie ciśnień ,w byle jakiej książce jest tabelka z ciśnieniem i i możliwa przyczyna wystarczy odczytać ciśnienia z manometru i przeczytać w ksienie co to znaczy ,jedyna różnica to ze wydruku nie robi,i nie wyglada to tak samo,inna sprawa ze po pewnym czasie już się nigdzie nie zagląda patrzy sie na manometr i widać ,o wiele więcej.
Ale tester diagnostyczny typowy mi bardzo pomaga bo można poruszać klapami w climatronika i zaworami ,i błędy odczytać i wykasować co najważniejsze
j_a_c WROCŁAW
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-03-16, 21:42:41 przez j_a_c.)
Kolego j_a_c czy możesz podpowiedzieć z jakiego testera korzystasz...
ja głównie używam multidiag actia czasem hht, snap-on ,
j_a_c WROCŁAW
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY