Panowie jaki sprzet proponujecie do przewiercania otworów. Myślałem nad makitą HR4011C, która jest porównywalna do Boscha piatki, ale kosztuje ponad 3000 zł. A polecacie koronki czy wiertła przebiciowe. Taka koronka do podstawowych instalacji to pewnie 65mm jest wystarczajaca???
SPRZĘT DO WIERCENIA
22 Odpowiedzi, 14405 Wyświetleń
sprzedam Ci makite HR5001C za 2800zł dwa razy urzywana
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
OFERTA NAWET KORZYSTNA ALE ZA CIEZKI SPRZET JA DLA MNIE. A CO DO TEJ MOJEJ HR4011C TO PRZED CHWILA ZNALAZŁEM NA POWIEDZMY ZNANYM SKLEPIE INTERNETOWYM (OCZYWISCIE NIE ALLEGRO) ZA 2500. ALE WCIAZ NIE WIEM CO Z TYMI KORONKAMI. CZY MOŻE POSTAWIC NA ZWYKŁE WIERTŁA
Ja wiercę milwaukee kango 750s - ma 16J siły uderzenia i jest stosunkowo lekki no i do tego wiertło przebiciowe bosch 65mm /850 mm dł roboczej i jest przyzwoicie (choć ma tylko 2 stopniową regulację siły uderzenia i brak biegu wstecznego). Myślę że ta makita z 10J może być za słaba do ciężkich wierteł i może się wcześniej zużyć.
W sumie to tylko 9,5J, ale skoro obsługuje koronki do 1050mm to ja przy koronce 650mm nie powinienem mieć problemu.
ja posiadam bosch 5-40 i swietnie sobie radzi z wiertlem 65mm,juz piaty rok go mecze i nadal smiga.Co do makity swietny sprzet do momentu kiedy sie zepsuje,poniewaz ceny czesci zamiennych są wysokie.
ja mam bosch 7-40 i przez 10 lat takim robiłem i chyba z przyzywczajenia go chwalę :d
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
Te wasze opinie to tylko w głowie mieszają, bo już cieszyłem się z wyboru makitki a teraz to juz sam nie wiem. Ale tak poważnie to wielkie dzięki. A powiedzcie czy lepiej nastawiać się na koronke czy wiertło przebiciowe?
Mam koronkę boscha a wiertłem przebiciowym robiłem tylko raz . Przy koronce jest ta niedogodność że trzeba ją co jakiś czas wyciągać jak się zapełni ale wtedy też jest moment odpoczynku
![]()
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
No ale po za tym to pewnie znacznie lepiej radzi sobie z wierceniem?
makita jest najlepsza
![]()
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
wybiorę tą makitke. koronke 65mm i przebiciowe tak z 32mm. Jeszcze nie wiem jakiej średnicy wiertełko stosuje się najwięcej do mocowania skraplacza?
Dołączę się. Mam makitę i jest ok.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-01, 22:47:09 przez Piotr.)
Natomiast z tym porównywaniu "J" to nie jest tak różowo. Firmy mierzą energie uderzenia w różnych miejscach jedni w borkopie inne na końcu wiertła, nie podając jego długości. Stąd wynik jest różny, nie zależnie od firm,np. hilti ma mniej niż bosch pomimo że jest 2x droższy.
Wiesz co - jak ma to być do użytku domowego lub sporadycznego w firmie to nie ma co przepłacać za jakiś super sprzęt, a wystarczy kupić dobre wiertła. Duży wybór, solidnej jakości wierteł jest na [REKLAMA]
makite sds max i koronka frezarska za 800zl i przechodzi wszystko
![]()
post z okresu kamienia łupanego -2008 .
Artic napisał(a):koronka frezarska a co zrobisz koronką jak trafisz na zbrojenie ?
Panowie spotykamy się z różnymi sytuacjami, prace koronkowe (w białych rękawiczkach) , przed remontem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-04-26, 19:43:02 przez mg.)
![]() ![]()
czym wiercicie w żelbecie - konkretnie jaka maszyna
Hilti wiertnica diamentowa .
Na mokro bosch
lodowyMiś napisał(a):makite sds max i koronka frezarska za 800zl i przechodzi wszystko Kolego chyba działasz tylko na wsi gdzie nie ma żelbetu... |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości