Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzacja sporej sali

16 Odpowiedzi, 15043 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

mn27

2009-03-17, 18:30:07
Zaawansowany użytkownik
witam trafia mi sie montaz klimatyzacji w sali w której będą organizowane różnego rodzaju imprezy jak i wesela. jest to dość duża sala ma 20m x 25m x 4m. Co byście doradzili na ten temat. Przyznam się że z klimatyzacją zająłem się od zeszłego sezonu bo wcześniej to głównie chłodnictwo i klima samochodowa.
Montowałem tylko splity,robiłem też naprawy tych urządzeń teraz je serwisuje i wszystko działa ok.
Nie wiem czy dam radę z taką duża salą, doradzcie co by tam można było zamontowac czy kilka splitów czy kasetonowe czekam na pomoc . dzięki

tommatiz

2009-03-17, 18:37:10
Moderator
Temat jak każdy inny. Napisz coś więcej tak jak sufit czy podwieszony i czy zmieści się tam kaseta, czy są miejsca na ścienniaki czy podsufitowe. Drugie dość istotne jak nie najistotniejsze pytanie ile jest przewidzianych osób na sali??? Najpierw musisz dokładnie wiedzieć co będzie emisją ciepła i dopiero wtedy można coś kombinować. Napisz co się dowiedziałeś od inwestora to coś poradzimy. Pzdr

p.obelix

2009-03-17, 19:25:32
Zaawansowany użytkownik
Czy jest tam wentylacja ? i jakiego typu?. Bo można się podłączyć pod nią np.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.

tommatiz

2009-03-17, 19:52:17
Moderator
Przy takich wydajnościach i zapotrzebowaniu na swieże powietrze a zarazem klimatyzowane to ja bym nie mieszał z wentylacją. Jak to nieraz bywa za wentylację służy otwarte okno Smile Pzdr

klimamika

2009-03-17, 19:54:29
Użytkownik
na powierzchnię sali jakieś 10 kw plus załóżmy 150 osób w sali to kolejne 30 kw
ja bym tak zrobił kasety w suficie jak jest taka możliwość a jak nie to podstropowe
To minimum możesz dać więcej
powodzenia
ZAAWANSOWANY

radekklimat

2009-03-18, 06:53:39
Moderator
powierzchnia sali to 2000 m3 x 30W/m3
ilosc osob to 150 x 200 W/os
taka moc ci jest potrzebna a ja na podobnej widziałem 8 daikinow na sali jadalnej i trzy na tanecznej ich moc ok 10 kW jeden

pawel_maromar

2009-03-18, 11:55:38
Nowy użytkownik
Witam
Widziałem projekt klimatyzacji na taką sale, wykonany przez osobę z uprawnieniami. Sala miała 400m2 i przyjęto 65-70kW. Najlepiej kasety bądź kanałówki jeżeli pozwala na to sufitSmile Myślę też, że rozwiązanie w postaci jednego systemu vrf byłoby ciekawym pomysłem. Jeden sterownik centralny i po kłopocie.

p.obelix

2009-03-18, 19:27:12
Zaawansowany użytkownik
Przepraszam ale głupoty piszesz tommatiz. Chyba nawet sprawy nie zdajesz ile takich rzeczy jest montowanych. Pewnie że najlepiej zamontować splita a przy okazji obwiesić wszystkie ściany jakimiś badziewnymi pudłami ani to ładne ani praktyczne. Ma to dużego plus bo byle chydrałlik po podstawówce może tak zrobić. I jaką kasę wziąć.
Przepraszam ale mnie poniosło.

klimat

2009-03-18, 20:46:21
Nowy użytkownik
Witam.
Miesiąc temu zrobiłem salę weselną - parter 600 osób i pietro 400 osób.
Zrobiona jest na dwóch Rootopach. Jest to nowoczesny system i moim zdaniem -bardzo prosty w obsudze. Nie trzeba czyścić filtrów. Nie ma problemów z kapiącą wodą z kaset, W suficie są tylko anemostaty.
Własciciel kupił do tego agregat prądotwórczy i taniej wynoszą koszty eksploatacji. Mogę udzielić bliszych informacji.

p.obelix

2009-03-18, 20:54:43
Zaawansowany użytkownik
z tymi filtrami to nie do końca prawda, ale ciekawy pomysł to jest.

radekklimat

2009-03-19, 06:53:33
Moderator
klimat gdzie masz swoja firme

tommatiz

2009-03-19, 14:57:07
Moderator
p.obelix ja myślę perspektywami inwestora a nie tego co bym chciał założyć czy to co jest najlepsze i mi się podoba. Takie wpięcie w instalację wentylacji jest kosztowne a teraz każdy nawet złotówkę liczy. Najtańszy układ to splity potem Rootopch dachowy na końcu system VRF. Ale w takiej wolnej i luźnej gadce to tu możemy sobie dyskutowac na forum a jak jesteś Face to Face z inwestorem to nie tak prosto rozmawiać. Ty mówisz żę całość będzie kosztować np 45tyś netto a taki frajer investor mówi że ma tylko 20tyś na wydanie. O to mi chodzi więc nie ma się co unosić....To co że ja sprzedaję Toshibę i wszędzie chciałbym ją widzieć ale... życie jest życie Smile Pzdr

tommatiz

2009-03-19, 15:03:51
Moderator
Dodam jeszcze że w zeszłym roku byłem na weselu w Markach pod Warszawą w całkowicie nowej sali weselnej gdzie spokojnie może się bawić ze 150-180 os. a na ścianie 4 x MCQUAY każdy po ok 8kw i co z tego że gość ma w efercie salę klimatyzowaną jak klimy w ogólę nie czułem a skraplacze przez całą noc nawet na chwilę się nie wyłączyły!!! To jest właśnie ta oszczędność..Szkoda gadać.. Pzdr

klimat

2009-03-19, 17:55:38
Nowy użytkownik
Witam.
Uważam , że jeżeli kogoś stać na wybudowanie sali weselnej - musi mieć kasę na wentylację i klimatyzację. To nie standard a wymogi dzisiejszych czasów. Sala musi mieć wentylację - po co montować centralę wentylacyjn - jak można Rootopa. Odpada żmudny rurarz, oblepiona ściana jednostkami zewnętrznymi - no i odprowadzenie skroplin.
Praktycznie w Rootopie trzeba pomiętać o sprawdzaniu czystosci filtrów a zatem i skraplacza.Jest możliwośc wyboru nagrzewnicy - wodnej lub gazowej.
Sala weselna jest w Siedlcach - pawilon Topazu w Łochowie. Mogę przesłać zdjęcia.
Pozdrawiam.

p.obelix

2009-03-19, 18:25:42
Zaawansowany użytkownik
I takie podejście do sprawy to mi się podoba kolego klimat.
Nic dodać nic ująć.

pawelek

2009-03-22, 17:34:03
Użytkownik
Witam
klimat jak można to ja poproszę o zdjęcia

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa