Prośba o porade dla mnie jest to pierwszy przypadek zreszta sam to wydumałem ;wygląda to tak sklep papierniczy na parterze trzeba schłodzić jednostka ok 3.5 kw pod sklepem jest magazyn wyrobów papierowych z problemem jakim jest wilgoć dogrzewany w lecie doraźnie CO w zimie kiedy ogrzewa się całość no problem. Pomyślałem,że jednostka zewnętrzna dogrzała by tą piwnicę obawiam się tylko czy nie podniesie tam temp. do takiego stopnia kiedy sama będzie miała za ciepło pomieszczenie ma ok 25 m kw.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Instalacja jednostki zewnętrznej w piwnicy??
11 Odpowiedzi, 16764 Wyświetleń|
Ostatnio byłem na przegladzie klimy która była podobnie umieszczona. Zaskoczyło mnie takie umiejscowienie skraplacza ale klijent naprawde był zadowolony, gdyz jak twierdził wilgoć w piwnicy znikła. Mnie osobiscie przerazał hałas, bo w małym i pustym powieszczeniu był znaczacy.
Pozdrawiam
Na życzenie klienta montowałem SANYO 5kw w piwnicy wymurowanej z kamienia,
były dwa okienka .mineły 3 lata i urządzenie pracuje poprawnie . Było dwukrotnie serwisowane .Myślę że jeżeli jest tam jakaś wentylacja to powinno zdać egzamin.
Możesz nadmiar ciepła odprowadzić przez okno w piwnicy kanałem wentylacyjnym (rura spiro).
Na kanale możesz założyć trójnik z przepustnicą któryn będziesz regulował ile powietrza ma zostać odprowadzone do wewnątrz. Nie zapomnij o drugim otworze wentylacyjnym potrzebnym do wymiany powietrza w piwnicy. edit Nie zapomnij aby dopisać parę złotych do faktury za ogrzewanie , osuszanie i wentylację piwnicy
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-07, 20:34:03 przez boryspol.)
serwisuje klika tak zainstalowanych urządzeń i nie ma z nimi problemu...ale najlepiej zainstalować w oknie lub jak najbliżej i w okno krata
Dzięki koledzy za porady w grę wchodzi raczej dodatkowa wentylacja okno prawie nie istnieje ,oczywiście tanio się nie sprzedam
wynik: .Pozdrawiam
W moich przypadkach to raczej niemożliwość zamontowania jednostki na elewacji budynku (brak zgody administracji , lokatorów lub "obiekt zabytkowy").
Nie umieszczajcie i nie bierzcie w serwis dużych urządzeń w pomieszczeniach zamkniętych jak np. chillery - to katastrofa
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
montowałem kilka takich przypadków i jak narazie wszystko jest ok ,tylko zawsze dawałem wyciąg ciepła poprzez spiro na zewnątrz i wentylator do tego,proponuje podłączyć wentylator równolegle z wentylatorem skraplacza,oczywiście na przekazniku co by nie było spadków napięcia,pozdrawiam
przy slabej wentylacji piwnicy spadek wydajnosci urzadzenia.verte
popeye napisał(a):przy slabej wentylacji piwnicy spadek wydajnosci urzadzenia.verteNikt temu nie przeczy. Jeśli brak innej obcji to niema innego wyjścia ![]() Na Sacharze też działają klimatyzatory - kwestia doboru urzadzenia.
spadek napięcia poprzez równolegle podłączony wentylator a nie poprzez słabą wentylacje
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY