Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ściąganie próżni!!!

17 Odpowiedzi, 17394 Wyświetleń

kamil

2009-03-14, 05:24:36
Nowy użytkownik
jak sprawdzić czy próżnia jest już wystarczająca? moje manometry pokazuja mi tylko: -1 bar, przez cały czas sćiągania próżni.. prosze o jakiś podpowiedziSmile

pozdrawiamSmile
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-03-14, 06:57:02
Top użytkownik
Witam

Bardzo fajną sprawą jest wakuometr. Pokazuje Ci on głębokość próżni na instalacji.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-03-14, 11:37:27
Moderator
Dokładnie, kup wakuometr na którym cała podziałka jest od 0 do -1. Dokładniejszego narzędzia nie ma. Wakuometr i mały reduktor to koszt ok 80 pln. Pzdr
  • Odpowiedz

Pawcio

2009-03-14, 14:57:46
Nowy użytkownik
Jak można to dajcie linka jak to dokładnie wygląda i gdzie to kupić
  • Odpowiedz

byniom

2009-03-14, 15:13:57
Moderator
Myślę że powinieneś poczytać trochę ksiązek to wtedy dowiesz się co jak wygląda a potem brać się za chłodnictwo.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-03-14, 15:26:56
Moderator
Wyobraź sobie zwykły manometr ze skalą powiedzmy od 0 do 15 bar gdzie próżnia pokazywana jest na ok centymetrze do -1. A w wakuometrze tam gdzie masz 15 bar jest 0 a -1 osiagalne jest jak cała wskazówka dojdzie do -1 czyli caaaałe okrążenia.. Kupisz to w każdej hurtowni chłodniczej Pzdr
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-03-14, 18:24:53
Zaawansowany użytkownik
kup sobie wakuometr niedość że bedziesz widział jak zrobiłeś próżnie to jeszcze szybko zoriętujesz sie że masz nieszczelność (o ile ją będziesz miał)
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

Pawcio

2009-03-14, 18:59:00
Nowy użytkownik
Mam wakuometr tylko zmyliła mnie skala od 0 do -1 , mój schodzi od 100 kPa do 0 stąd wątpliwości, ale to przecie chyba to samo - widać kiedy "robi się próżnia" i czy układ szczelny.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-03-14, 19:01:06
Zaawansowany użytkownik
to samo tylko w innym opakowoniu Big Grin Big Grin
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

Przemonter

2009-03-15, 20:46:31
Użytkownik
tak sie zastanawiam ja wpuszczacie gaz w uklad z podpiętym wakuometrem?sorki za glupie pytanie ale nigdy go nie uzywalem i jestem ciekaw jak to zrobic zeby go nie uszkodzic?:-]
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-03-15, 21:26:47
Moderator
hehe bez wakuometra. Po tym jak na wakuometrze jest próznia to ściągasz go i podłączasz manometry. Ściagasz jeszcze raz próżnię na chwilkę i puszczasz gaz.... Jak byś puścił gaz na wakuometrze to byś go ze dwa razy przekręcił na osi Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

Przemonter

2009-03-15, 21:42:59
Użytkownik
no wlasnie tak sie zastanawialem jak to zrobic zeby go nie przekręcicSmiletroche zabawy z tym sprzętem no ale wiadomo ze duzo dokladniejszy niz -1 na manometrzeSmile
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-03-15, 21:57:12
Zaawansowany użytkownik
zabawy troche jest ale czasami warto. Czasem sie zapomni człek i załatwi wakusia naszczęście nie są drogie.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-03-15, 21:57:35
Moderator
No nie wakuometr a manometr to jak Leksus i Syrenka... Troszkę zabawy ale wszystko dla wyniku szczelności. Pzdr
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-03-15, 22:14:36
Moderator
Ale widziałem jeden wakuometr u znajomego który ma w sobie zaworek i można na nim puszczać gaz w układ. Ledwo co się przekroczy ciśnienie ponad "0" to zaworkiem idzie ciśnienie więc nie uszkodzimy wakuometra a puścimy gaz w układ bez podpinania manometrów. Ale to stary wyga i używa go od wielu wielu lat ale teraz nie wiem czy taki się kupi ja nie widziałem. Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-03-16, 06:08:31
Top użytkownik
Przemonter napisał(a):tak sie zastanawiam ja wpuszczacie gaz w uklad z podpiętym wakuometrem?sorki za glupie pytanie ale nigdy go nie uzywalem i jestem ciekaw jak to zrobic zeby go nie uszkodzic?:-]
Witam

Ja wakuometr podłączam na czas wytwarzania próżni, może nie tyle sam zegar co sensor. Przed wpuszczeniem czynnika należy go odłączyć, ponieważ trzeba będzie wyczyścić olej który się do niego dostanie a w najgorszym przypadku można go uszkodzić. Tu mówię o manometrze Mastercoola. Inaczej jest Revco, wakuometr jest wbudowany w manometr i przystosowany i temu nie szkodzi.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

kamil

2009-03-16, 15:24:04
Nowy użytkownik
dziękuje za podpowiedziSmile pozdrawiamBig Grin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa